Gazete Vatan Logo

'Öldüğüne inanmıyorum!'

Sivas Katliamı’nda öldürülen şair Metin Altıok’un kızı, Cafer Erçakmak'ın öldüğüne inanmıyor...

Dünyanın her yerinde aranırken Sivas’ta öldüğü ortaya çıkan Madımak olaylarının sanığı Cafer Erçakmak’ın çocukları polise ifade verdi: “7 Temmuz’da eve geldi, hastaydı. Doktor istemedi, ‘Buraya ölmeye geldim’ dedi”

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal etkinlikleri içen kente gelen aydın ve yazarların konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu çıkan ve 33 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici olmak üzere 37 kişinin öldüğü olayların kışkırtıcısı olduğu iddia edilen dönemin Refah Partili Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak’ın ölümü sonrası araştırma derinleştirildi. Erçakmak’ın kent merkezinde ölmesi ve yakınları tarafından güvenlik güçlerine bildirilmeden toprağa verilmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından oğulları Ömer Ergin, Yalçın ve Fatma Erçakmak’ın ifadeleri alındı.

7 Temmuz’da eve geldi

Erçakmak’ın kızı Fatma Erçakmak ifadesinde babasının geçen 7 Temmuz sabahı 04.00 sıralarında eve geldiğini, durumu ağabeylerine haber verdiğini söyledi. Rahatsızlığı bulunan Erçakmak için çocuklarının doktor getirmek istediği ancak, bunu kabul etmeyerek, “Buraya ölmeye geldim” dediği ifade edildi. Babalarının nerede saklandığını kendilerinin de bilmediğini söyleyen çocukları, olayı basının duyması halinde karşı gruptan tepkiler olabileceğini düşündüklerini; bu nedenle korkarak cenazeyi gizlice toprağa verdiklerini söyledikleri bildirildi.

Cesedine otopsi yapılacak

18 yıldır firari olarak aranan Sivas Olayları sanığı Cafer Erçakmak’ın Nuran Erçakmak ile olan evliliğinden 2 oğlu ve 2 kızı bulunduğu öğrenildi. Yalçın (45), Öznur (41), Ergin (39) ve Fatma Erçakmak (29) olayın ardından sessizliğini korudu. Öte yandan davalı vekillerinin Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne kimlik tespiti için yaptıkları başvuru sonrası mahkemenin Sivas Cumhuriyet Savcılığı’na göndereceği resmi yazı kapsamında mezarın açılarak otopsi ve kimlik tespit işleminin yapılacağı bilgisine ulaşıldı.

Doktorun ifadesi alındı

Soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, ölüm raporunu hazırlayan Dr. Levent Oktar ile Sivas Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Cemal Karaca’nın da ifadelerini aldı. Doktorun ifadesinde ölen kişiyi tanımadığını ve rutin işlem yaptığını söylediği belirlendi. Mezarlıklar Müdürü Cemal Karaca da rutin cenaze işleminin yapıldığını, daha sonra bu kişinin aranan Cafer Erçakmak olduğunu öğrenince durumun yetkili birimlere haber verildiğini anlattı.

Babasını tanımamış

Erçakmak’ın kızı, 23 yaşındaki Fatma Erçakmak’ın, ifadesinde sabah karşı eve gelen kişiyi tanımadığını söylediği belirtildi. Olay tarihinde 11 yaşında olduğu için babasını tanımadığını söyleyen Fatma Erçakmak’ın, ifadesinde kapıya gelen kişiye “Buyurun kime bakmıştınız?” dediğinde, “Ben senin babanım” karşılığını aldığını, ardından durumu ağabeyi Ömer Ergin Erçakmak’a haber verdiğini söylediği ifade edildi.

Doktoru oğlu getirmiş

Erçakmak’ın ölümü sonrası oğlu Ömer Ergin Erçakmak’ın İbni Sina Toplum Merkezi’ne giderek doktor Levent Oktar’a durumu aktararak eve getirdiği ve ölüm raporu hazırlattığı belirlendi. Dr. Levent Oktar, ölen kişiyi tanımadığını, normal işlemlerini yaptıktan sonra aranan bir kişi olduğunu medyada yer alan haberlerden öğrendiğini söyledi.

GİZLİCE GÖMÜLEN MADIMAK FİRARİSİYLE İLGİLİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

SİVAS Olayları’nın 1 numaralı sanığı olarak 18 yıldır aranırken, geçen pazar günü oğlunun kentmerkezindeki evinde ölen ve ertesi gün gizlice defnedildiği ortaya çıkan 72 yaşındaki Cafer Erçakmak ile ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında cenazenin defin işlemine katılan mezarlık görevlilerinin de ifadesi alındı.

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal etkinlikleri içen kente gelen misafirlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu çıkan ve 35 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların kışkırtıcısı olduğu iddia edilen dönemin Refah Partili Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak’ın ölümüyle ilgili soruşturma sürüyor.

Ailesinin Erçakmak’ın kentteki eve 7 Temmuz günü geldiği bilgisi vermesi üzerine polis ekipleri çevreden binayı gören tüm güvenlik kameraları görüntülerine el koyarak geniş çaplı bir inceleme başlattı. Soruşturma kapsamında bugün Sivas Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görevli müdür Cemal Karaca, şef Coşkun Kemahlıoğlu ile cenaze arabasının şoförü Nurettin Felek ve mezarlıkta cenazeyi yıkayan Turan Beker’in ifadeleri alındı. Polis ekiplerinin Mezarlıklar Müdürlüğü personeline Cafer Erçakmak’ı önceden tanıyıp tanımadıklarını sordu. Tanıyan görevlilerden, defnedilen kişinin Cafer Erçakmak olup olmadığının sorulduğu ve kendisi olduğuna dair ifade verildiği belirlendi. Polisin Erçakmak’ın iddia edildiği gibi kent merkezine gelmeden önce nerede saklandığını belirlemeye çalıştığı da öğrenildi.

CENAZE NAMAZINI OĞLU KILDIRMIŞ

Cafer Erçakmak’ın cenazesinin evinden alındıktan sonra Yukarı Tekke Mezarlığı içindeki Mezarlıklar Müdürlüğü önünde bekleyen cenaze yıkama aracına götürüldüğü ve burada yıkandıktan sonra camiye götürülmeden aynı yerde cenaze namazı kılındığı öğrenildi. Erçakmak’ın cenaze namazını büyük oğlu Yalçın Erçakmak’ın bizzat kıldırdığı belirlendi. Cenaze namazına oğulları ve birkaç yakını dışında kimse katılmadı. Ardından cenaze ailenin satın aldığı aile mezarlığında toprağa verildi. Oğullarının cenazenin yıkanması sırasında çektikleri fotoğrafları da polise verdikleri ve bunların büyültülerek araştırma dosyasına konulduğu bilgisine ulaşıldı.

CENAZE HENÜZ ÇIKARILMADI

Olayın ortaya çıkmasının üzerinden 3 gün geçmesine rağmen henüz mezarla ilgili bir işlem yapılmadı. Sivas Olayları davasında, davalı tarafın başvurusu üzerine kimlik tespiti yapılması için Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin onay verdiği ve ilgili yazının Sivas Cumhuriyet Başsavcalığı’na ulaştırılmasından sonra gerekli çalışmanın yapılacağı kaydedildi. Mezarın bulunduğu bölgede belediyenin özel güvenlik birimleri görevlendirilirken, polisin de gün içinde aralıklarla devriye attığı bildirildi.

Haberin Devamı