Gazete Vatan Logo

'Rakı, Hoca'nın imajını sarstı'

Oramiral Erkaya neden rakı içtiğini anlattı

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu raporunda Oramiral Erkaya’nın Başbakan Erbakan’ın masasında rakı içmesi de konu edildi. ‘’Erbakan’ın imajı sarsıldı’’ denildi.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun 28 Şubat sürecini araştıran alt komisyonu tarafından hazırlanan taslak raporu tamamlandı. Ana rapora eklenecek olan 600 sayfalık bölümde, döneminin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya’nın Başbakan Necmettin Erbakan’ın masasında rakı içmesine de yer verildi.

Raporun bu bölümünde, 1996’da Başbakan Erbakan’ın YAŞ üyelerine verdiği yemekte Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya’nın rakı içmesinin, Refah Partisi tabanında hoşnutsuzluk yarattığı vurgulandı. Raporda ‘’Yemekte askerlerin talebi üzerine içki içilmesi, Erbakan’ın parti tabanındaki imajını sarsmıştır” denildi.

Erbakan’ın TSK’dan ihraçlara onay vermesinin de RP’de tepkiye neden olduğu, Susurluk sürecinde ise Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın ‘’Mum Söndü oynuyorlar’’ benzetmesi yapmasının toplumda infiale sebep olduğu vurgulandı. ‘’Refahyol Hükümeti, Susurluk skandalını ve bu konuda toplumda yükselen tepkiyi doğru yönetememiş, yapılan protestolar özellikle Refah Partisi aleyhine bir kampanyaya dönüştürülmüştür” denildi.

‘’NEDEN RAKI İÇTİM?’’

Güven Erkaya’nın yakın dostu olan Emekli Büyükelçi Taner Baytok, ‘‘Bir Asker, Bir Diplomat’’ adlı kitabında, Erkaya’nın ağzından bu olayı şöyle anlatmıştı:

‘‘Askeri Şura toplantısı vesilesiyle, Başbakan'ın verdiği yemekte garsonların servis yaptıkları tepsilere baktım, alkollü içki yok. Bir garsondan rakı istedim. ‘‘Alkollü içki yok efendim’’ dedi. Israr edince garson bir kadeh rakıyı görünmesin diye peçete kağıdına sarılmış olarak getirdi. Peçeteyi çıkarıp garsona verdim. O sırada Genelkurmay Başkanı geldi. Bardağına hemen portakal suyu koydular ama ‘‘Ben şarap içeceğim‘‘ dedi. Ben de garsona, ‘‘Rakıya devam edeceğim, sen rakı şişesini servis masasına koy, kadehim boşaldıkça doldurursun’’ dedim.Yemeğe geçilmeden evvel medya mensuplarını içeri alındı. Ben rakının etrafındaki bardakları kenara çektim. Genelkurmay Başkanı'nın şarabı fotoğrafçılar gittikten sonra geldi. Medyanın ilgisi benim rakı kadehime yöneldi. Ertesi günkü haberlerin de odak noktasını oluşturdu.’’ (Gazeteport)

Haberin Devamı