Gazete Vatan Logo

Rehin gemicinin ablasından ağlatan mektup

3 Türk personeli Somali’de 1 yıldır korsanlar tarafından rehin tutuluyor



Bir yıl önce Somali açıklarında gemileri kaçırılan ve tam

4.5 aydır hiçbir haber alınamayan üç Türk gemiciden Fuat Özçelik’in ablası Banu Özçelik Göçtü yetkililere ağlatan bir mektupla seslendi: Siz hiç kardeşinizi kaybettiniz mi!

8 Eylül 2010’da Yunan Frio Ventures şirketinin Hindistan’a hurda olmaya giden gemisi “MT OLIB/G” 3’ü Türk 15’i Gürcü 18 mürettebatla Somali açıklarındaki Aden Körfezi’nde korsanlar tarafından kaçırıldı. Yakup Öztürk, Mustafa Arıcıoğlu ve Fuat Özçelik’in aileleri korsanlardan aldıkları telefonla yıkıldı. Gemicilerle en son irtibat 29 Nisan’da sağlandı. Fuat Özçelik telefonda kısa bir süre konuştuğu ablası Banu’ya “Fidye ödenmezse bizi 3 gün içinde öldürecekler” dedi. Sonra 4.5 aydır hiçbir haber alınamadı. Banu Özçelik Göçtü kardeşinin ve kaçırılan denizcilerin ailelerinin yaşadıklarını “3 Türk 1 yıldır esir” başlıklı mektupta şöyle anlattı:

“Bugün 1 yıl oldu. 1 yıl en sevdiğiniz insanların hayatından endişe etmek. Yaşadığım halde aklımın almadığı korkunç bir durum. 8 Eylül 2010 tarihinde Somalili korsanlar bir gemiyi ele geçirdiler. Bu gemide 3 Türk vardı, biri benim kardeşim. O günden beri neler oldu, ‘haber’iniz var mı?

O gün 3 evde çaldı telefon. Biri bizim telefonumuzdu. Biri Yakup Öztürk’ün eşinin telefonuydu. Kocası yokken evinde kalamadığı için İzmir’deki ailesine gitmiş. Biri Mustafa Arıcılar’ın eşinin eviydi. Yanında babasını soran büyük oğlu, karnında küçük oğlu.

Bu 3 gemici korsanlar tarafından belirlenen zamanlarda ailelerini aradılar. İlk zamanlar iyiyiz diyorlardı, zamanla önce gemideki yemek ve su bitti, sonra dayak yediklerini, aç bırakıldıklarını anlattılar. Geminin sahibi Yunanlı iflas etti. Korsanları parası olmadığına ikna etmek için çalıştı, ikna olmadılar. İkna olmadıkça eziyetlerini arttırdılar.

Bu 1 yıl içinde bir gün gemi telefonundan kardeşimi aradığımda telefonu açan korsan, kardeşimin bir hafta önce hastalık ve açlıktan hayatının sona erdiğini söyledi. Siz hiç kardeşinizi kaybettiniz mi? Hem de bu şekilde? 1 hafta sonra kardeşim telefon edene kadar neler yaşadığımı hayal edebilir misiniz?

Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Yunanistan Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye Yunanistan Büyükelçiliği, Sümeyye Erdoğan’a defalarca haber ilettik, telefonlar ettik, dilekçeler gönderdik. Bu 1 yıl içinde devletten bir tek cevap bile gelmedi. Dışişleri Bakanlığı yapacak bir şey olmadığını iletti.

Bu 1 yıl içinde en son Nisan ayında haber aldık. Kardeşim Fuat, para verilmezse 3 gün içinde öldürüleceklerini söyledi. O zamandan beri gemiden hiç kimse bir haber almadı.

Bu 1 yılın son 1 ayında Türkiye, Somali’ye yardım kampanyası düzenledi. Gayri resmi kanallardan öğrendik ki Basbakanımız konuyla ilgilenmiş ve Somali Cumhurbaşkanı’-na bu insanların serbest bırakılması ile ilgili talebini iletmiş. Sevindik ama yetkililer bunu doğrulamadı. 1 yıldır 3 Türk Somali’de esir. Hala hayatta olduklarını umuyoruz. Kurtarmak zor ama mümkün. Yeterli duyarlılığı yaratmak için sizlerin de desteğini rica ederim.

Haberin Devamı