Gazete Vatan Logo

Güven 4 ayın zirvesinde

Tüketici güveni Mayıs’ta 2016 yılının en yüksek seviyesine çıktı. Endeks Mayıs’ta 0.4 puan daha artarak 68.75 seviyesini gördü. Ekonomik durum beklentisi de 3 puanlık artış gösterdi

Güven 4 ayın zirvesinde

Tüketici güveni Mayıs’ta zirve yaptı. TÜİK ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi açıklandı. Buna göre, endeks Mayıs’ta geçen aya göre yüzde 0.4 arttı. Nisan ayında 68.46 olan endeks bu ay 68.75 oldu. Endeks böylece Ocak’tan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi, Nisan’da 89.97 iken Mayıs’ta 89.94 olarak gerçekleşti.

Bu durum, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunda bir önceki aya göre önemli bir değişiklik beklenmemesinden kaynaklandı.

Nisan’da 91.02 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 3 artarak, Mayıs’ta 93.71’e çıktı. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının geçen aya göre arttığını gösteriyor. Tüketici güvenini arttığı AVM ciro endeksinden de rahatlıkla görülebiliyor.