Gazete Vatan Logo

Alevilerden çok kritik karar!

Anadilde eğitim için başlatılan okul boykotundan sonra Aleviler de zorunlu din derslerini boykot etmeye hazırlanıyor. PSAKD Başkanı Gümüş, 9 Ekim’deki oturma eyleminden sonuç alınmazsa boykot kararı alınacağını söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı avukat Fevzi Gümüş, zorunlu din derslerinin kaldırılması için 9 Ekim'de Ankara'da yapacakları oturma eyleminden sonuç alamazlarsa dersleri boykot edeceklerini açıladı.

bianet'e konuyla ilgili bilgi veren Gümüş, her eğitim - öğretim yılının başında zorunlu din derslerinin kaldırılması için oturma eylemi yaptıklarını hatırlattı. Gümüş 2010 - 2011 eğitim yılı öncesi 19 Eylül'de Ankara bir oturma eylemi yapıldığını, ikincisinin de 9 Ekim'de yine Ankara'da gerçekleştirileceğini söyledi. Gümüş şöyle devam etti:

"Biz hükümetin zorunlu din derslerini kaldırmasını istiyoruz. Bu nedenle oturma eylemleri yapıyoruz. Ankara'da 9 Ekim'de, 24 saat yapılacak oturma eyleminden bir sonuç alınmazsa, bir haftalık boykot kararı alacağız.

"Zorunlu din dersleri boykotunda çocuklar, anadilde eğitim hakkı için yapılan boykottan farklı olarak okula gidecekler, sadece din derslerine girmeyecekler. Boykot kararıyla ilgili bu günlerde Alevi örgütleri ve demokratik kitle örgütleriyle görüşmeler yapıyoruz; bu konuda ortaklaşacağımızı düşünüyoruz."

BOYKOTUN SONUÇLARINA KATLANIRIZ

Anadilde eğitim hakkı için başlatılan okul boykotu sonrası, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okula gelmeyen çocukların isimlerinin bildirilmesi yönünde yayınladığı genelge ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt halkı sıkıntı çeker" yönündeki açıklamalarıyla ilgili Gümüş, şöyle dedi:

"Başlatılacak boykotun tabii ki toplumsal ve bireysel sonuçları olur. Boykot kararı alırsak bunun sonuçlarına da katlanırız. Boykotun demokratik bir hak olduğunu düşünüyoruz. Demokratik ülkelerde bireyler, demokratik sınırlar içinde fikirlerini açıkça beyan edebilir, bu tür sivil itaatsizlik eylemleri yapabilir."

AİHM KARARINA RAĞMEN DİN DERSİ ZORUNLU

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) zorunlu din derslerini hak ihlali olduğu yönünde verdiği karara karşın, Alevi çocukların mevcut uygulamaya göre derslere girmek zorunda bırakıldığını anlatan Gümüş, sözlerine devam etti:

"AİHM kararına rağmen Alevi çocuklar din derslerine girmek zorunda. Derslere girmek istemeyenler okullarına dilekçe veriyor. Okullar da bu dilekçeleri reddettiği için bireyler idare mahkemesine dava açıyor. Bu davalarda Danıştay bireylerin lehine kararlar verdi. AİHM ve Danıştay kararları sonrası hükümetin, zorunlu din derslerini kaldırması gerekir. Ama Adelet ve Kalkınma Partisi bunu yapmıyor, bireyleri tek tek mahkemeye gitmek zorunda bırakıyor." (bianet)

Haberin Devamı