BDP’nin seçim taktiği

Haberin Devamı

Seçim dönemi başladıktan sonra BDP huzursuzluğu arttırdı. Güneydoğu’da ve İstanbul dahil birçok şehirlerimizde bu huzursuzluk doğrudan sokaklara aksediyor. BDP’liler devamlı olarak ortalığı karıştırmaya ve gerginliği artırmaya çalışıyorlar.

Önce, ‘sivil itaatsizlik’ yaptıklarını iddia ederek, sebepsiz yere bir seri hukuksuz eylem sergilediler. Eylemlerin yapılma şeklinden, polisle çatışmaya girmek ve gerginliği tırmandırmak için yapıldığı açıkça belliydi.

PKK ile yakından ilişkili olduğu bilinen BDP’nin, hiç şüphesiz son bir ayda artırılan terör eylemleriyle de ilgili olduğu muhakkaktır. Yani, PKK ’nın terör eylemleriyle BDP-bağımsızların seçim stratejisi beraberce tespit edilmektedir. Bu itibarla, güya eylemsizlik kararı içindeki PKK’nın, Ilgaz dağlarına kadar uzanıp Başbakan’ın seçim konvoyunu hedef alması ve eylem sonrasında hedeflerinin AK Parti olduğunu ilân etmesi tesadüf değildir.

Ayrıca, BDP yöneticileri, son toplanan DTK Kongresi’nde de şiddet ve isyan mesajları vermişler ve seçimlere katılmamayı düşündüklerini söyleyerek seçim ortamını şuurlu olarak germeye devam etmişlerdir.

***


PKK/BDP’nin huzursuzluğu artırmasının gerisinde -seçim taktikleri mahfuz kalmak şartıyla- iki sebep vardır:

1. PKK’nın yükselen terörü güvenlik güçleri tarafından derhal tesirsiz hâle getirilmekte ve teröristler bertaraf edilebilmektedir. Bu da PKK/BDP’de, seçime doğru güvendikleri terör baskısını tam olarak kullanamayacakları endişesini uyandırmaktadır. Apo’nun emriyle oluşturulan ‘öz savunma gücü’nün daha eylemlerine başlayamadan tesirsiz hâle getirilmesi de PKK/BDP açısından korkutucu olmuştur.

2. Seçim propaganda sürecini AK Parti önde götürmekte; birçok Güneydoğu seçim çevresinde AK Parti adaylarının seçim üstünlüğü bâriz şekilde anlaşılmaktadır.

Bu durumda BDP’nin yeni taktiklere başvurması kaçınılmaz görünmektedir.

***


BDP’nin son seçim taktiği, terörü artırmak ve terör sonucunda ölen PKK militanlarını bayraklaştırarak bu sayede halk üzerinde baskı kurmaktır.

PKK/BDP’nin baskı kurması şu şekillerde olur:

1. Çarpışmada ölen PKK militanlarının cenaze törenlerini istismar etmek. Ölen kim olursa olsun insani duygularla elbette üzülürüz ama Uludere’de ölen PKK’lı teröristler sebebiyle üç gün yas ilân edilmesi, kepenklerin kapatılması, şiddet gösterileri yapılması kabul edilemez. Bunlar propagandaya dönük istismarlardır. Bu şekilde bölge halkı istismar edilerek oyları alınmaya çalışılmaktadır.

2. Seçim öncesi gece ziyaretleri. Belli köylere ve mahallelere gidilerek tehdit ve şantaj yapılmakta; bağımsızlar dışında oy kullanılmaması istenmektedir. Güvenlik güçlerinin buna engel olması çok zordur.

3. Seçim günü sandık başlarında baskı. Sandık başlarında PKK/BDP temsilcisinin baskı ve istismarına güvenlik güçlerinin ve hukukun iyi organizasyonuyla mani olunabilecektir.

4. Seçim günü oy sayımında baskı. PKK temsilcileri, sayıma müdahale ederek sonuçları saptırabileceklerdir.

***


Kısaca PKK-BDP’nin ana seçim taktikleri, ortamı gererek ve olaylar çıkararak oylarını artırmaya çalışmak ve çeşitli baskılarla haksız şekilde seçimlere hâkim olmaktır. Buna karşılık, hukuk mercileri ve güvenlik güçleri gereken tedbirleri almalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR