Gazete Vatan Logo

'160 yıllık belediyecilik tarihinde bir ilk'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yolsuzluk iddialarına ilişkin davada yarın ifadesine devam edeceğini belirterek, ”Bu dava Türk belediyecilik tarihinin 160 yıllık sürecinde ilk defa görülen bir davadır” dedi

Kocaoğlu ‘’Bu dava Türk belediyecilik tarihinin 160 yıllık sürecinde ilk defa görülen bir davadır’’ dedi. Adliyenin önü miting alanı gibiydi.

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonların ardından haklarında dava açılan, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu 22’si tutuklu 130 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşmanın yapıldığı Bayraklı Adliyesine çıkarma yapan CHP’lilerden Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Her ampulün bir ömrü vardır. Bu ampulün ömrü dolmak üzeredir. Zulüm ilelebet payidar olmaz. Bu zulüm sona erecektir. CHP direnmeye devam edecektir” dedi. Adliye önünde yaklaşık 10 bin kişi toplandı.

Duruşmada kimlik tespiti yapılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, görevini açıkladı ve aylık gelirinin 80 bin lira olduğunu söyledi.

İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma avukatları ortada bir çetenin bulunmadığını, görevsizlik kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti verdiği aranın ardınan bu talebin reddedildiğini açıkladı. Daha sonra Cumhuriyet Savcısı iddianamenin özetini okudu ve ardından Başkan Kocaoğlu’nun ifadesi alınmaya başlandı.

Savunma tartışmayla başladı

İlk önce davada 1 numaralı sanık olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu savunmasına başladı. Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, 300 sayfadan oluşan savunmayı mahkeme heyetine yazılı sundu. Kocaoğlu, sesinin duyulması için heyetin önünde yer alan mikrofonun bulunduğu ve tanıkların dinlendiği kürsüye geçti. Mahkeme Başkanı Cahit Kargı, Kocaoğlu’na 6 ana konuda suçlandığını, diğer konularda çete reisi iddiası olduğu için yer aldığını belirterek “Sadece bu 6 konuyla ilgili savunmanızı yapın. Önce örgüt kurmayla ilgili savunmanızı istiyorum” dedi. Aziz Kocaoğlu, hazırladığı savunmayı okuyacağını söyledi. Ardından da doğumu, eğitimi ve iş yaşamından başkan oluncaya kadar olan süreci anlattı. Bunun üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Kargı savunmanın esasının sözlü olduğunu yazılı notlarından sadece yararlanabileceğini söyledi. Kargı, “Burada sorgudasınız. Suç örgütü kurmayla ilgili savunmazını istiyorum. Bu suçlama dışında savunma almayacağım” dedi.

Başkan Kocaoğlu ve avukatları buna tepki gösterdi. Savunma hakkının kısıtlanamayacağını, Kocaoğlu’nun nerden geldiğini, nasıl başkan olduğunu ve başkanlığıyla ilgili süreci anlatmasına izin verilmesi gerektiğini söylediler. Mahkeme Başkan Kargı ise “Savunmaysa tamam. Ancak, avukatlar izin vermeden söz almasınlar. Burada bir sorgu yapıyoruz. Konferans değil. Başkan Kocaoğlu örgüt kurdunuz mu kurmadınız mı?” dedi. Kocaoğlu savunmasının içinde soruların yanıtları olduğunu belirterek yazılı savunmasını okumaya başladı. Kocaoğlu Büyükşehir Belediyesi teşkilat hukukunun dayanaklarını, belediyelerin yasaya dayalı yetkilerini anlattı. Kocaoğlu, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin de şirketleri olduğunu, ihalelere girdiğini hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde bu şekilde şirketlerin ihaleye girip kazandığını söyledi. Aziz Kocaoğlu savunmasının yarısına geldiğinde Mahkeme Başkanı Kargı, mesai saati dahilinde duruşmayı bitireceğini açıkladı. Kocaoğlu savunmasına bugün devam edecek. Kocaoğlu, duruşmanın ardından Adliye çıkışında yaptığı açıklamada, “Duruşmada bugünkü ifademde, sadece belediye tarihini anlatım. Vergi mevzuatı, belediyecilik mevzuatı, ihale mevzuatlarını anlattım. Nasıl hatalar içerdiğini anlatım. Onların eksikliklerini anlattım. Yarın da bizlere isnat edilen suçlara cevap niteliğinde ifade vereceğim. Bu dava, 160 yıllık Türk belediyecilik tarihinin en önemli ve ilk kez görülen bir davasıdır. İlk kez 100’e yakın bürokrat aynı anda yargılanıyor. Bu davayı hep birlikte izleyeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi yapığı eylemlerde, işlemlerde nasıl uygulamalar yaptığını, nasıl doğru işler yaptığını tüm İzmirlilere ve Türk halkına ispatlayacağız” dedi.

İddianamede Kocaoğlu için çete liderliği suçlamasının yanı sıra ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘edimin ifasına fesat karıştırma’, ‘güveni kötüyü kullanma’, ‘yolsuzluk ve usulsüzlüğü görmezden gelerek suçu bildirmeme’, ‘zincirleme olarak hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma’, ‘sahte belge düzenleme’, ‘İmar Kanunu’na aykırı inşaat yaptırma’ suçlamalarıyla toplam 100 ile 249 yıl arasında değişen hapis cezası talep ediliyor.

İsimler karıştı

DİSK Genel-İş 3 Nolu Şube yöneticisi Mahmut Çelik ile isim benzerliği bulunan, İstanbul’da ikamet eden aynı isimdeki Mahmut Çelik’in polis tarafından gözaltına alındığı ortaya çıktı. Çelik, avukatıyla birlikte mahkemeye geldi. Kendisinin iddianamedeki Mahmut Çelik olmadığını beyan edince serbest bırakıldı.

Haberin Devamı