Gazete Vatan Logo

Seçim iptale gidiyor!

Ankara Ticaret Odası seçimine iptal kararı çıktı

İl Seçim Kurulu, kanunsuzluk gerekçesiyle ATO Başkanı ve Yönetim Kurulu seçiminin iptali ve yenilenmesi kararı aldı. Şimdi top Yüksek Seçim Kurulu’nda.

Ağustos’A ertelenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimlerine doğru Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun başkan adaylığında risk yaratan bir gelişme yaşanıyor. Hisarcıklıoğlu’nu delege seçerek, TOBB Başkanlığı’na aday olmasını sağlayan Ankara Ticaret Odası (ATO) seçimleri iptale gidiyor.

İl Seçim Kurulu, 7 Haziran Cuma günü verdiği kararla, sandıklarından birinin seçimi iptal edilen ATO’nun, başkanlık ve yönetim kurulu üye seçimleriyle ilgili de iptal ve seçimin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Kararda, “Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nca, 64. meslek komitesi seçimlerinin gerçekleştirildikten sonra Yüksek Seçik Kurulu’nca (YSK), ATO Başkan ve Yönetim Kurulu ile diğer organların seçimlerinin iptaline ve yenilenmesine dair karar alınması gerekiyor” denildi.

‘Yetki bende değil’

ATO, 4 Mayıs’ta 68 meslek komitesi ve 188 meclis üyesini belirlemek üzere sandık başına gitmiş ancak YSK şikayet başvurusu üzerine 64 No’lu meslek komitesi ile meclis üyeliği seçimlerini tam kanunsuzluk nedeniyle iptal etmiş ve yenilenmesine karar vermişti. YSK aynı kararda, 64. sandık seçiminin iptalinin ardından İlçe Seçim Kurulu’nca diğer organ seçimlerinin ele alınıp karara bağlanarak zaten “iptal edilen gruptan organ seçimlerinde aday olmak isteyenlerin adaylıklarına engel olunmaması” nedeniyle organ seçimlerinin de iptaline karar verileceğinden, ATO Başkan ve yönetim kurulu seçimleriyle ilgili kendisinin bu aşamada karar verilmesine yer olmadığına” hükmetmişti.

YSK’nın bu kararı üzerine İl Seçim Kurulu toplanarak, 7 Haziran’da bir karar verdi.

Kararda, YSK tarafından ATO Başkan ve yönetim kurulu ile diğer organların seçimlerinin iptaline ve yenilenmesine dair karar alınması gerektiğine” hükmetti. Kendisinin bu kararı yetkisizlik nedeniyle alamadığını da vurguladı.

TOBB Başkanı’nı etkiler mi?

Bu gelişmenin en kritik unsurunu ATO delegeliğiyle TOBB Başkanlık koltuğuna oturan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun durumu oluşturuyor. Mayıs’ta yapılan seçimlerde Hisarcıklıoğlu, seçimi az farkla kazanan mevcut başkan Salih Bezci’nin listesinde yarışa girmiş ve delege olmuştu. Bezci’nin kazandığı seçim iptal edilir ve yeni seçimi Bezci kazanamazsa, Hisarcıklıoğlu’nun durumu riske girecek. Hisarcıklıoğlu’nun yenilenmesi halinde bu kez seçime hangi listeden gireceği de merak konusu...

Gözler YSK’da

Kararla ATO’nun 64. meslek komitesi seçimlerinin 30 Haziran’da ATO salonunda yapılmasına karar verildi. 30 Haziran’da yapılacak yeni meslek komitesi seçimlerinin ardından YSK’nın karar vermesi halinde ATO Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi de bu tarihten sonra yapılacak. Bu süre içinde gözler YSK’da olacak. Benzer bir süreç yaşandığı Adana Sanayi Odası seçimlerinde de yaşanmıştı.

Haberin Devamı