Gazete Vatan Logo

Güzel yazmayı öğrenmemiz 3 yılımızı alacak

İlkokul birinci sınıfa başlayan öğrenciler el yazısı yerine dik temel harflerle yazma eğitimine başlayacak, üçüncü sınıftan itibaren de öğrencilere haftalık 8 saatlik Türkçe derslerinde 2 saat ‘güzel yazı’ dersi verilecek

Güzel yazmayı öğrenmemiz 3 yılımızı alacak

Milli Eğitim Bakanlığının, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren ilk okuma yazma eğitiminde el yazısı yerine dik temel harfler kullanılması kararının detayları belli oldu. İlkokul birinci sınıf öğrencileri, dik temel harflerle yazma eğitimine başlayacak, üçüncü sınıftan itibaren de “sadeleştirilmiş el yazısı”nı içeren “güzel yazı” dersi, haftalık 8 saatlik Türkçe dersleri içinde 2 saat verilecek.

Öğretmenlerin yüzde 80’i karşı çıktı

Bitişik eğik el yazısıyla öğretim, 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde 196 okulda pilot uygulama olarak başlatıldı. 2005-2006 eğitim-öğretim döneminden itibaren de Türkiye genelindeki tüm ilkokul birinci sınıf öğrencileri, ilk yazma eğitimini el yazısıyla almaya başladı.

Nihai kararın verilmesinde Türkçe dersinin müfredat taslağında yer alan el yazısı uygulamasına yönelik geri bildirimler de etkili oldu. Sınıf öğretmenlerinin yaklaşık yüzde 80’i, öğrencilerin bitişik eğik yazıda zorlandıkları yönünde görüş bildirdi. Aynı araştırmada öğretmenlerin dik temel yazı öğretimini daha kolay buldukları sonucuna ulaşıldı.

Haberin Devamı

Lisedekiler zaten kullanmıyor

Öğrencilerin ilkokuldan sonra kullandıkları yazılar üzerine yapılan araştırmalarda ise sonuç daha çarpıcı oldu. Lise çağındaki, özellikle 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin yüzde 73’ünün dik temel yazıyı kullandığı tespiti yapıldı.

Sadece yarısı okunaklı yazıyor

Öğrencilerin el yazılarının tür ve estetik açısından incelenmesinde ise yüzde 53’ünün okunaklı, yüzde 27’sinin ise güzel olarak değerlendirilebileceği sonucuna ulaşıldı. Türkiye’de el yazısına ilişkin araştırmaların nesnel değerlendirmeden uzak olduğu tespitini yapan Bakanlık, yurt dışındaki araştırma ve uygulamaları da gözden geçirdi.

En çok şikayet el yazısından

Bunun dışında, Bakanlığın müfredat taslaklarını kamuoyu görüşüne açmasının ardından en fazla görüş “el yazısı” konusunda geldi. Türkçe dersine gelen 8 bine yakın görüşün yaklaşık 6 bininin yazı biçimi öğretimine dair olduğu, bitişik eğik el yazısının ilkokul birinci sınıflarda uygulanmasının değiştirilmesini isteyenlerin oranının yüzde 99,3 olduğu ortaya çıktı. Bakanlık yetkilileri, el yazısının kaldırıldığı görüşünün doğru olmadığını, yazı öğretimine dik temel harflerle başlanılacağını, üçüncü sınıftan itibaren de el yazısının öğretileceğini ifade etti.

Haberin Devamı