Gazete Vatan Logo

'Türklerin kökeni nerden geliyor?'

HAKKARİ’de Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasında katılan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kürtler, Zerdüşlüğe inanıyor" dediğini öne sürerek, "Sayın Başbakan ilk kez doğru bir şey söyledi. Doğru; Kürtler Zerdüşt’tür. Peki; Kürtler Zerdüş ise, Türkler’in soyu nerden geliyor" dedi.

Çevre yolunda bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi ellerine aldıkları, ’Askeri darbelere direndik, sivil darbelere boyun eğmeyeceğiz’, ’Biji 1 gulan’ (Yaşasın 1 Mayıs)’, ’Barışa bir ses, çift taraflı ateşkes’ Kürtçe ve Türkçe yazılı pankarlarla kent merkezindeki TEDAŞ İl binası önündeki miting alanına kadar sloganlarla yürüdü. Hakkari Milletvekili Adil kurt, Hakkari Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılıç, BDP Hakkari il Başkanı Mhemet Sıddık Yıldırım, BDP ilçe Belediye Başkanları, ilçe yöneticilerni ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcinin katıldığı kutlamalarda 1 dakikalık saygı duruşu ardından, Kürtçe marşlar söylendi. Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu adına konuşan Seyfullah Akın, AK Parti hükümetinin işçi ve emekçileri sömürdüğünü ve bunlar üzerinde kirli bir siyaset yürüttüğünü öne sürdü.

Kürtçe konuşan Milletvekili Kurt ise, Başbakan Erdoğan’ın "BDP, Kürtler’in temsilcisi olamaz" dediğini belirterek şöyle dedi:

"Belki bugüne kadar yaptığı konuşmaları hep yalandı. Ama bu konuşması doğrudur. ’Nasıl’ diyeceksiniz. Erdoğan’ın dediği gibi BDP asimiea olan ve aslını inkar eden Kürtler’in değil, bu uğurda mücadele eden ve bedel ödeyen gerçek anlamdaki Kürtler’in temsilcisidir. Başbakan Erodan gezi yaptığı her ilde diyor ki; Kürtler zerdüşttür. Doğru Kürtler Zerdüşt’tür. Biz aslımızı inkar etmiyoruz. Peki Türkler’in kökeni nerden geliyor? Biz onların geçmişi üzerinde siyaset yapmıyoruz."

Kurt, 27 Temmuz 2011 tarihinde İmralı Cezaevi’nde PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla "Silahları baraktırabilirim" dediği için üzerinde tecrit uygulandığını ileri sürdü. Kurt, şöyle devam etti:

"Aklınızı başınıza toplayın. Sayın Öcalan barış için elini uzattı. Dedi ki; ’Bana 7 gün müsade edin PKK’ya silah bıraktırabilirim.’ Ancak bunu dediği için üzerinde uzun süreden beri tecrit uygulanıyor. Aklınızı başınıza toplayın. Öcalan için imza toplayan 3,5 milyon insan; Öcalan bizim irademizdir’ diyor. Sizler bu halkın iradesi üzerinde tecrit uygularsanız, barış kapısı yerini savaşa bırakır. Eğer savaşta ısrar ederseniz BDP milletvekilleri olarak halkımızla birlikte alanlara çıkar barış için direneceğiz."

Yapılan konuşmaların ardından Kürtçe ve Türkçe şarkılarla halaylar çekildi.

Kutlamaların yapıldığı alanda ise geniş güvenlik önlemleri aldı.

Haberin Devamı