Gazete Vatan Logo

İşte son yüz nakli

ABD’de 1997 yılında kazara silahla yaralanan Richard Lee Norris’e yeni yüzüne kavuştu

ABD, Akdeniz’i kıskandı dil, dişler ve çeneli yüz nakli yaptı

Akdeniz Üniversitesi’ndeki Uğur Acar’a yapılan yüz naklinden hemen sonra silahla yüzü parçalanan 37 yaşındaki Amerikalıya 36 saat süren ameliyatla yeni bir yüz, dişler, dil, üst ve alt çene nakledildi

ABD’de yapılan dünyanın en kapsamlı yüz nakli sayesinde yüzünü silahla parçalayan bir kişi yeni bir hayata başladı. 1997 yılında kazara silahla yüzü tamamen parçalanan Richard Lee Norris 15 yıl kendisini eve kapatarak yaşamış, dışarı çıktığında ise sürekli olarak maske takmak zorunda kalmıştı.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi yetkilileri, geçen hafta 150 kişilik cerrahi ve hemşire ekibiyle 37 yaşındaki Norris’e 36 saat süren 12 ayrı ameliyatla, yeni bir yüz, dişler, dil, üst ve alt çeneyi başarılı bir şekilde nakletmeyi başardı. Yetkililer, şimdiye kadarki en kapsamlı yüz nakli olan ameliyattan sonra Norris’in yeni yüzünü hissetmeye başladığını, tıraş olduğunu ve dişlerini fırçaladığını açıkladı. Norris’in ayrıca kazadan sonra yitirdiği koku alma duyusunu geri kazandığına dikkat çekildi. Ameliyat ekibinin lideri cerrah Eduardo Rodriguez, Norris’in ameliyatının faturasını bu tür tekniklerin Irak ve Afganistan’da yaralanan askerler üzerinde kullanılabileceğini düşünen Amerikan donanması ödediğini açıkladı.

Reddetme riski

Amerikan donanmasında 200 kadar askere yüz nakli yapılabileceği belirtiliyor. Norris’in yeniden hayatına kavuşacağını söyleyen Rodriguez “Amacımız hem yüzdeki organların işlevlerini görmesini sağlamak hem de estetik olarak hoş bir görünüm elde etmek” dedi. İyileşme sürecinin uzun süreceğine dikkat çeken Rodriguez, hastanın yeni yüzünü bünyesinin reddetme riski olduğunu belirterek birkaç ay basına gösterilmeyeceğini kaydetti.

Operasyondan üç gün sonra aynada yeni halini gördükten sonra ameliyat ekibine sarılarak teşekkür eden Norris, “Artık yeni bir hayatım oldu. Ben yüzüme dahi bakamazken arkadaşlarım evlendi çoluk çocuk sahibi oldular. İşim ve sosyal ortamım dahil her şeyimi kaybettim. Şimdi kaybettiklerimi yeniden kazanmak istiyorum” diye konuştu.

7 yıl önce başladı

Dünyada ilk “kısmi” yüz nakli 2005 yılında Fransa’da köpeği tarafından yüzü parçalanan bir kadın üzerinde yapılmıştı. Benzer bir yüz nakli 2008 yılında kocası tarafından yüzü silahla parçalanan Connie Culp isimli kadına yapıldı. İlk tam yüz nakli ise 2010 yılında İspanya’da yapıldı.

Haberin Devamı