Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu'ndan birlik çağrısı

Kılıçdaroğlu, Berlin’de sosyal demokratlara birlik çağrısında bulundu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 günlük Almanya ziyareti kapsamında Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) ile bir araya geldi. Almanya’daki bütün sosyal demokratları ve derneğe üye olanları Türkiye’deki akrabalarını ve yakınlarını aramalarını isteyen Kılıçdaroğlu, "Onlara inanç, kimlik ve din sömürüsü olmaması için Avrupa’daki sosyal demokrasinin ne olduğunu anlatın." dedi.

"Türkiye’de biz de bedeller ödedik, 12 Eylül’de ciddi baskılar vardı, sizler kendi ülkenizi terk ederek buralara geldiniz, değerlerinizden vazgeçmediniz." diyen CHP Genel Başkanı, tüm sosyal demokratların bir araya gelerek güçlü bir Türkiye için çalışmasını istedi. Kılıçdaroğlu ayrıca, "Burada 3 milyon gücümüz var. Ama bu gücümüzün ancak 500 bininin sesi çıkıyor. 3 milyonun birleşmesi lazım, dağınıklığımız, kopukluğumuz giderilmeli, birbirimizi hangi görüşten olursak olalım, sevmeli saygı duymalıyız. Beraber olalım, bölünmeyelim." şeklinde konuştu.

Türkiye’de demokrasi olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, "Bizim telefonlar dinleniyor. Aydınlar bir sabah hapse alınabilirler. 48 gazeteci hapiste. Bu hangi demokraside var? Aydın olduğunu söyleyen, hukukun gücüne inanan bir köşeye çekilmiş, sesini çıkarmıyor. Referandum yapıldı, yüzde 58 evet, yüzde 42 hayır çıktı. Başbakan yüzde 42’nin tamamını darbeci diye suçladı. Referandumu üniversiteler konuşmuyor? Çünkü YÖK var, veya Ergenekon olarak damgalanıyorlar." dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca Avrupa ve Almanya’daki sosyal demokratlarla bozulmuş ilişkilerini düzeltmeye çalıştıklarını anlattı.

Daha sonra HDF’in yanındaki Tiyatrom’da düzenlenen programda Hacıvat ve Karagöz gösterisini izleyen Kılıçdaroğlu, ardından bir dansörün dansını izledi. Kılıçdaroğlu daha sonra bir meyhaneyi ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, HDF’in programında yaptığı konuşmada Alman Sosyal Demokratlar’ın efsane siyasetçisi Willy Brand’ın mezarını ziyaret ettiğini söyledi. Alınan bilgiye göre, Kılıçdaroğlu Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet ile öğle yemeğinde buluştu. Kılıçdaroğlu ve CHP heyeti pazartesi AP Sosyalist Grubu Başkanı Martin Schulz ile kahvaltıda buluştuktan sonra Koordinasyon Kurulu ile bir araya gelecek, ardından Türkiye Büyükelçiliğini ziyaret edecek. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grubu Başkanvekili ve partinin bazı milletvekilleri ile de görüşecek olan Kılıçdaroğlu, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile de bir araya gelecek.

Friedrich Ebert Vakfı’nda bir konferansa da katılacak olan Kılıçdaroğlu, yarın kahvaltılı basın toplantısında gazeteciler ile sohbet edecek. Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis üyeleri Ekin Deligöz ve Memet Kılıç’ın da katılacağı toplantıda Yeşiller Partisi eş başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir ile bir araya gelecek CHP heyeti, Sol Parti Eş Başkanı Klaus Ernst ile görüştükten sonra aynı gün Türkiye’ye dönecek.

Haberin Devamı