Gazete Vatan Logo

Gurbetçiler ‘randevu’ya gelmedi

Yurtdışında Köşk seçimi başladı

Gurbetçiler ‘randevu’ya gelmedi

YSK Başkanı Sadi Güven, yurt dışında seçmen kütüğüne kayıtlı 2 milyon 798 bin kişiden sadece 248 bin kişinin oy için randevu aldığını söyledi.

Köşk’e çıkacak ismin ilk kez halkın oylarla belirleneceği cumhurbaşkanlığı seçimine 10 gün kalırken, yurt dışında yaşayanlar ilk kez bulundukları yerlerde oy verdi. Sandığa gidenlerden kimileri sevinçli ve heyecanlı olduğunu söylerken bazıları seçim merkezlerinin uzak olmasından, bazısı da randevu sisteminden yakındı. Almanya’da yaşayan Safiye Kaya “Oy verdim mutluyum. Türk vatandaşı olduğumu şimdi anlamış oldum” dedi. Ahmet Kaya ise “Bana bugün, hanımıma cuma günü için randevu vermişler. Bir daha gelemeyiz, bir oy kullanamayacağız” dedi. Berlin’de oy kullananlardan Bülent Mitri ise “Seçim merkezleri uzak. Kalkıp buraya gelelim mi muhabbeti oldu ama sonunda kalktık ve geldik” diye konuştu.

Eşim oy vermeyecek

Münih’te yaşayan Hüseyin Ali Canbaz da 400 kilometre uzaktaki Frankfurt’taki seçim merkezinde randevu verildiğini söyledi ve “Eşim oy kullanamayacak” dedi. Kimi seçmenlerse sandığa ellerinde randevularının o gün olduğuna dair belgeyle gitti ancak başka bir gün gelmeleri söyledi. Mahir Zeytinoğlu “Bu nasıl iş anlamadım. Bizimle dalga mı geçiyorlar. Anayasal hakkımızı 50 yıl sonra ilk kez kullanalım dedik onda da bir sürü karmaşa” diye konuştu. Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş randevu sisteminden kaynaklanan ciddi sorunlar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İlk oyu attı tarihe geçti

Yurtdışında ilk oyu, Avustralya’nın Melbourne kentindeki St. Kilda City Hall’da 8 numaralı sandıkta Samsunlu Sinan Seven kullandı. Seven, “Bir saatlik yoldan geldim. Birincilik bana nasip oldu. Yurtdışında ilk kez oy kullandık. Çok gururluyum. Vatanımıza, milletimize hayırlı olur inşallah” dedi.
Sandığa değil tatile gittiler
YSK Başkanı Sadi Güven ise yaptığı açıklamada yurt dışındaki seçmenlerin büyük bir oranının randevu almadığını söyledi. Güven şöyle dedi: “Oy kullanma zamanı, tatile denk geldi. Büyük kısmı ülkeleri dışında, genellikle Türkiye’deler. Tatillerinden zaman ayırıp oylarını kullanmalarını istiyoruz. Yurt dışında seçmen kütüklerinde 2 milyon 798 bin 709 kişi olmasına karşın randevu alan vatandaş sayımız 248 bin 287 oldu ve bu çok az bir sayı. Bayramın ikinci günü itibarıyla gümrüklerde 42 bin 208 kişinin oy kullandığını öğrendim.”
Seçim yasağı başladı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlere ilişkin yayın yasaklarının başladığını bildirdi. Açıklamada, “ Ağustos Cumartesi günü saat 18.00’e kadar; yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaklanmıştır” denildi.
Pusulalar 4 kilitli odalarda
YSK Başkanı Güven, oy pusulalarının güvenliği için ‘Saklama Kurulları’ oluşturduklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Konsolos, kıdemli memur, önceki seçimde en çok oy alan AK Parti, CHP ve MHP’den birer temsilci var. Malzemelerin bulunduğu odalar 4 kilitle açılıp kapanıyor. Seçim bitince oy torbalarını göndereceğimiz uçağa teslim edecek. Uçaklarda, 5 partinin temsilcisi olacak. 4 x 4 bayrak yarışı gibi her parti temsilcisi, yurt dışında oyların kullanımından Türkiye’ye getirilmesine kadar elden ele teslim edecek.
AK Parti: Randevu sistemi kaldırılsın
AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Metin Külünk de Berlin Olimpiyat Stadı’nın önünde açıklama yaparak, randevu sistemini eleştirdi. Külünk, “Randevu sistemiyle oy kullanmanın zorlaştırıcı hale getirilmesinden dolayı Avrupalı Türkler öfkeli. Vatandaşımız oy kullanma bölgelerine gelmeli, sırasına girmeliydi. Önümüzde cumartesi pazar var. Randevu sistemi kaldırılmalı” diye konuştu.
Ülke ülke seçim takvimi
Yurtdışında oy verme işlemi bazı ülkelerde 3 Ağustos’ta sona erecek.
- Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan’da ilk tur için oylama dün başladı, 3 Ağustos’a kadar sürecek.
- Kanada, Avustralya ve Rusya’da oy verme işlemi 31 Temmuz-2 Ağustos, Bulgaristan ve Kazakistan’da 1-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.
- Avusturya, Yunanistan, Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya’da 2-3 Ağustos, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2 Ağustos, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda’da 3 Ağustos.”

Haberin Devamı