Gazete Vatan Logo
Futbol Tribünde barkod pankart açanlar aranıyor!

Tribünde barkod pankart açanlar aranıyor!

Tribünde barkod pankart açanlar aranıyor!

İZMİR’de, ezeli rekabete sahne olan Karşıyaka ile Göztepe arasında oynanan son maçta, Karşıyakalı taraftarlar tarafından tribünde açılan barkodlu pankart için polis harekete geçti. Polisin, pankartı hazırlayıp açan kişilerin kimlik tespiti ve haklarında işlem yapılması için çalışma başlattığı belirtildi.

Atatürk Stadyumu’nda oynanan ve Karşıyaka’nın 1-0’lık galibiyetiyle sona eren maçta, Karşıyakalı taraftarlar tarafından tribünde açılan pankart dikkat çekti. Anlamsız şekillerden oluşan, ilk bakışta anlaşılmayan ancak 3G’li telefonların okuyabildiği QR kodlu pankartta, çeşitli dillerde ’O. çocuğu Göztepe’ yazdığı ortaya çıktı. Maçla ilgili 82 kişi hakkında işlem yapan İzmir Emniyeti, bu kez dünya spor basınına da konu olan pankartla ilgili harekete geçti. Polisin, güvenlik kameraları ve fotoğraflardan yola çıkarak, pankartı hazırlayıp açan kişilerin kimlik tespiti ve haklarında işlem yapılması için çalışma başlattığı bildirildi.

’HAKARET İÇEREN TEZAHÜRAT’

Pankartı hazırlayıp açan kişilerin bulunması halinde 6222 Sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesi’ne Dair Kanunu’nun, ’hakaret içeren tezahüratı’ düzenleyen 14’üncü maddesine göre işlem yapılabileceği vurgulandı.

Üç fıkradan oluşan bu maddeye göre

1- Spor alanlarında veya çevresinde taraftarların gruplar halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın, duyan veya gören kişiler tarafından hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında 15 günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur.

2- Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

3- Birinci ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların yazılı pankart taşınması veya asılması ya da duvarlara yazı yazılması suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında arttırılır.

DÜNYANIN DİLİNDE

Stada küfürlü pankart sokamayan Karşıyaka taraftarlarının Göztepe derbisi için buldukları yaratıcı yöntem günün konusu oldu. İngiliz futbolseverler Karşıyakalı taraftarların bu yöntemine şaşırıp kalırken, ‘Orjinalliğe tam not’ yorumu yapıldı

Pazar günü Karşıyaka ile Göztepe arasında oynanan İzmir Derbisi’nde Karşıyakalı taraftarların açtığı pankart yaratıcılıkta gelinen son noktayı göstermiş oldu. Karşıyakalı taraftarlar içeriye soktukları kare şeklinde büyük pankartta 3G teknolojisine sahip telefonların okuyabildiği QR Code adı verilen bir kod yer alıyordu.
Bilindiği gibi gazetelerde yer alan reklamların köşelerine konulan bu gibi kodlar, 3G teknolojisine sahip telefonlara okutulduğunda telefona daha detaylı bilgilerin yer aldığı bir adres gönderiliyor.

Sürpriz oldu

Merak edip karşılaşmada bu QR kodu telefonlarına okutan Göztepe taraftarları ise nahoş bir sürprizle karşılaştı. Zira kod okutulduğunda telefonlara Türkçe ve diğer dillerde de yazılmış bir şekilde “O.... Göztepe” küfürleriyle dolu bir sayfa çıktı.

Göztepe taraftarlarına edilen bu hakaret bir yana Karşıyaka taraftarlarının statlarda uygulanan pankart sansürün bu şekilde delmesi taraflı tarafsız herkesin ilgisini çekti. Habere yer veren ünlü İngiliz blogu offthepost’ta “Liverpool ve Manchester United taraftarları bunu notlarınız arasına alın. Orjinalliğe tam not” yorumu yapıldı.

Faturası ağır oldu

Karşıyaka-Göztepe maçında çıkan olaylarla ilişkin olarak 6 Karşıyaka, 76 Göztepe taraftarı hakkında, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile Kabahatler Kanunu’na muhalefetten işlem yapıldı.

Koltuk kırmaktan 8, koltuk kırıp sahaya atmaktan 39, koltuk yakmaktan 7, küfürlü tezahürattan 7, meşale yakıp sahaya atmaktan 3, maytap bulundurmak ve yakmak, sahaya girmek, alkol bulundurmak ve alkollü şekilde maça girmek, polise mukavemet ve biletini başkasına kullandırmak suçlarından ise toplam 8 kişi için işlem uygulandı.

Taraftarlardan 80’i, karakollardaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. 2 kişi ise polise mukavemet iddiasıyla adliyeye sevk edildi. Bu arada, statta 2 bin 309 koltuğun kullanılamaz hale geldiği, ve 64 bin liralık zarar oluştuğu kaydedildi.

Haberin Devamı