Gazete Vatan Logo

Sancak'a dev ortak

Ethem Sancak’ın hastanelerine dev fon ortak oldu

Dünyanın önemli yatırım fonlarından Abraaj Capital Acıbadem Sağlık Hizmetleri’ne Yunan Marfin de Şafak Hastaneleri’ne ortak olmuştu. Dünyanın en büyük özel girişim sermaye şirketlerinden ABD’li Carlyle da Medical Park’a ortak geldi

Dünyanın en büyük private equity (özel girişim sermaye şirketi) firmaları Türkiye’de sağlık sektörünün önemli oyuncuları oluyor. Son olarak ABD’nin en önemli özel girişim sermaye şirketleri arasında yer alan Carlyle Grup, Ethem Sancak’ın ortak olduğu Medical Park hastanelerine yüzde 40 pay ile hissedar oluyor. Sözkonusu hisse satışının kesinleştirilmesi için Rekabet Kurumu onayının beklendiği öğrenildi.

İki gruba da yakın kaynaklar yüzde 40 hisse için Carlyle Grup’un 100 milyon dolar civarında bir ödeme yapacağını belirttiler. Ancak hastaneler zincirinin sahipleri Ethem Sancak ve Muharrem Usta’nın hisse devri sonrası 10 milyon dolar alacağı, Carlyle’dan sağlanacak 90 milyon dolarlık kaynağın ise şirket bünyesinde bırakılacağı öğrenildi. 90 milyon dolarlık kaynağın bundan sonra açılması planlanan yeni hastane yatırımlarında kullanılması planlanıyor.

Türkiye’nin en büyük hastane zincirlerinden biri olan Medical Park’ın Türkiye genelinde 2’si hastane kompleksi olarak hizmet veren toplam 13 hastanesi bulunuyor.

Carlyle ilk yatırım değil

Son dönemde dünyanın önemli yatırım fonu ve özel girişim sermaye şirketlerinin Türk sağlık sektörü ile çok yakından ilgilendikleri ve şirket satın alma yoluna gittikleri dikkati çekiyor.

Abraaj Capital, Acıbadem Sağlık Hizmetleri şirketine Almond Holding aracılığı ile ortak olmuştu. Acıbadem Sağlık Hizmetleri’nin yüzde 69.9 hissesini bünyesinde barındıran Almond Holding’de Abraaj Capital ve Acıbadem Hastaneleri’nin kurucusu Mehmet Ali Aydınlar’ın yüzde 50-50 hissesi bulunuyor. Yüzde 30 hissesi ise halka açık olan Acıbadem’in son olarak piyasa değeri 780 milyon TL olarak görünüyor. Abraaj Capital’in Acıbadem Sağlık Hizmetleri’ndeki dolaylı payı ise yüzde 46 seviyesinde.

55 milyar euro varlığa sahip Yunan Marfin Yatırım Grubu’na bağlı İgia yatırım şirketi de Şafak Hastaneler Grubu’na 48 milyon dolar ödeyerek yüzde 50 ortak olmuştu. Dubai Emiri El Maktum, Marfin’in en büyük ortağı durumunda. Şafak Hastaneler Grubu’nun JFK başta olmak üzere 4 hastanesi bulunuyor.

Medical Park’ın 13 hastanesi 6 bin çalışanı bulunuyor

1995’ten beri Türkiye’de hastanecilik alanında faaliyet gösteren Medical Park Hastaneler Grubu; 11 hastane ve 2 hastane Kompleksi ile toplam 13 hastaneye sahip. 6000’i aşkın hekimi ve çalışanıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde hizmet veren Medical Park, 2009 yılında Ordu ve Samsun hastanelerini hizmete soktu. 1995 yılında yola ilk İstanbul Fatih’te açılan hastane ile başlayan grup daha sonra İstanbul’da Bahçelievler, Göztepe, Sultangazi hastanelerini faaliyete soktu. Grubun ayrıca Antalya, Batman, Bursa, Elazığ, Gaziantep, Tokat ve Van’da hastaneleri bulunuyor.

86 milyar dolarlık dev, 920 satın alma yaptı

Medical Park’a yüzde 40 ortak olan ABD’li Carlyle, geçen yıl kimyasal tanker inşası konusunda uzmanlaşmış Türk tersanesi TVK Gemi’nin hisselerinin yüzde 50’sini satın alarak Türkiye’deki ilk yatırımına imza atmıştı.

Carlyle Group’un 20 ülkede ofisi bulunuyor. 1987 yılında kurulan Carlyle Group bu güne kadar 56.3 milyar dolarlık 920 satın alma işlemi gerçekleştirdi. ABD’li dev fon halen 86 milyar dolarlık bir varlığı yönetiyor. Carlyle, daha önce Türk Telekom’un özelleştirmesine ve Sabah-ATV satışına ilgi göstermişti. Carlyle tüm dünyada savunma sanayiinden enerjiye, telekomdan sağlığa, gayrimenkulden perakendeye birçok alanda yatırıma sahip.

Haberin Devamı