Gazete Vatan Logo

Tecavüzcülere ilaçla hadım yasası TBMM'de

AKP'li Alev Dedegil: Bu ceza değil tedavi...

Cinsel saldırı suçu ile çocuklara ve reşit olmayana tecavüzden yargılananların hadım edilmesini öngören tasarı TBMM’ye sunuldu. Tasarıyı hazırlayan AKP’li Alev Dedegil, “Hadım değil, tedavi” dedi

AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan ve bazı milletvekillerinin imzasıyla cinsel suçlara yönelik cezaları artıran yasa tasarısı, TBMM’ye sunuldu. Tecavüzcülere hadımı öngören teklifi hazırlayan Alev Dedegil, “Bu hadım değil, tedavidir” dedi. Tasarıda şunlar yer aldı:

ÇOCUK TECAVÜZÜNE 20 YIL: Teklife göre, cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişinin alacağı ceza 2-7 yıldan 5-10 yıla çıkarılıyor. Fiilin tecavüzle sonuçlanması durumunda verilecek ceza 7-12 yıldan 10-18 yıla çıkarılıyor. Suçun; üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen ve evlatlık tarafından, aynı iş yerinde çalışmanın, insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde, cezalar yarı oranında artırılacak. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilen ceza da 3-8 yıldan 6-12 yıla çıkartılıyor. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda verilecek ceza 8-15 yıldan 12-20 yıla çıkartılıyor.

ADLİ TIP’A NEŞTER: Teklifle, “Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, on beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur” ifadesinin, ilgili kanun metninden çıkarılması öngörülüyor. Bu maddenin, mağdurlarının defalarca hastane veya Adli Tıp Kurumuna gitmelerine ve maruz kaldıkları fiili tekrar tekrar yaşamalarına neden olduğu belirtildi. Maddenin gerekçesinde, “Bu suça maruz kalanların ruh sağlının mutlaka bozulmuş olacağı kabul edildiğinden, öngörülen cezaların artırılması suretiyle bu halin araştırılması uygulamasından vazgeçiliyor” denildi.

TESTESTERON TEDAVİSİ: Cinsel saldırı suçundan, çocukların cinsel istismarı suçundan veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun nitelikli halinden hapis cezasına mahkum olanlar, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde, denetim süresi içinde; testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecekler. Bu suçların birden fazla işlenmesi halinde, bu kişilerin, söz konusu tedavi ve yükümlülüğe tabi tutulması zorunlu olacak. Bu kişiler ayrıca, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmekten yasaklanacak.

TASARI TARTIŞMA YARATTI

* Okşan Öztok (İnsanca Yaşama Derneği Başkanı): “Tasarıyı destekliyoruz. Mağdurlar yıllarca travma yaşıyor. Bu tasarı tecavüzcünün yaşam hakkını elinden almıyor onu sadece yaptığı suça karşı engelliyor, güdüsünü sonlandırıyor.”

* Güneş Gürseler (Avukat): “Bu konu daha önce de gündeme geldiğinde ben kısasa kısas ceza mantığı olduğu yönünde bir yorum yapmıştım, yine aynı görüşteyim. Bu resmen hırsızın kolunu kesmek gibi bir şey. Çağdaş ceza sistemine uygun bir yaklaşım değil. Cezayı sanığın vücudunda uygulama anlayışı çok eskilerde kaldı.”


Hangi ülkelerde hadım cezası var?

* Amerika: California, Florida, Georgia, Iowa, Louisiana, Montana, Oregon, Texas ve Wisconsin eyaletleri. 13 yaşından küçük çocukları cinsel istismara maruz bırakan suçluları ve tecavüzcüleri kapsıyor. Hadım edilmenin uygulanması için suçlunun bu uygulamayı kabul etmesi gerek.

* İsrail: Çocuk tacizcilerini kapsıyor.

* Arjantin: Yasa gereğince kimyasal hadım etme yöntemini sadece tecavüzcüler üzerinde uygulanacak. Suçluların bu işlemi kabul etmeleri gerek.

* Fransa: tecavüzden hüküm giyenlerin salıverilmesi için hadım edilmesini öneren yasa 2004’te kabul edildi.

* Norveç: Tecavüz ve pedofili suçlamasıyla hadım edilme 2006’da onaylandı.

* Polonya: 15 yaşın altındaki çocuklara cinsel istismarda bulunanları kapsıyor.

Haberin Devamı