Gazete Vatan Logo

Müteahhitlere ‘150 m2’den küçük konutta KDV iadesi yok’ şoku

Maliye Bakanı Şimşek’in 150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV iadesinin gözden geçirildiğini açıklamasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan da hazırlığın yapıldığı sinyali geldi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, müteahhitin bu maliyeti konut fiyatlarına yansıtacağına dikkat çekerek, kayıtdışılığın da artabileceği uyarısını yaptı.

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki günkü basın toplantısında “150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV iadesinin gözden geçirildiğini” açıklamasının ardından gözler Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) çevrildi. GİB’nın müteahhitlere ödenmesi gereken yüzde 17’lik KDV iadesini kaldırmaya dönük bir hazırlık içinde olduğu öğrenilirken, gelişmeyle ilgili Maliye’den bilgi almaya çalışan müteahhitlik sektörü ayağa kalktı.

Halen 150 metrekarenin altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 uygulanıyor. Ayrıca 150 metrekareden büyük konutlar ve işyerlerinde yüzde 18 olarak uygulanan bu oran ekonomik krize karşı 4’üncü tedbir paketi kapsamında geçen Mart-Haziran döneminde yüzde 8’e indirilmişti. Ancak Türkiye’deki konut stoğunun yüzde 95’inin 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluştuğu ifade ediliyor. Maliye Bakanlığı’nın KDV istisnaları ve iadeleriyle ilgili topyekün bir çalışma içinde olduğu bilgisini veren kaynaklar, müteahhitlere ödenen yüzde 17’lik iadenin kaldırılmasının ilk sırada olduğunu belirtiyor.

150 metrekarenin altındaki konutlarda nihai tüketici yani konutu satın alanlar yüzde 1 KDV ödüyor. Ancak konutu inşa eden müteahhit inşa aşamasında kullandığı girdilerin neredeyse tamamına yüzde 18 KDV ödüyor. Bu kapsamda demir, çelik, çimento, kum, ahşap vb. tüm girdiler için ödediği yüzde 18 KDV’nin yüzde 17’sini ise devletten iade olarak alması gerekiyor. Yeni düzenlemeyle bu yüzde 17’lik kısmın müteahhitin omuzuna yükleneceği ifade ediliyor. Müteahhitler, yüzde 17’lik KDV’yi üstlenmeleri durumunda bunun fiyatları en az yüzde 20 yükseltilebileceği ifade ediliyor.

Avans beklerken iadeden oluyorlar

150 metrekarenin altında konut yapan inşaat firmaları harcamalarını yaparken ödedikleri yüzde 18 KDV ile tüketiciden tahsil ettikleri yüzde 1 KDV arasındaki farkı gecikmeli alabiliyorlardı. KDV alacağını tahsil edebilmek için konutların alıcıya teslim edilmesi gerekiyordu. Bunun da en az 2-3 yıl sürdüğünden şikayet ediyorlardı.

Müteahhitler, inşaat sürerken belli periodlarla “avans” adı altında bir kısım KDV iade tutarlarını almayı talep ediyorlardı. Ancak Maliye müteahhitlere avans talepleri sürerken KDV alacağını ortadan kaldırmaya girişti.

Teknik Yapı CEO’su Teoman Metehan: Arz-talep dengesini bozamayız fiyatlar orta vadede % 5-6 artar

Kdv iadesinin kalkması, zaten alım satım harçlarının arttığı bir ortamda firmaları firmaları ekonomik açıdan zorlayan bir durum yaratır. İnşaat firmaları fiyatlara bu durumu yansıtacaktır. Ancak bunun hemen kısa vadede gerçekleşmesi ya da fiyatlara tamamen yansıtılması mümkün değildir. Çünkü zaten firmalar, paralarını 2-3 yıl alamayacaklarını hesap ederek ödemelerini ayarlıyordu. Yeni durum, bu nedenle hemen fiyatları uçurmaz. Kaldı ki firmalar arz-talep dengesini gözetmek ve kriz ortamında konutu ’satılabilir’ kılmak zorunda. Firmalar kârının bir kısmından feragat edecektir. KDV iadelerinin piyasa açıldığı anda fiyatlara yüzde 5-6 artış olarak yansıyacağını öngörüyoruz.

TMB: Fiyatlar ve kayıtdışı oranı yükselir

Konut fiyatlarının patlayacağını, kayıtdışılığın artacağını söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, KDV şunları kaydetti: “KDV, son kullanıcının ödeyeceği bir vergi. Müteahhit aracıdır. KDV’yi demir, kum, çimento her ne aldıysa onu satana öder. Sonra nihai tüketiciden bunu alır. Şimdi müteahhit yüzde 18 KDV’yi mal aldıklarına ödüyor. Sonra konutu öderken nihai tüketiciden bunun yüzde 1’ini alıyor. Geriye kalan yüzde 17’lik tutarı da dönüp devletten alıyor. Yani devlet konut alıcısını sübvanse ediyor. İade kaldırılacaksa, müteahhitin tüketiciyi sübvanse etmesi isteniyor, demektir. Bu olamaz” dedi. Erdal Eren, bu durumda hem konut fiyatlarının artacağını hem de kayıtdışılığa yönelineceğine dikkat çekti.

- Gelişmeyi değerlendiren Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES)Başkanı Şükrü Koçoğlu, konut fiyatlarının artacağına ve sektördeki canlanmayı engelleyeceğine dikkat çekerek, “Böyle bir değişiklik sektörde rahatsızlık yaratır. Konut satışlarında azalma olacağını bekleriz” diye konuştu.

Haberin Devamı