Gazete Vatan Logo

Harp ve polis okulundan atılanlara dönüş sinyali!

YÖK Başkanı Özcan, yeni bir çalışma başlattı

Kara Harp Okulu’yla ilişiği kesilen Altuğ Duran adlı öğrencinin başvurusu üzerine yeni bir çalışma başlatan YÖK, yüksek öğrenim düzeyindeki askeri okullarla polis okullarından ilişiği kesilen öğrencilerin devlet üniversitelerinde yüksek öğrenimlerine devam edebilmesini öngören düzenleme için yasa taslağı hazırlığına girişti. Çalışma yasalaşırsa, son çıkan affın 25 Şubat’a kadar atılanları kapsamasının ardından, bu okullardan25 Şubat’tan sonra atılanlar veya ayrılmak isteyenler de devlet üniversitelerinde devam edebilecek.

YÖK’ü harekete geçirdi

Kara Harp Okulu 3. sınıftayken sağlık sorunları nedeniyle okulla ilişiği kesilen Altuğ Duran, Ankara’da hiçbir üniversiteden olumlu yanıt alamadı ve uzun süren çabaları sonunda İzmir’de Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne girebildi. 28 Mart 2011 tarihinden itibaren defalarca YÖK’e giderek sorununu anlatan ve YÖK’e bir dilekçe de veren Duran, öğrenci affının kapsamının 25 Şubat’ta bittiğini, bu tarihten sonra Harp Okullarından ilişiği kesilen öğrencilerin aftan yararlanamayarak, mağdur olduklarını söyledi. Duran dilekçesinde şöyle dedi:

“Kara Harp Okulu, 3. sınıf öğrencisi iken Ankara Etimesgut Asker Hastanesi’nde muayenem sonucunda kalp rahatsızlığım olduğu ortaya çıktı. 22 Mart 2011 tarihinde ‘Askeri Öğrenci Olamaz’ raporu verildi. Resmi işlemler henüz bitmediği için okulla ilişkim henüz kesilmedi. Prosedür gereği yaklaşık 1 ay sonra okulla ilişkim tamamen kesilecek. Okulla ilişkim kesilse de GATA’da tedavim devam edecek. Rahatsızlığımın kesin tedavisi yok ama ilerlememesi için her ay uygulanacak bir tedavim var. Bu nedenle Ankara’daki üniversitelere yatay geçiş yapmak için görüştüm. Ancak bana kontenjanın az olduğu, şansımın düşük olduğu bilgisi verildi. Af Kanununa göre 25 Şubat’tan önce ilişkim kesilmediği için yararlanamadığımı, YÖK’ün bunun dışında bir yerleştirme yapamadığını üniversitelere söyledim. Bunun üzerine üniversite öğrenci işleri bana YÖK’ün daha önce bu tarz sağlık vb gibi özel durumları olan öğrencileri üniversitelere yerleştirdiğini söyledi. 1 haftadır YÖK ve üniversiteler arasında gidip geliyorum, olumlu sonuç alamadım.

Olayın başıma zamansız gelmesi nedeniyle 2011 YGS’ye başvuramadım. Eğitim hakkım elimden alınmayarak, Kurulunuzca bu mağduriyetimin göz önünde bulundurulacağına inanıyorum. Eğitimimi kaldığı yerden devam ettirebilmem için tedavim nedeniyle Ankara‘da herhangi bir üniversiteye yerleştirilmek istiyorum. Benim için hayati öneme sahip olan bu hususta yardımlarınızı bekliyorum.”

Bir kerelik üniversite hakkı

YÖK, öğrencinin dilekçesine Hukuk Müşavirliği aracılığıyla yanıt verdi. Yanıtta söz konusu talebin yerine getirilmesinin mümkün olmadığı, af kapsamının ve tarihin belli olduğu ifade edildi. Ancak yasal prosedüre göre “ret” yanıtı veren YÖK’ün konuyu geçtiğimiz günlerde gündemine aldığı ve bir çalışma başlattığı öğrenildi.

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Harp Okulları’ndan ve Polis Akademileri’nden 25 Şubat tarihinden sonra atılan, sağlık nedeniyle ilişiği kesilen ve kendi isteği ile ayrılan öğrencilere de bir kerelik devlet üniversitesine geçme hakkı verilecek.

‘Katsayıya dava açan karşısında bizi bulur’

ANKARA - BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Kim YÖK’ün katsayı uygulamasına son veren kararının iptali için Danıştay’da dava açarsa, bundan sonra BBP’nin ve Alperenlerin siyasi hasmı olacağını” söyledi. Destici, parti genel merkezinde toplanan Merkez Karar Yürütme Kurulu öncesinde, basın toplantısı düzenledi. YÖK’ün katsayı uygulamasına son veren kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Destici, YÖK’ün bu kararla, “yıllardır uygulanan zulme” son verdiğini kaydetti. Yıllardır uygulanan katsayı farkının, binlerce imam hatip ve meslek lisesi mezunu için büyük adaletsizlik olduğunu savunan Destici, YÖK’ün katsayıyı kaldıran kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle hiç bir kesim tarafından Danıştay’da dava açılmamasını umduklarını dile getirdi. Destici, “Kim YÖK’ün bu kararının iptali için Danıştay’a giderse, bundan sonra bizim ve Alperenlerin siyasi hasmıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı