Temiz bir sayfa

29 Ekim 2018

BEŞİKTAŞ dün akşam Vodafone Park’ta kötü oyunların ve sonuçların ardından temiz bir sayfa açmak için sahaya çıktı ve ilk bölümde bu kararlılığını ortaya koydu. Önceki maçlarda olmayan birlikte hareket etme duygusu, pres ve tempoyu gördük.

ATIBA bu takımın kalbi, Oğuzhan ise beyni. Bu ikili yıllardır birlikte oynuyor ve iyi oldukları gün Beşiktaş’ın gücü ortaya çıkıyor. Şenol Güneş çok akılcı bir hamleyle Mustafa’yı 2’nci bir forvet olarak sahaya sürdü ve gole yakın, ceza sahasında etkili olan bir fazla forvetle oynadı. Rize savunması Vagner Love’u kontrol etmek isterken sahneye Mustafa Pektemek çıktı. Tabii Quaresma’nın asistlerinin de hakkını vermek lazım. Odaklanmış, istekli bir Quaresma hücumda çok büyük bir güç.

ÇAYKUR Rizespor’un erken 10 kişi kalması da kabul etmek gerekir ki siyah-beyazlıların işini kolaylaştırdı. Ancak ilerleyen dakikalarda “Rakip nasıl olsa 10 kişi, yürüye yürüye de kazanırım” duygusu ve Rizespor’un faul kokan bir pozisyonda gelen golü…Futbol ciddi bir oyundur ve her zaman %100 ile oynamak zorundasınız.

NEDEN VAGNER LOVE DEĞİL?

NİTEKİM Beşiktaş 2-1’den sonra tekrar silkindi. Ancak Quaresma VAR ile gelen penaltıyı kaçırdı. Kariyeri boyunca usta bir penaltıcı olan ve Süper Lig’de attığı 10 penaltının hepsini gole çeviren Vagner Love neden atmıyor? Bu soru da Şenol Güneş’e sorulmalı. Sahadayken frikikleri Ljajic penaltıları da Vagner Love atar. Çünkü ikisi de bu alanlarda usta. 9 kişi kalan Rize karşısında daha yüksek tempo ve fazla gol bekliyorduk. Bu olmadı. Beşiktaşın son 20 dakikadaki temposunu beğenmesek de kazanmak önemliydi.

TEMİZ sayfa dün açıldı. Haftaya Başakşehir maçı var ve Beşiktaş o maçı kazanırsa Şampiyonluğun tartışmasız en güçlü adayı haline gelir.

Devamını Oku

Çözüldüler

26 Ekim 2018

BİR takım maç kaybedebilir. Kötü de oynayabilir. Ancak Beşiktaş’a baktığımızda günümüz futbolunun temel prensiplerinin çok uzağında bir takım organizasyonu görüyoruz. Santrfor Larin ile stoper Vida arasındaki mesafe 70 metre. Sağ bek Gökhan ile sol açık Quaresma arası 50 metre. Sol açık Lens ile Caner arası 60 metre. Bu sezon her maç bu tablo var. Hatlar arasında bu kadar kopukluk nasıl olabilir? Hem enlemesine hem boylamasına oyuncular birbirinden uzak. Yardımlaşma hem top ayağındayken hem de top rakipteyken son derece zayıf. Takım pres yapmayı bilmiyor.

HAL böyle olunca da hem top ayağındayken pas yapamıyorsun hem de rakibe geçince geniş alan bırakıp baskı yapamıyorsun. Larin tank gibi ağır. O kadar ağır ki kafaya bile çıkmakta gecikiyor. Ayrıca tekniği de son derece yetersiz . Bu 3. sınıf Larin bu sezon 9 maçta ilk 11 oynadı.

BEŞİKTAŞ, 17. resmi maçına çıkmış Love’un ilk 11 oynadığı maç 4! Attığı gol 5. Her yerde tuhaflık var. Maça stoper başlayan ve daha sonra orta sahaya geçen Necip iyi niyetli ama öne doğru pas veremiyor. Caner haftalardır savunmada aksıyor. Q7 kafasına göre takılıyor. Sahada tüm bunlar yaşanırken bundan daha fazlasını bekleyebilir misiniz? Elbette hayır.

BİRLİKTE OYUN KAZANDI

68. dakika bir pozisyon var. Medel savunmadan oyun başlatırken baskı yemiş 2 adım açılıp top almaya gelen yok. 1 dakika sonra da rakibin 2. golü geldi. Taraftar bireysel oyuncu performanslarına bakıyor da sahada kolektif olarak hareket edemeyen bir takım var. Rakip topun olduğu yerde 3 kişi, sen 1 kişisin. Sorunun temeli burada. Geniş alanda oynuyorsun. Yarın Adriano-Pepe-Babel-Ljajiç dönsün takım kalitesi 2 kat artar. Mesele kolektif oyunda.

GENK, Belçika ligi lideri. Birlikte hareket eden ve hızlı oynamaya çalışan bir ekip. Ancak bu Beşiktaş Avrupa’da bundan çok daha üst düzey takımlara sahayı dar etmedi mi? Nerede o alan daraltan, pas yapan, topu hızlı dolaştıran takım. Birlikte hareket eden yenilgiyi kabullenmeyen oyuncu grubu nerede?

Devamını Oku

Deplasmanda yine kayıp

21 Ekim 2018

BEŞİKTAŞ, bu sezon ilk kez bir deplasmanda güçlü bir oyunla başladı. Topa sahip olan ve etkili pres yapan siyah-beyazlılar, Göztepe’nin dirençli ve kalabalık savunmasını açmakta zorlandı. Oğuzhan’ın kaçırdığı penaltı ise maçın dönüm noktasıydı. Penaltı kaçabilir. Hele de rakip kaleci Beto ise. Ancak kullandığı son 3 penaltıyı da gole çevirmeyen ve attıklarıyla beraber hep aynı köşeyi seçen Oğuzhan’ın iyi bir penaltıcı olduğunu söylemek zor. Kanımca penaltıyı Love veya Babel kullanmalıydı.

GÖZTEPE’YE ilk 45 dakika pozisyon vermeyen Beşiktaş’ın ilk yarıdaki doğru yaptığı işler dışında orta alanda basit top kayıpları da göze çarpan olumsuzluktu.

NİTEKİM Beşiktaş’ın yediği gol öncesinde Tolgay Arslan’ın basit bir top kaybı var. Gol Göztepe’nin iştahını arttırırken Beşiktaş gereken reaksiyonu gösteremedi. Siyah-beyazlı ekip iyi başladığı ve penaltı kaçırdığı maçta golü yedikten sonra yine kronikleşmiş deplasman görüntüsüne döndü. Ayrıca Beşiktaş’ta tamir edilmeyen ve sürekli tekrar eden hatalar var. Örneğin Caner Erkin’in top kayıpları. Dün 35 top kaybıyla oynamış. Adriano dönmediği sürece hem savunmadaki sorunlar hem de bu top kayıpları devam edecek.

KABUL EDİLEMEZ

BU sezon dış sahada sadece Erzurum karşısında kazanmış olmak Beşiktaş için kabul edilebilir bir tablo değil. Malmö, Linz ve Partizan maçlarını da hesaba katarsak Beşiktaş’ın bu sezon 8 deplasmanda sadece 1 galibiyeti var. Ligin en kaliteli kadrosunun geçen sezonu 4. bitirmesi ve şu anda da ligde 5. sırada bulunmasını birileri izah etmeli. Çok tahmin edilebilir bir oyun, taktiksel, fiziksel ve defansif organizasyon açısından çok geriye giden bir takım var. Başta Oğuzhan ve Tolgay olmak üzere bireysel olarak da performansını yukarı çıkartan ve gelişme gösteren bir oyuncu yok. Bu tablo hiç iç açıcı değil.

Devamını Oku

Yerden oyna topu verme

4 Ekim 2018

Rakibin kadro kalitesi temsilcimizle boy ölçüşecek düzeyde asla değil. Ancak 4-4-2 düzeninde yüksek toplarla oynayacak bir Malmö, mücadele ve tempo oyununda Beşiktaş’a ters gelebilir.

MALMÖ, geçen sezon İsveç liginde şampiyon oldu, kupada da final oynadı. Bu sezon Avrupa’da evlerinde oynadıkları ön eleme maçlarında hiç yenilmediler. Ancak liglerinde 4. sıradalar ve çok iyi durumda değiller. İsveç liginin kalitesi son yıllarda iyice düştü. Yabancı oyuncuların seviyesi daha da aşağılarda.

MALMÖ, Göteborg gibi kulüpler isim olarak geçmişten getirdikleri şöhrete sahip olsalar da kabul etmek gerekir ki artık Avrupa’da 3. sınıf takımlara sahipler. Malmö’nün en iyi oyuncusu geçmişte Werder Bremen ve Ajax formalarıyla da izlediğimiz Markus Rosenberg. Kadro kalitesi Beşiktaş’la boy ölçüşecek düzeyde değil. Ancak 4-4-2 düzeninde yüksek toplarla oynayan bir Malmö, mücadele ve tempo oyununda Beşiktaş’a ters gelebilir.

KONYA DAHA ZOR!

UEFA Avrupa Ligi’nin ilk maçında Belçika temsilcisi Genk, deyim yerindeyse Malmö’yü oyun olarak paramparça etti. İsveç temsilcisi rakip kaleye tek şut bile atamadı, kalesinde 25 şut gördü. Beşiktaş da topu yere indirip, pas yaparak oynar ve topa sahip olursa maç kolay geçer. Ama uzun toplarla Malmö’nün istediği gibi bir mücadele oyunana dönüşürse canımız yanabilir.

ŞENOL Güneş’in son lig maçında İsveç temsilcisini yardımcısını dahi göndermeyip bizzat gidip kendi izlemesi ilginç bir detay. Ancak ben yine de pazar günü oynanacak Atiker Konyaspor maçının daha zor olduğunu düşünüyorum.

Devamını Oku

Sorunlarından arınmış

30 Eylül 2018

TOPUN değerini bilen, pas yapan ve oyunun kontrolünü rakibe vermeyen bir Beşiktaş vardı. İlk 20 dakika Ricardo Quaresma çizgide ve arkadaşlarından kopuktu.Ancak ne zaman ki O da hareketlendi ve pas oyununa katıldı çok daha etkili oldu.

VAGNER Love, istekliydi. Kolay değil maç eksiği var ancak Brezilyalı özellikle ikili oyunlarda Ljajic, Quaresma ve Babel ile etkili işler yaptı. Nitekim gol de Vagner Love - Quaresma ikili oyunu sonucunda geldi. Beşiktaş teknik kalitesi yüksek oyunculardan kurulu bir takım.

YÜKSEK toplar, uzun paslar ve dolayısı ile mücadele futboluna dönüşen, 2 kale atasında gidip gelen bir oyundan ziyade, dünkü gibi pas futbolunu oynaması özellikle bu tip maçlarda işini kolaylaştıracaktır. Topun daha ritimli dolaşması ve Ljajic’i oyununun içine daha fazla alıp liderlik vermek Beşiktaş’ın oyununu daha da olumlu bir çizgiye getirecektir.

2’nci yarıda tempo düştü, Kayserispor kabuğundan çıktı. Oğuzhan çok top kaybı yapmaya başladı, Babel top alamadı, Quaresma kendini yine çizgiye attı ve tüm bunlar olunca Kayserispor pozisyon bulamasa da maça ortak göründü.

ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİ

ADEM Ljacic ile başlayan, maçın iyilerinden Gökhan devam eden pozisyonda Quaresma klas bir bitiriş ile Beşiktaş’ı rahatlattı. Atiba, Beşiktaş’ın çehresini değiştirdi. Dün pas yapan, zaman zaman ince işler yapan rakibe şans tanımayan ve kalitesiyle kazanan bir Beşiktaş vardı sahada. Medel ve Gökhan çok çalışkandı. Vagner Love istekliydi. Babel ve Oğuzhan da gününde olsalar daha farklı bir sonuç da çıkabilirdi. Ancak yine de önceki haftalardaki sorunlarından arınmış bir Beşiktaş vardı sahada. Tek eksik olan topun daha hızlı dolaşması ve tempoydu.

Devamını Oku

Beşiktaş kalitesiyle

21 Eylül 2018

BEŞİKTAŞ ilk yarıda topu ne zaman yere indirdi, o zaman etkili işler yaptı. Ancak büyük bölümde yüksek toplarla oynamak Norveç ekibinin ekmeğine yağ sürdü. Adem Ljajic zaman zaman ince işler yapsa da arkadaşlarından karşılık gelmedi. Zemin bozuk ve pas oyununu olumsuz etkiliyor. Ancak böyle bir rakibe karşı havadan oynamanın hiçbir getirisi olamazdı ve olmadı da.

2. yarıda daha fazla yerden oynayan ve Ljajic’in ustalığı ile organize ettiği ataklarda, çok daha etkili bir Beşiktaş vardı. Babel’in girmesi ile de kalite arttı ve Kartal sonuca kolay gitti.

LLAJIC ÇOK KLAS

TRANSFER olduğu zaman da söyledim. Ljajic çevresindekileri oynatan bir maestro. Dün de çok kaliteli işler yaptı. Çok hızlı düşünen zeki ve teknik bir oyuncu. 2. goldeki ortası ise ‘Al da at’ seviyesindeydi. Fakat son oynadığı son 8 maçta da gol atamayan (6 tanesi ilk 11) Larin için olumlu birşey söylemek çok zor. Kanadalı santrfor, kolay pozisyonlarda kendisi için hazırlanan golleri kaçırdı. Larin çok gayretli fakat İyi niyet ve mücadele Beşiktaş’ta santrfor oynamak için yeterli vasıflar değil, önce kaliteniz olacak.

BEŞİKTAŞ 2. yarıda çok daha doğru bir oyunla kalite farkını sahaya yansıttı ve F.Bahçe derbisi öncesi moral buldu. Beşiktaş’ın mevcut kadrosunda istikrarlı bir şekilde gol atan sadece Babel var. Stoper Pepe’den sonra dün de bir başka stoper Roco tabela yaptı ancak bu durum gol yolları açısından bakınca bir tıkanıklık olduğunu gösteriyor.

Devamını Oku