Gazete Vatan Logo

Gürcistan vatandaşlığından çıkarılan eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili'den ilk tepki

Gürcistan vatandaşlığından çıkarılan eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili'den ilk tepki

Ukrayna'nın Odessa Valisi ve Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcistan vatandaşlığından çıkarıldı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin, Odessa Valiliği görevini yürüten Saakaşvili'nin vatandaşlıktan çıkartılmasına ilişkin kararnameyi onayladığı bildirildi. Saakaşvili, kararın, ülkede gelecek yıl yapılacak genel seçimlere katılmasını engellemek için alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı'nın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, "21 Aralık 1967 doğumlu Gürcistan vatandaşı Mihail Saakaşvili, diğer bir ülkenin vatandaşlığına geçmesi nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılmıştır" ifadesine yer verildi. Açıklamada kararın, Gürcistan'da vatandaşlık kanunun bir maddesine dayanılarak verildiği belirtildi.

SAAKAŞVİLİ: ARKASINDA PUTİN VAR

Saakaşvili, Gürcü "Rustavi 2" televizyona vatandaşlıktan çıkarılması kararını değerlendirdi. Gürcistan eski Başbakanı Bidzina İvanişvili'nin talimatıyla vatandaşlıktan çıkarıldığını savunan Saakaşvili, hükümetin, kendisinin 2016 yılındaki parlamento seçimlerine katılmasının yolunu kesme çabası içinde olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Mihail Saakaşvili, tüm bu gelişmelerin arkasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in bulunduğunu da ileri sürdü.

Gürcistan hükümetinin başından beri kendisini tutuklamak istediğini belirten Saakaşvili, "Putin ve Medvedev'in desteklediği İvanişvili de bunu defalarca söylemişti. Bu nedenle ülkemi terk etmek zorunda kaldım ve Ukrayna'ya gittim" dedi.



PASAPORTUMU ALABİLİRLER AMA...

Saakaşvili, Ukrayna'nın da Gürcistan gibi geleceği ve özgürlük için mücadele verdiğini belirterek, Ukrayna'nın başarısının ve kurtuluşunun Gürcistan'ın da kurtuluşu olacağını söyledi.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı, "Benden pasaportumu alabilirler ama kimse Gürcü olduğum gerçeğini ve Gürcistan'a sonsuz sevgimi değişteremez. Mutlaka döneceğiz ve hep birlikte kazanacağız" sözlerine yer verdi.

SAAKAŞVİLİ'NİN PARTİSİNDEN TEPKİ

Saakaşvili'nin liderliğindeki Birlik Ulusal Hareketi partisi, eski cumhurbaşkanının vatandaşlıktan çıkarılmasının siyasi amaç taşıdığını savunarak, hükümeti yasal mekanizmaları siyasi hedefleri doğrultusunda açık bir şekilde kullanmakla suçladı.

Haberin Devamı

Parti üyeleri, 2016 genel seçimleri yaklaşırken Saakaşvili'nin Gürcistan'daki siyasi gelişmelerden mümkün olduğunca uzak tutulmasının amaçlandığını da iddia etti.

UKRAYNA VATANDAŞLIĞI ALIP ODESA'YA VALİ OLDU

Adalet Bakanlığı, Ağustos ayında Ukrayna makamlarından Saakaşvili'nin bu ülkenin vatandaşlığına geçip geçmediğinin teyit edilmesini istemiş, gelecek bilgi doğrultusunda eski cumhurbaşkanının vatandaşlıktan çıkarılması için işlem başlatılacağını duyurmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Gürcistan'da 2013 yılında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ülkesini terk eden ve hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili'ye Ukrayna vatandaşlığı vermiş ve Odessa Valisi olarak atamıştı.