Gazete Vatan Logo

Günlük yaşama yeni düzen

Başbakan Davutoğlu'nun TBMM'de açıkladığı 'İç Güvenlik Reformu' paketinde 'güvenlik ve özgürlük' alanları dışında günlük hayatı etkileyecek değişiklikler de yer aldı. Örneğin, doğum, ölüm, evlilik, pasaport gibi işlemler için artık polise gitmeye gerek yok. Bu işlemlerin yeni adresi Nüfus Müdürlüğü. Davutoğlu bu durumu, "Bunlar artık polisiye alanlar değil vatandaşlık hakları ile ilgili alanlardır" diye açıkladı. İşte o değişiklikler:

Emniyet’e değil Nüfus’a başvuru
- Mevcut durum: Halihazırda ehliyet ve pasaport işlemleri emniyet müdürlüklerinde yapılıyor. Başvurma ve teslim alma işlemleri için emniyette ilgili bürolar bulunuyor. Değişiklikle bu bürolar kapatılacak, polisin yükü hafifleyecek. Emniyet müdürlüklerinde randevu arama ya da kuyruk bekleme derdi sona erecek.
- Pakette ne var?
Ehliyet ve pasaportlar için artık Nüfus ve Vatandaşlık İdaresi'nde tamamen bu işlemlere bakan ayrı birimler kurulacak. Belgeler buradan alınacak.
Gitmene gerek yok bildirmen yeterli
- Mevcut durum: Evlenme, boşanma, ölüm ve doğum gibi durumlarda bizzat Nüfus İdaresi'ne gitmek gerekiyor. Bu da ciddi bir bürokrasi demek.
- Pakette ne var?
Nüfus müdürlüğüne gitmeden doğrudan bildirimle tescil yapılabilecek
Bir dilekçeyle soyadı değişimi
- Mevcut durum: Hali hazırda isim ve soyisim değişiklikleri için mahkeme kararı gerekiyor. Yani dava açılması, duruşma yapılması ve nihayet hakim kararı.
- Pakette ne var? Paket isim ve soyadlarıyla ilgili aranılan mahkeme kararı şartı ortadan kaldırılıyor. Her vatandaş değişiklik için tek bir dilekçeyle başvurarak mahkeme süreci yaşamadan yeni soyadını sadece bildirerek kullanacak.
E-Ticarette öncelik müşteride
Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı pakette henüz yasası hazırlamayan ancak yine günlük hayatı yakından ilgilendiren diğer çalışmalar şöyle:
- İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda yeni bir düzenleme yapılacak. Bu düzenleme en kısa sürede Meclis'e sunulacak.
-Kişisel verilerin korunması kanununda da düzenleme yapılacak.
- Patent hakları güvence altına alınacak. Fikri ve sınayi mülkiyet hakları teminat altına alınacak
- Elektronik ticaretin düzenlenmesi için yasal çalışma başlatılıyor. İstanbul Tahkim Mahkemeleri kurulacak.
- Elektronik ticarete yeni düzenleme getirilecek, tüketici hakları korunacak.
Muhtarlık yerine E-Devlet’ten alınacak
- Mevcut durum: Halen nüfus kayıt ve ikametgah belgeleri hem nüfus daireleri hem de muhtarlıklardan uzun süreler sırada beklendikten sonra alınabiliyor.
- Pakette ne var?
Nüfus kayıt ve ikametgah belgeleri yeni dönemde muhtarlıklar yerine internet üzerinden vatandaşların kendi şifreleriyle girdikleri e - devlet sisteminden alınacak. Vatandaşlar yeni düzenlemeyle e -devlet sistemini daha aktif kullanacak.
Yaşlıların ifadesi evinde alınacak
- Mevcut durum: Engelli, hasta, yaşlılar halihazırda ifade vermeleri gerektiğinde karakol ya da mahkemeye gitmek zorunda.
- Pakette ne var?
Yeni yasada bu duruma düzenlenerek bu kişilerin ifadelerini evlerinde vermelerinin önü açılıyor. Engelli, yaşlı ve hastalar karakola ya da mahkemeye gelmeden ifadelerini evlerinde verecek.
Sosyal medyaya suç engeli
- Mevcut durum: Sosyal medyada nefret suçu ya da şiddet çağrısı durumlarında şikayet üzerine dava ya da soruşturma açılıyor.
- Pakette ne var?
Sosyal medyaya şiddet çağrısı yapan ve nefret söylemi yayan mesajlar ve yayınlar engellenecek. Şiddet çağrısı yapan ve nefret dilini kullananlara denetim ve ceza uygulanacak.

Haberin Devamı