Gazete Vatan Logo

Güzel havaların artısı doğalgaz faturası

Sıcak ve kurak geçen günler kış mevsiminin gelişini geciktirince doğalgaz tüketimi de beklenen seviyeye çıkmadı. Bu durumun vatandaşın cebine olumlu yansıdığını söyleyen GAZBİR Başkanı Arslan, tüm faturaların yüzde 20-25 oranında düşük geleceğini açıkladı.

Güzel havaların artısı doğalgaz faturası

Geçtiğimiz kış Türkiye’nin birçok noktasında günlerce süren kar yağışının bu yıl esamesi okunmuyor. Son 3 aydır sıcaklıklar mevsim normallerinin kat kat üzerinde seyrederken yağışsız geçen her gün yaz dönemi için kuraklık çanlarının çalmasına neden oluyor. Barajlardaki suların dip seviyelerini gördüğü son 44 yılın en kurak kış mevsimini yaşayan Türkiye’de beklenen yağışların bir türlü gelmemesi çiftçi ve kış turizmcisi başta olmak üzere çok sayıda sektörü üzerken diğer tarafta vatandaşın yüzünün gülmesine neden oldu. Soğuk havaların yokluğunda doğalgaz kullanımı bazı bölgelerde yüzde 25’lere kadar geriledi. Böylece geçen yıl Aralık’da 200 liralık bir doğalgaz faturası ile karşılaşan vatandaşa bu yıl aynı dönemde 150 liralık fatura çıktı.

Rekor kırmıştı

Aralık 2016’da doğalgaz tüketimi 5.3 milyar metreküp gerçekleşirken, tüketim Ocak ayında sert geçen kışın etkisi ile 6.3 milyar dolara ulaşıp tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Doğalgaz sektörünün beklentisine göre bu yıl özellikle konutlarda aynı tüketim rakamlarının görülmesi zor.

Haberin Devamı

Tüm kışa yansıyacak

Uzun yıllar 4.8 derece olan Aralık ayı sıcaklık ortalaması bu yıl 7.1 dereceye çıktı. Hava sıcaklıklarındaki bu değişimin ilk olarak doğalgazdaki tüketim oranlarını düşürdüğünü söyleyen GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, 2016 Aralık ayı verileri ile geçtiğimiz ayın verileri karşılaştırıldığında konut tüketiminde en büyük düşüşün yüzde 25 ile Marmara Bölgesi’nde yaşandığını ifade etti. Bu süreçte doğalgaz tüketiminin Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 22, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 18, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 10 düştüğünü belirten Arslan, faturaların geçen yıla göre sadece Aralık’da değil Ekim’den başlayarak tüm kış döneminde yüzde 20-25 oranında daha az gelmesini beklediklerini dile getirdi.

Gazdan elektrik zam getirecek
Kurak geçen kış nedeniyle Atatürk, Keban ve Karakaya gibi barajlara gelen su seviyesi yüzde 26.5 azaldı. Bu nedenle suya dayalı elektrik üretimi kısılırken üreticiler gaza yöneldi. Bu yıl gazdan elektrik üretimi nedeniyle elektrik fiyatlarında artışa kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü sudan 4, gazdan en az
20 kuruşa elektrik üretiliyor.

Haberin Devamı