Gazete Vatan Logo

Yasak üreticiye yaradı

Alışveriş ve yeme içme caddeleri topluca ısınıyor..

Sigara yasağı ısıtıcı üreticilerine cazip bir pazar yarattı. Son 3 ayda satılan ısıtıcı sayısı 1 milyona yaklaştı. Oysa üreticiler yasaktan önce 1 yılda bu rakamı yakalayamıyordu. Artık üreticiler Kumkapı, Yeşilköy, İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi gibi noktalardan toplu talep almaya başladı. Yeşilköy’de balıkçı restoranlarının toplandığı Çamözü Sokağı boydan boya ısıtılıyor. Bağdat Caddesi’ndeki mağaza ve kafeler toplu alım için görüşüyor

Sigara yasağının krizde yüzde 30’un üzerinde büyüttüğü ısıtıcı pazarı, artık sadece şirketlerden değil, sokaklardan gelen toplu alımlarla en hareketli günlerini yaşamaya başladı. UFO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Yeşil, alışverişin yoğun olduğu, herkesçe bilinen sokaklardaki restoran ve kafelerin aralarında anlaşarak toplu şekilde açık alan ısıtıcısı siparişleri verdiğini açıkladı. Kumkapı, Florya, Yeşilköy, Yeniköy gibi pek çok semtten talepler almaya başladıklarını söyleyen Yeşil, “Yeşilköy’de balıkçı restoranlarının bulunduğu Çamözü Sokak ile anlaştık. Çiçek Pasajı ve İstiklal Caddesi’ndeki işlek sokaklarla görüşmeler yapıyoruz. Bunun için kurduğumuz özel ekip ile potansiyel caddeleri belirliyoruz. Bağdat Caddesi ile de görüşeceğiz” dedi.

Zemine taşınıyorlar

Yeşil, “Çok soğuk bir havada hem alışverişe hem de bir şeyler yiyip içmeye çıkan insanlar o sokağa girmek isteyecek. Bu ’sıcak sokaklar’da konumlanan işletmeler de böylece rekabette bir adım öne çıkacak” diye konuştu.

Sektörde dikkati çeken bir diğer gelişme de zemin katlarda olmayan restoranların birer birer taşınmaya başlaması. Binaların üst katlarında yer alan restoranların artık çareyi zemin katlara taşınmakta bulduğunu söyleyen Yeşil, “Şu anda en çok bu yer değişiklikleri ve taşınılan yeni mekanlardaki ısıtıcı montaj projeleriyle ilgileniyoruz” dedi. 2010’da içinde ısıtıcı olmasına rağmen açılıp kapanabilen şemsiyeler de geliştireceklerini söyleyen Yeşil, sadece açık alan ısıtıcılarıyla 250 bin adetlik satış hedeflediklerini, ürünlerinin fiyatlarının ise 129 ile 290 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Kumtel’in 360 derece ısıtacak modeli çıkıyor

ISITICI ürünlerini 85 ülkeye ihraç eden ve 29 yıldır bu alanda faaliyet gösteren Kumtel, restoranlarda masa aralarına konan ancak tek bir masayı değil üçlü tasarımıyla 360 derece ısıtan ’orbit’ modelini tasarladı. Twingo, elite ve wingo adıyla da açık alan ısıtıcı modelleri olduğunu söyleyen Kumtel Pazarlama Sorumlusu Bülent Denktaş, ürünlerinin 3 bin watta kadar ısıttığını ve yüzde 25 verim sağladığını açıkladı. Yaklaşık 300 bin adetlik satış yaptıklarını vurgulayan Denktaş, sektörde tüm ısıtıcı firmalarının Eylül 2009’dan Nisan 2010’a kadar süren kış sezonunda 1.5-2 milyon adet açık alan ürünü satmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Pazar cezbetti İpragaz ‘tüplü ısıtıcı’ getiriyor

AÇIK alan ısıtıcı pazarının gelişme potansiyeli, tüpgaz pazarının önde gelen şirketlerinden İpragaz’ı da cezbetti. Şirket, Çin’den ’Freepoint’ markalı açık alan ısıtıcılarını ithal etmeye başladı. Metro, Praktiker ve büyük marketlerde satılmaya başlanan bu ısıtıcıların en önemli özelliği, 12 kg şişman tüple çalışması ve 25 metrekarelik bir alanı kolayca ısıtması. İpragaz çağrı merkezlerinden sipariş edilebilen ürünün ’ısı şemsiyesi’ ve ’ısı piramidi’ adında iki çeşidi var. Devrilmeyen ve rüzgarda sönmeyen ısı şemsiyelerinin fiyatı 259 ile 359 lira arasında iken, daha büyük olan ve piramit tasarımındaki ısı piramidinin fiyatı ise 589 lira. Ürünlerin tüplerinin satışını ve montajını İpragaz yapıyor. Çağrı merkezinin yetkilileri ise merkezi saatte en az 25 kişinin bu ürün için aradığını söylüyor.

Yeni trend ısıtmalı koltuklar

* Piyasada açık alan ürünlerin fiyatları ağırlıklı olarak 89 ile 290 lira arasında değişiyor.

* UFO ve Kumtel gibi sektörün önde gelen firmalarının geliştirdiği IP34 standardına sahip ısıtıcılar, hortumla bile ıslansa çalışmaya devam ediyor.

* Son dönemde bazı restoran ve kafelerin ısıtmalı koltuk sipariş ettikleri dikkati çekiyor. Bu ürünlerin bazı lüks otomobillerdeki ısıtmalı koltuk mantığı ile çalıştığı ve tamamının Çin’den ithal edildiği öğrenildi.

* Açık alan ısıtıcılarının fabrika ve işyerleri önlerinde de kullanım alanı bulacağı ve gittikçe daha çok mekanın açık alan yaratacağı belirtiliyor. Öngörülen ise açık alan ısıtıcı pazarının 2011 yılında doyuma ulaşacağı.

Kış sonuna kadar 2 milyon ısıtıcı satılması bekleniyor

Sigara yasağından önce infrared teknolojisi ile çalışan ısıtıcılar yıllık yaklaşık 500 bin adetlik bir pazar oluşturuyordu. Ancak sigara yasağı ile birlikte ısıtıcı pazarında yıllık satışlar 700 bin adeti geçti. Havaların soğuması ve özellikle kapalı mekanların dışında açık mekanların da hızla bu ürünlere yönelmesi ile birlikte son 3 ayda satılan ürün sayısında adeta patlama yaşanıyor. Üreticiler Ekim ayı ile Mart ayları arasındaki 6 aylık periyotta yaklaşık 2 milyon adet ısıtıcı satılmasını bekliyor.

Pazarın büyüklüğü ise şimdiden yıllık 250 milyon euroyu geçmiş vaziyette. Bu arada ürünlerin çok talep görmesi bilinen üreticilerin dışında merdiven altı üreticileri ve ithalatçıları da harekete geçirdi. Şu an piyasada 80 farklı marka olduğu tahmin ediliyor. Aşırı talep karşısında ürünlere yüzde 10-15 zam gelirken, satıcıların taksitli satıştan uzaklaştığı ve peşin satışa döndüğü de dikkati çekiyor.

Isıtıcıların teknolojisi ile 7-8 saniye içinde ısıtmaya başlaması kapalı mekanlarda da bu ürünlerin çok tercih edilmesine neden oldu. Doğalgaza yapılan zamlardan sonra pek çok evde sadece oturulan odada bir ısıtıcı ile idare edilmesi de gündeme geldi. Bu sobalar, ısıtırken havayı aracı olarak kullanmıyor. Ortam yerine ortamdaki cisimleri ışıkla ısıtma yoluna gidiyor. Böylece, havayı yakmayarak odadaki oksijenin azalmasına yol açmıyor. Tek dezavantajları ise kömür ve doğalgaz sobaları gibi kapatıldıktan sonra da ortamda sıcaklık bırakmaması. İnfrared ısıtıcılar kapatıldığı anda yaydığı ısı da bitiyor.

‘LCD ısıtıcılar’ lüks restoranların tercihi

2005 yılında Patent Ligi Yarışması’nda ilk 5’e yerleşmiş olan PestGO’nun markası Ardo, özellikle lüks restoranlardan talep alıyor. LCD görünümündeki ürünün elektriğin yüzde 99.9’unu ısıya çevirdiğini söyleyen firmanın Başkanı Niyazi Davran, “Ardo, nano teknoloji kullanılarak üretilen cam paneli sayesinde ısıyı odanın her tarafına eşit dağıtıyor. 180 derecelik açıyla 6 kenarı ve 8 köşeyi eşit ısıtıyor” dedi. Duvara ve tavana monte edilerek kullanılan ürünün fiyatı ebadına göre 820- 938 lira arasında değişiyor. Davran, bu ürünle 1 yılda satışlarının yüzde 60 arttığını söyledi.

Haberin Devamı