Gazete Vatan Logo

Kredi kartı operasyonunda 30 gözaltı!

ANTALYA’da polisin 8 ayrı ilde önceki gün eş zamanlı düzenlediği ’kopya kredi kartı çetesi’ operasyonunda gözaltına alınanların sayısı 30’a yükseldi.
Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri 6 ay önce başlattığı teknik ve fiziki takibin ardından başkalarına ait kredi kartı bilgilerini kopyalayarak para çeken çeteye yönelik 8 ili kapsayan operasyon düzenledi.

Antalya il ve ilçelerinin yanı sıra Ankara, İzmir, Samsun, Çankırı, Gaziantep, Mersin ve Diyarbakır’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda çok sayıda plastik kart ile kartları kopyalamada kullanılan cihazlar ve binlerce kişinin kart bilgilerinin yer aldığı çok sayıda bilgisayar ele geçirildi. Çetenin 6 ay içerisinde pos cihazlarından 1 milyon 350 bin lira çektiği, soygunun boyutunun 5 milyon dolara yakın olduğu açıklandı. Soruşturma sürerken, önceki gün yapılan ve 27 kişinin gözaltına alındığı operasyonda gözaltı alınanların sayısı da 30’a yükseldi. Gözaltındakiler arasında bir da kadın şüpheli bulunuyor.

ŞÜPHELİLER DOKTOR KONTROLÜNDE

Liderliğini 41 yaşındaki Kenan D.’nin yaptığı çete üyeleri İ.Ü.(22)., B.E.(31), S.G.G. (34), S.A.(29), R.Ç.(34), S.B.(36), M.A.B.(44), T.T.(36), A.G.(48), M.A.(51), A.Ö.(36), M.U.(35), C.C.(61), İ.K.(38), F.G.(46), A.T.(42), Ş.Y.Y.(39), E.S.(39), M.K.(35), D.Y. (36), M.Y.(25), M.A.(23), M.G.(41), U.A.M.(37), M.A.(26), A.O.Ç.(36), H.K.(40), M.S.K.(40) ve R.A.’nın (43) sorguları sürüyor.

Ele geçirilen 8 diz üstü bilgisayar, 10 pos cihazı, 3 hard disk, 5 USB bellek, 22 manyetik şeritli kart, yarısı manyetik şeritli 157 beyaz renkli plastik kart, sahte kimlik, 10 kredi kartı, 101 CD ve DVD, çok sayıda fatura, 19 sim kart, 5 banka dekontu, başka kişilere ait 7 kimlik fotokopisi, 1 ATM kopyalama düzeneği, 1 ATM düzeneğine ait gizli kamera aparatı inceleniyor.

Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte liderlik, yöneticilik ve üyelik yapmak, örgüt faaliyetleri çerçevesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçlamalarından ifadeleri alınacak şüpheliler, bu sabah doktor kontrolünden geçirildi.

VURGUNU NASIL YAPIYORLAR?

Polis, çete üyelerinin birçoğu Avrupalı turistlere ait kredi kartı bilgilerini internet üzerinden satın aldığını, bu bilgileri marketlerin indirim kartı olarak hazırladığı manyetik şeritli plastik kartlara yüklediği, ardından anlaşmalı işyerleriyle kendi kurdukları faaliyeti bulunmayan işyerleri adına aldıkları pos cihazlarından çekim yaparak hesapları boşalttığı belirlendi.
Çete üyelerinin yine tatil için Türkiye’ye gelen ve burada yine çete üyesi işyerlerinde alış veriş yaparken elde ettiği kredi kartı şifre ve bilgilerini yine plastik kartlara yükleyip paralarını çektikleri ortaya çıkarıldı.

İLK KEZ KULLANILAN YÖNTEM

Antalya polisinin 9 ilde yaptığı eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin kredi kartı vurgununda kullandığı bir cihaz, polisi bile şaşırttı. Banka ATM’lerinin para çekme haznesi gibi olan cihazın arka yüzünde USB cihazı bulunduğu, hazneye kartı sokan müşterinin yaptığı tüm hareketler, kart bilgileri ve girdiği şifrenin USB cihazına kopyalandığı ortaya çıktı.
Daha önceki operasyonlarda hiç rastlanmayan cihazın çete üyeleri tarafından geliştirildiği ve bu yöntemle yüzlerce kişinin bilgilerinin kopyalanarak harcama yapıldığı bildirildi.

4 MİLYONLUK VURGUN YAPAN KREDİ ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ

MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nde, bankalardan daha kolay kredi alabilmek için kredi sicili temiz olan kişilerin kimlik bilgileriyle sahte belgeler düzenleyerek yaklaşık 4 milyon TL’lik vurgun yapan şebeke, polisin operasyonuyla çökertildi. Çete üyelerinin elde ettikleri parayla son model otomobiller aldıkları, havuzlu villalar kiralayıp eğlence mekanlarını kapatarak eğlendikleri ve lüks bir hayat sürdükleri ortaya çıktı. Gözaltına alınan biri bankacı toplam 14 kişi, işlemlerinin ardından Adliye’ye sevk edildi.

Muğla Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Fethiye İlçesi’nde faaliyet gösteren bir şebekenin, kredi sicili temiz olan kişilere ait kimlik bilgileriyle sahte belge düzenleyip bankadan para çektiklerini belirledi. Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla soruşturma başlatan polis, şebekeyi takibe aldı. Yaklaşık 3 ay boyunca teknik ve fiziki takip sürdüren polis şebekeyi deşifre etti. Şebeke üyelerinin adreslerini belirleyen ekipler, geçen pazar günü Fethiye, İstanbul ve Mersin’deki çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, aralarında çete lideri İ.K.’nin de (39) bulunduğu toplam 14 kişi gözaltına alındı.

BİLGİLER BANKACI KARDEŞTEN

Çete üyelerinin, kimlik bilgilerini şebekenin lideri İ.K.’nin bir bankanın istihbarat bölümünde görevli olan kız kardeşi E.K.’nin (35) yardımıyla elde ettiği tespit edildi. Ele geçirilen kimlik bilgileriyle, önce sahte nüfus cüzdanı ve ehliyet düzenleyen şüphelilerin, bu belgelerle GSM şirketlerinden hat çıkartıp daha sonra bankalara kredi kartı ve kredi başvurusunda bulundukları anlaşıldı. Şebeke üyelerinin, kredi kartlarından 121 bin 478 TL nakit, cep telefonu hattı aracılığıyla başvurdukları kredilerden de 70 bin 900 TL aldıkları öğrenildi. Bununla da yetinmeyen çete üyelerinin, 57 farklı kişinin kimliğini kopyaladığı ve benzer yöntemlerle yaklaşık 4 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı. Mağdur edilen kişi sayısının artabileceği bildirildi.

LÜKS İÇİNDE YAŞAMIŞLAR

Emniyet yetkilileri, şebekenin, Fethiye halkının yarısını mağdur edebilecek kadar bilgiye sahip olduğunu ve operasyonda bu bilgilerin kayıtlı bulunduğu ajanda ile bilgisayarların da ele geçirildiğini kaydetti. Ayrıca şüphelilerin, elde ettikleri yüklü miktardaki parayla otomobil satın alıp, havuzlu villalar kiraladıkladı ve eğlence mekanları kapatıp eğlenerek lüks içinde yaşadıkları saptandı.

DEVLET DAİRESİ GİBİ

Şebeke üyelerinin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, devlet dairesini aratmayacak malzemeler ele geçirildi. Malzemeler arasında, çok sadıya kimlik bilgilerinin bulunduğu iki ajanda, iki dizüstü bilgisayar, mühür olarak kullanılan çok sayıda madeni para, bir belediyeye ait resmi mühür, bir mühür ıstampası, 10 farklı kişiye ait vergi kimlik kartı fotokopisi, sahte kimliklerle çıkartılan 52 sim kart, 37 kimlik fotokopisi, bir Maliye Bakanlığı kimlik belgesi, sahte nüfus cüzdanı yapımında kullanılan malzeme ile aparatlar, üç yazıcı, toplam 15 hazıfa kartı, kira, cep telefonu hattı ve internet sözleşmeleri, ayrıca 12 kök hintkeneviri, 25 gram kenevir tohumu, 31 tabanca mermisi ile çalıntı olduğu belirlenen bir otomobil yer aldı.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

Emniyetteki sorguları tamamlanan, çete lideri İ.K., bankacı kız kardeşi E.K. ile diğer şüpheliler S.Ü. (23), S.Ü. (37), S.D. (32), M.N.Ö. (74), A.F.K. (39), F.S. (34), D.O. (19), M.O. (62), O.T. (33), K.K. (36), S.D. (32) ve H.A. (38) ’nitelikli dolandırıcılık ve sahtecilik’ suçlarından Fethiye Adliyesi’ne sevk edildi.

Haberin Devamı