Gazete Vatan Logo

Güvercin mi şahin mi?

ABD Merkez Bankası’nın önceki gün açıklanan tutanakları piyasayı ikiye böldü. Bardağın dolu tarafını görenler, ‘Piyasaları tedirgin edecek söylemler var’ diyenler... Peki Fed güvercin mi, şahin mi?

Güvercin mi şahin mi?

FED’in önceki gün açıklanan toplantı tutanakları bardağın dolu tarafını görmek isteyenlerce olumlu karşılandı. Ancak pek çok kişi de açıklamanın detaylarına takılmış vaziyette ve ‘Piyasaları tedirgin edecek ifadeler çok fazla’ diyor.

Bu anlamda piyasalar ikiye ayrılmış vaziyette. Ancak görünen o ki 2015’te FED’in bir faiz artırımına gideceği kesin. Bunun ikinci çeyrek itibarıyla mı olacağı yoksa yılsonuna mı kalacağı ise piyasayı bölen en temel konu.

Bardağın dolu tarafını görmek isteyenler, açıklama metninin içinden cımbızla çıkardıkları cümleleri ortaya koyuyor.

Yine aynı şekilde tedirgin olanlar da açıklamanın içinden çıkardıkları özel ifadeleri ortaya koyarak ‘Borsa’da artık satma zamanı geldi. Bu rekorların bir sonu olmalı. Trene son binenlerin elinde kalacak hisseler’ görüşünde.

Gelişen piyasalar ise FED’in daha net olmamasından ve çok muallak bir metne imza atmasından şikayetçi. Gelişen piyasalara para girişinin ipotek altına alınması başta Türkiye olmak üzere piyasaları tedirgin ediyor.

Haberin Devamı

Dolar farklı izlenim yarattı

Nitekim FED’in kullandığı dilin şahin mi yoksa güvercin mi olduğu tam anlaşılamayınca dünya borsalarında da açıklamaya farklı tepkiler verildi.

New York Borsası’nda endeksler, Fed’in sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından kazanımlarını artırdılar. Fakat diğer taraftan dolar tüm para birimleri karşısında değer kazanarak sanki ‘faiz artışı’ sinyalinin kabul gördüğü gibi bir izlenim yarattı.

‘Kayda değer süre’ye devam

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) iki gün süren toplantısı önceki gün sona ererken Fed, faizleri “kayda değer bir süre” daha sıfıra yakın seviyede tutma kararı aldı ve tahvil geri alımlarında 10 milyar dolar daha kesintiye gitti.

Eylül ayı toplantısının ardından konuşan Başkan Jannet Yellen “kayda değer bir süre” kararının verilere bağlı olacağını vurguladı.

Fed, federal fon faizinin 2015 yılı sonu için tahminlerinin medyanını yüzde 1.125’ten yüzde 1.375’e yükseltti.

Şahin diyenler

- Uzunca süre sıfıra yakın diyor ancak harekete geçildiğinde ise borçlanma maliyetlerinin beklenenden daha hızlı yükselebileceğinin işaretini veriyor.

Haberin Devamı

- 2015 sonu için açıklanan faiz beklentisi bir önceki toplantıya göre hatırı sayılır şekilde yükselmiş vaziyette. FED artık 1.125’lik faizden değil 1.375’lik faizden söz ediyor.

- 2016 beklentisi de dikkat çekici. Orada da faiz beklentisi 2.50’den yüzde 2.875’e çıkmış vaziyette. Yine aynı şekilde 2017 faiz beklentisi de arttı.

- Ekonomide durgunluk var diyor ancak tahvil alım programına da harfiyen uyuyor. Nitekim 10 milyar dolar daha azalttı ve Ekim’de de bitirecek.

Güvercin diyenler

- Faiz seviyesi uzunca bir süre daha sıfıra yakın tutulacak ifadesi açıklamada yinelendi. Bu bize yeter.

- Evet faiz artışı bekleyen FED üyesi sayısı arttı ancak şerh koyan üye sayısı da 1’den 2’ye çıktı.

- Amerikan ekonomisi ile ilgili kararsız veriler geliyor. Bu şartlarda faiz artırımı için Yellen 2015 sonuna kadar bekler. Nitekim açıklamada da ekonominin genel toparlanmasının yavaş gittiğine dair ifadeler var.

Haberin Devamı

- Yellen de toplantı sonrası basın toplantısında istihdam piyasasının ciddi durgunluk gösterdiğini ifade etti.

ABD’de işşizlik başvurusu düştü

ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı geçen hafta beklentilerin altından kaldı. Geçen hafta işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı önceki haftaya kıyasla 36 bin kişi azalarak, 280 bine geriledi. Beklentiler, verinin 305 bin olarak açıklanacağı yönündeydi.

Altın 8 ayın dibinde

Altın 2013 yılında, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya hazırlandığı yolundaki endişelerle 12 yıl süren çıkışını durdurdu. Altın Fed’in faiz oranları için tahminlerini yükseltmesinin ardından son 8 ayın en düşük seviyesine indi. Altının onsu 1.223.20 dolara geriledi.