Gazete Vatan Logo

Güvenli limana davet

Enerjisa’nın borsadaki gong töreninde konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, diğer büyük enerji şirketlerini de halka arza çağırdı. Albayrak, “Türkiye güvenilir liman olmaya devam edecek” dedi

Güvenli limana davet

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerjisa’nın halka arzına gelen yoğun talebin Türkiye ekonomi ve enerji piyasalarına duyulan güvenin göstergesi olduğunu belirtti. Albayrak, “Enerjisa’nın halka arzıyla ilgili süreç inşallah sektördeki çok büyük bir dönüşümün başlangıcı olur. Bu öngörülebilir piyasalarla birlikte 1-2 yıl içinde Enerjisa’dan üretim tarafında da güzel gelişmeleri duyacağız. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi” dedi.

Halka arzı tamamlanan Enerjisa Enerji payları, Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da ‘ENJSA’ koduyla işlem görmeye başladı.

Gong töreninde konuşan Bakan Albayrak, Türkiye’nin geçen yılın 3’üncü çeyreğindeki büyüme rakamlarıyla dünyada birinci sırada yer aldığını ve başarılı bir 2017’yi arkasında bıraktığını kaydetti. Berat Albayrak, Türkiye’de yerli sermayenin yatırım iştahının her yıl arttığını belirterek, şöyle devam etti:

Yatırım iştahı artıyor

“Yabancı sermaye girişi de artıyor. Türkiye 2002, 2016 yılları arasında haksız suçlamalara, ideolojik yaklaşımlara ve saldırılara rağmen 180 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırımı çekmiş önemli bir ülke. Ancak hiçbir zaman Türkiye bu ideolojik saldırıları yerli ve yabancı yatırımcılara yansıtmadı. Türkiye için menşei ne olursa olsun yatırım yapan her firma Türkiye firmasıdır, bizim firmamızdır.”

Haberin Devamı

Bakan Albayrak, Enerjisa’nın halka arzının da yabancı yatırımcının enerji sektörüne yoğun ilgisini gösteren en güzel örneklerden biri olduğuna değindi. Albayrak, şunları kaydetti: “Diğer büyük enerji firmalarının da sonuna kadar arkalarında olduğumuzu ve yakın zamanda onların da halka arzını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Türkiye, son dönemde dünyada artan dalgalanma ortamında yatırımcılar için güvenli bir ortam sunuyor. Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi. Türkiye sağlam ekonomisi, sunduğu cazip fırsatları, iç pazarının büyüklüğü ve siyasi istikrarıyla yatırımcılar için her zaman güvenilir liman olmaya bugün olduğu gibi yarın da devam edecek.”

Haberin Devamı

Gerçek değerini kristalleştirdi

E.ON CEO’su Johannes Teyssen de halka arzın başarısının, sermaye piyasasının Enerjisa’ya olan güvenini açıkça gösterdiğini söyledi. Teyssen, “Bugün, Enerjisa’nın halka açılmasını kutlamaktan gurur duyuyoruz. Enerjisa’nın halka arzı, işin gerçek değerini kristalleştirdi” diye konuştu.

11 bin 708 yatırımcı ilk kez hisse aldı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Enerjisa’nın pay piyasasında işlem gören 405’inci şirket olduğunu belirterek, “Şirketlerimizin bugün itibarıyla yaklaşık piyasa değeri 929 milyar lira” dedi.
Karadağ, şunları kaydetti:
“Enerjisa Grubu, borsamız yıldız pazarında ve aynı zamanda BIST 30’da işlem görmeye başlayacak, 2018’de işlem görmeye başlayacak 3’üncü şirketimiz olacak. Sermayesinin yüzde 20’sini oluşturan paylar 38 bin 780 yatırımcıya satıldı. Bu halka arzda ilk defa hisse alan 11 bin 708 adet yatırımcı oldu.”