Gazete Vatan Logo

Gürbüz'ün istifası yolu açtı

RTÜK'ün 69 yaşındaki üyesi Özer Gürbüz, CHP lideri Baykal'ın talimatıyla istifa etti. Gürbüz, "Sezer'in düşüncesine saygı duymakla birlikte katılmıyorum" dedi

CHP, TRT Genel Müdürü seçiminde tıkanan Hükümet'in önünü açtı. Cumhurbaşkanı Sezer'in TRT Genel Müdür adayını belirleyen RTÜK'ün CHP kontenjanından 70 yaşındaki üyesi Özer Gürbüz'ün 65 yaşın üstünde olması nedeniyle veto etmesiyle yaşanan tıkanıklık dün CHP lideri Deniz Baykal'ın talimatı üzerine Gürbüz'ün istifasıyla son buldu.

Sezer'in vetosuyla ortaya çıkan tıkanıklığı RTÜK Başkanı Zahid Akman, TBMM Başkanlığı'nın Sezer'e bir yazı yazarak RTÜK'ün yapısının hukuki olduğunu bildirmesini istemiş ancak böyle bir usul olmadığı için bu istek yerine getirilmemişti. TBMM Başkanı Arınç, CHP lideri Deniz Baykal'ı İçtüzük değişikliği teklifini sunmak üzere yaptığı ziyaretinde RTÜK konusundaki tıkanıklığın aşılmasında Danıştay'ın tutumunu beklemek üzere mutabakat sağlamıştı.

Danıştay'ın Sezer'in görüşlerinin aksine bir karar vermeyeceğinin netleşmesi üzerine Baykal ile görüşen Gürbüz, dün üç sayfalık gerekçeli bir dilekçeyle RTÜK üyeliğinden istifa etti. Gürbüz, öğleden sonra da TBMM'ye gelerek Başkan Bülent Arınç ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a teşekkür etti. Gürbüz, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımıza sonsuz saygı duyuyorum. Bu karardan sonra TRT Genel Müdürlüğü konusu tıkandı, RTÜK tıkandı. Dolayısıyla şahsıma yakışan budur. Gerekçelerimi sıralayarak çekildim."

Üyelik yine CHP'nin
Gürbüz'ün istifasıyla TBMM Başkanlığı da boşalan yeni üyeliği bir an önce belirleyerek TRT Genel Müdürlüğü sorununun çözülmesi için harekete geçti. RTÜK'ün 9 üyeliğinin yasaya göre TBMM'de grubu bulunan partilere dağılımı gerekiyor. Ancak seçim ANAP grup kurmadan önce yapıldığı için genel dağılım yeniden düzenlenemiyor. Bu yüzden boşalan tek üyeliğin dağılımı için grubu bulunan AKP, CHP ve ANAP'ın oranları hesaplandı ancak boşalan tek üyelik yine CHP'ye düştü.

Haberin Devamı