Gazete Vatan Logo

Türklerin 14 Şubat haritası!

Sevgililer Günü'ne sayılı günler kala hem heyecan hem de beklentiler arttı...

Sevgililer Günü'ne sayılı günler kala hem heyecan hem de beklentiler arttı. VATAN, aşkla atan kalplerin nabzını tuttu, Türk halkının 14 Şubat haritasını çıkardı.

14 Şubat Sevgililer Günü'ne iki gün kaldı. Her yıl, mağazaların satış cirosu, kredi kartların toplam ekstre bilgileri Türk halkının bu güne olan ilgisine dair ortalama bilgi verse de, yapılan özel bir araştırma yoktu. VATAN, bu yıl ilk kez Gezici Araştırma ile işbirliği yaparak hem halkın 14 Şubat Sevgililer Günü'ne bakışını, hem de bu güne dair beklentilerini araştırdı. Aralarında Adana, Afyon, Bingöl, Çanakkale, Manisa, Mardin, Rize, Samsun, Hatay, İçel, Kayseri, Trabzon, İzmir ve İstarbul'un du bulunduğu 38 ilde, 28-29 Ocak tarihleri arasında yüz yüze anket yöntemiyle yapılan araştırmadan aşk ve Sevgililer Günü ezberimizi bozacak çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Sevgililer Günü'nün en önemli konularının başında hediye geliyor. Kimisi başından kestirip atıyor, kimisi ise 'baskı' yüzünden alıyor. Bazıları ise 'seve seve'. Araştırmaya göre Türk halkının yüzde 29.8'i 14 Şubat'ta hediye alacak.

Marmara-Ege hediyeci

Ancak rakamlara bakıldığında ortaya ilginç bir durum çıkıyor. Çünkü erkekler bu cevaba daha çok 'evet' diyor. Erkeklerde hediye alma oranı yüzde 37.1 iken kadınlarda bu oran yüzde 22.5'e iniyor. Eğitim durumlarına bakıldığında ise eğitim arttıkça hediye alma oranı artıyor. İlkokul mezunlarında oran yüzde 12,3 iken, lisede 28.7, üniversite mezunlarında oran yüzde 48.4'e çıkıyor. Bölgelere göre değerlendirme yapıldığında ise Marmara ve Ege Bölgesi Türkiye ortalamasının üstünde görünüyor.Araştırma, çiftlerin bu özel günde birbirlerine ne alacağı da soruldu. Verilen yanıtlara bakılırsa ne kadının ne de erkeğin, "Hediyenin ne önemi var, düşünmen yeter" klişesine hiç de sığınmadığı görülüyor. Hem kadın hem de erkek bu günde muhakkak karşılıklı özel bir hediye bekliyor.

Kadınların beklentisi

Erkekler mütevazi bir hediye hayal ederken kadınların ise bu konuda partnerlerine pek de acımaya niyetli olmadıkları anlaşılıyor. Kadınların yüzde 27.8'i sevgililerinden tek taş yüzük ya da kolye beklerken, erkeklerin yüzde 30.5'i ise sadece çiçek almayı planlıyor. Tek taş ya da kolye almayı düşenenlerin sayısı ise yüzde 17.5'te kalıyor. Erkeklerin yüzde 34.4'ü gömlek beklerken, kadınların bu beklentiye paralel bir eğilim içerisinde oldukları görülüyor. Kadınların yüzde 37.5'i gömlek almayı düşünürken, yüzde 17.5'i parfüm, Yüzde 15.3'ü saat, yüzde 3.1'i ceket almayı düşünüyor. Her dört kadından biri de ne alacağı konusunda kararsız...

Eğitimle orantılı çıktı

Peki sevgilisi olanların yüzde kaçı bu gün için özel bir hazırlık yapıyor? Türkiye genelinin dörtte biri 14 Şubat için özel hazırlık yapıyor. Bu oran erkeklerde yüzde 23'e çıkarken kadınlarda yüzde 21 civarında...

Bu da 14 Şubat'ta, kadınların erkeklerden beklenti içerisinde olduklarını gösteriyor. Araştırmaya göre eğitim düzeyi arttıkça, özel hazırlık yapanların sayısı da artıyor.

14 Şubat'ı sevdik

Ege ve Marmara Bölgeleri'ne doğru gidildikçe 14 Şubat'ı kutlamanın alışkanlık haline geldiği görülüyor. Eğitm düzeyi arttıkça, tekrarlanan sevgililer günü de artıyor. Tekrarlanan sevgililer günü konusunda kadınlar erkeklere oranla daha istikrarlı. Bu sonucu elde ettikten sonra en kritik kritik soruyu sorduk, 'Şimdiye kadar kaç farklı kişiyle kutladınız?" İşte burada karşımıza şaşırtıcı cevaplar çıktı. Bu konuda erkekler daha iddialı. Çünkü şimdiye kadar en az 4 farklı kişiyle 14 Şubat'ı kutlayan erkeklerin oranı yüzde 17.1.

Yaşamak için İzmir

Peki evli, nişanlı sevgili çiftler Türkiye'de hangi ilde yaşamak ister? İşte bu soruyu sorduğumuzda ise ortaya farklı bir tablo çıktı. Tahmin edilenin aksine İstanbul birinci gelemedi bu sefer. Yüzde 23.4 ile İzmir açık ara birinci geldi. İstanbul ise ancak yüzde 19.3 ile ikinci olabildi. Üçücü sırada ise bir Anadolu şehri yer aldı. Ancak tahmin edilenin aksine bu şehir Ankara değli son yıllarda şehircilik anlayışıyla model olan Eskişehir oldu. Araştırma sonuçlarına göre İzmir'i tercih edenlerin yüzde 61.2'si erkek.

Yani erkeklerin ilk tercihi İzmir. İstanbul ve Ankara'yı tercih edenler ise genellikle aylık geliri bin TL altında olanlar. Eğitim ve maddi gelir arttıkça tercihler Ege'ye doğru kayıyor. Yaş arttıkça da Eskişehir tercih ediliyor.

Türkiye modernleşiyor

VATAN Gazetesi için 14 Şubat Sevgililer Günü araştırmasını yapan Gezici Araştıma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Şirketi'nin kurucusu Murat Gezici, araştırma sonuçlarına göre, Sevgililer Günü baz alındığında Türkiye'nin muhafazakarlaşmadığını tam tersine modernleştiğini söyledi: "Türkiye'nin giderek muhafazakârlaşmadığı, tam aksine modernleştiği bu araştırmada daha net görülüyor. Yıllara göre baktığımızda Sevgililer Günü kutlama yılı ve kutlayan kişi sayısı giderek artıyor. Türkiye genelinde halkın yüzde 21.9’u 14 Şubat’ı sevgilisiyle kutlayacağını ifade ediyor. 14 Şubat'ı kutlayacak kişilerin yüzde 40.2'si en az 1, en fazla da 5 yıldır kutlama yaptığını söylüyor. 16 yıl ve üzeri kutlayanların oranı ise yüzde 10.8. Bu rakamlar son 10 yıl içinde Türkiye'de Sevgililer Günü’nü kutlama oranının arttığını gösteriyor. Özellikle gençler çok önem veriyor.

İstanbul geçilmedi

Araştırmada, Türkiye'nin en romantik yerleşim yeri de soruldu. Ankete katılanların çoğunluğu yüzde 21.2 ile İstanbul dedi. İkinci sırada ise İzmir geldi ve yüzde 19,6 oy aldı. Üçüncü ise yüzde 18,2 ile Bodrum oldu.

YARIN

- Çiftler, aşkarına kaç puan veriyor?

- Tekrar dünyaya gelseniz eşinizle evlenir misiniz?

- İnternet aşklarına yaklaşımınız nedir?

- İzdivaç programları hakkında kim ne düşünüyor?

Haberin Devamı