Gazete Vatan Logo

En çok kayrılacak ülke!

TBMM, 'En çok kayrılan ülke' statüsünü verdi

Türkiye'nin, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Brunei Sultanlığı ile imzaladığı ekonomik, ticaret ve teknik işbirliği antlaşması, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyonda kabul edilen tasarı, 40 milyar dolar serveti olan ve 1188 odalı sarayda yaşayan Hassanal Bolkiah sultanlığını yaptığı Brunei'ye, "En çok kayrılan ülke statüsü" de veriyor.

AKP İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır başkanlığında dün toplanan TBMM Dışişleri Komisyonu, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brunei Sultanlığı Hükümeti Arasında Ekonomik, Ticaret ve Teknik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"nı, kabul etti.

BAKANLAR DÜZEYİNDE KARMA KOMİSYON KURULACAK

Güneydoğu Asya'da Borneo adasında yer alan Brunei Sultanlığı, petrol varlığı nedeniyle dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olarak gösteriliyor. Komisyondan geçen anlaşmanın gerçekçesinde şöyle denildi:

"2005 yılında uygulamaya konulan 'Asya-Pasifik Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkileri Geliştirme Stratejisi' kapsamında, bölge ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin hukuki altyapısının tamamlanması büyük önem taşımaktadır. Bölge ülkelerinden biri olan Brunei ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin hukuki altyapısının geliştirilmesi maksadıyla, 10 Nisan 2012 tarihinde, Ankara'da 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brunei Sultanlığı Hükümeti Arasında Ekonomik, Ticaret ve Teknik İşbirliği Anlaşması' imzalanmıştır. Söz konusu Anlaşma ile iki ülke arasındaki ticari, ekonomik, sınai ve teknik işbirliğine yeni bir boyut kazandırılması ve ikili ilişkilerde ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Aynı amaç dahilinde, iki ülke arasında, Bakanlar düzeyinde Ekonomik, Ticaret ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu kurulması öngörülmektedir."

EN ÇOK KAYRILAN ÜLKE STATÜSÜ

Anlaşmaya göre tarafların, gümrük vergileri ve iki ülke arasındaki mal ithalatı ve ihracatı ile ilgili diğer masraflar konusunda birbirlerine en çok kayrılan ülke muamelesi yapacakları belirtildi.

İki ülke anlaşma kapsamında, bilgi ve tecrübe değişimini, en iyi uygulama ve prosedürlerin paylaşılmasını, karşılıklı yarar ve çıkara dayalı girişim ve projelerde işbirliğini, toplantılar, seminerler, çalıştaylar ve konferanslar düzenlenmesini, karşılıklı ziyaretleri ve özel sektörün katılımının teşvik edilmesini de sağlayacak.

ANLAŞMA GÜL'Ü ZİYARETİNDE İMZALANMIŞTI

Brunei Darussalam Sultanı Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak, 7-11 Nisan 2012 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Ziyaretine İstanbul’dan başlayan Brunei Darussalam Sultanı Bolkiah, 9 Nisan'da Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Topkapı Sarayı'nı ziyaret etmişti. Gül daha sonra, Brunei Sultanı Bolkiah onuruna Adile Sultan Sarayı’nda öğle yemeği vermişti.

Gül, İstanbul’dan Ankara’ya geçen Brunei Sultanı Bolkiah için 10 Nisan'da da Çankaya Köşkü’nde resmi karşılama töreni de yapmış, törenin ardından baş başa görüşme ve ardından heyetler arası görüşmelere geçilmişti. Gül ile Brunei Sultanı Bolkiah’ın ortak basın toplantısı öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brunei Darussalam Sultanlığı Hükümeti Arasında Ekonomik, Ticari ve Teknik İş Birliği Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brunei Darussalam Sultanlığı Hükümeti Arasında Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma imzalanmıştı. Gül, akşam da Brunei Darussalam Sultanı Bolkiah onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi bir yemek vermişti. Ziyaret, Brunei Darussalam Sultanlığı’nın 1984 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Türkiye'ye Devlet Başkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşımıştı.

ALTIN KAPLAMA UÇAĞI VAR

Altın kaplama bir Boeing 747 uçağı ile 6 küçük uçağı, 2 helikopteri olan Brunei Sultanı Bolkiah'ın, biri altından 7 bin de arabası bulunuyor. Sultanın garajında 1.574 adet Mercedes, 604 adet Rolls-Royce, 452 adet Ferrari, 209 adet BMW, 179 adet Bentley, 21 adet Lamborghini, 134 adet Koenigseggs ve 11 tane de Aston Martin yer alıyor. Sultan Bolkiah, bin 188 odası, 290 banyosu 5 yüzme havuzu ile toplam 200 bin metrekarelik alana kurulu dünyanın en büyük sarayında yaşıyor. 66 yaşındaki Sultan, babasının feragat etmesi üzerine 1968 yılında 22 yaşındayken taç giydi. Ülkedeki petrol kaynaklarının doğal sahibi sayılan Sultan, dünyanın en zengileri listesinde yer alıyor.

ADA ÜLKESİ

1984 yılına kadar Büyük Britanya'nın mandası olan Brunei, Güney Çin Denizi’ndeki Borneo adasında yer alan 5 bin 765 kilometrekare yüzölçüme sahip 401 bin nüfuslu küçük bir ülke. Petrol varlığı nedeniyle zengin bir ülke konumunda bulunan Brunei'de kişi başına milli gelir, Türkiye'nin yaklaşık 3 katı ve 49 bin 719 dolar.

Haberin Devamı