Gazete Vatan Logo

Kuş Serisi’nden sonra ilk yüzde 100 yerli otomobil

TOFAŞ iki yeni model üretecek, üretim 400 bin adede çıkacak

Kuş Serisi’nden sonra ilk yüzde 100 yerli otomobil

Türkiye yerli otoda babayiğidini ararken, Tofaş sessiz sedasız dev bir proje için düğmeye bastı. Şirket, fikri mülkiyet hakları kendine ait olan ve Türk mühendisler tarafından tasarlanan 2 yeni otomobili 2015’te yollara çıkaracak.

Otomotiv sektörü devrim yapmaya hazırlanıyor. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve fikri mülkiyet hakları tamamen ülkemize ait olan ilk yerli otomobil için düğmeye basıldı. Albea ve Palio’nın üretimi sona erdikten sonra Bursa’da sadece Linea ile binek otomobilde yer alan Tofaş, 2 yeni modeli Bursa fabrikasında üretmeye hazırlanıyor.

Tofaş mühendisleri tarafından geliştirilen araçlardan biri B sınıfında sedan, diğeri B ve C segmentleri arasında bir model olacak. Tofaş böylece 1981-2003 yılları arasında ürettiği Kuş Serisi’nden (Şahin-Doğan-Kartal-Serçe) sonra ilk kez fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan binek oto projesini hayata geçirecek.



Yeni ürünler, 2015’ten itibaren yollara çıkacak. Şirket, 255 bin adetler seviyesinde olan üretimini iki yeni modelle birlikte 400 bin adede yükseltecek. Bursalı yeni otomobiller dünya pazarlarına ihraç edilecek. İki yeni modelin Fiat dışında ana hissedarı olduğu Chrysler markaları için de üretilebileceği belirtiliyor. Projenin detayları Temmuz’da açıklanacak.

2015 milat olacak
Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Projelerin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş’a ait olacak. Tofaş’ın binek otomobilde Linea ile gerek iç ve gerekse dış pazarda etkin bir oyuncu olarak yoluna devam etmesini istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda iki binek otomobilin tasarım ve modelleme çalışmalarına Ar-Ge merkezimiz başladı. İki modelin üretimiyle binek otoda iddiamızı artırarak sürdüreceğiz” dedi.

2013-2015 döneminin Tofaş için atılım yılları olacağını ifade eden Başaran, Doblo ve Fiorino’nun da yenileneceğini ekledi.

Bursalı Doblo 2014 sonunda ABD yolcusu
Kamil Başaran, Doblo’nun ABD’ye ihracatı projesinde teknik sürecin tamamlandığını belirterek, “Yeni yatırım ve iyileştirme süreci bitmiş durumda. Aracın Amerika normlarına uyumlu hale gelmesi için 160 milyon dolarlık yatırıma imza atılmış olacak. 2014 yılı sonunda Doblo’yu Kuzey Amerika pazarına sunmayı planlıyoruz” dedi. Başaran, ABD pazarının ihtiyacının giderek arttığını, ihracata başladıklarında 20 bin adetli rakamların üzerine çıkabileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı