Gazete Vatan Logo

Günlük hayatta batıl inançlar!

Günlük hayatta batıl inançlar!

Her birimiz günlük hayatımızda tahtaya vurur merdiven altından geçmemeye çalışır hapşırana “Çok yaşa!” deriz. İşte Kara Kediler Kem Gözler Modası Geçmiş Batıl İnançlar Kitabı da günlük hayattaki batıl inançlarımızdan bahsediyor.

Aniden ürperdiysen biri mezarını çiğnemiştir

Hepimiz o hissi biliriz: Neşeli bir şekilde gelişigüzel bir konudan birden bir ürperme gelir. “Ayy” diye bağırır ve “biri şu anda mezarımı çiğnedi” deriz pek çoğumuz buna inanmaz ama bu kavram Ortaçağ’ın kader ya da alınyazısı anlayışına dayanır.

Asla bir kavşağı buluşma noktası olarak kullanmayın

Bu inancın ortaya çıkması çoğu batıl inancın doğduğu yer olan Orta Çağ’a dayanıyor. Man Adası’nda insanların kötü ruhları süpürmek için gecenin karanlığına süpürgelerini kavşağa götürmeleri, Bali’de şeytanları kovmak içn kavşaklarda törenler düzenlenmesiyle bugün çoğu insan kavşakları buluşma noktası olarak kullanmıyor.

Saat çalarken asla konuşmamak gerekiyor

Günümüzde iyi bilinen bu batıl inancın kökenleri, çalan çanların gizemli olduğuna inanılan Ortaçağ’a uzanıyor. Ölümle olan bağlantıları nedeniyle de çanların çalması uğursuzlukla ilişkilendirilmiştir. Şimdiyse bu batıl inanç neyse ki biraz yumuşamış, yerini çanlar çalarken konuşmanın sıradan bir uğursuzluk getireceği inancına bırakmıştır.

Haberin Devamı

Kocanızın sadakati için kuğu tüyü yastık kullanın

Yastıkların içine bir şeyler yerleştirmek genellikle birinin refahını etkilemenin bir yolu olarak görülür. Sadakati garantilemek için kuğu tüyü kullanılması bu kuşun sadık aşkı temsil etmesinden ve kuğunun eşine yaşam boyu sadık kalmasından kaynaklanır.

Tavşan ayağı taşımak kötülüğü savuşturur

Tavşan ayaklarının uğur getiren nesneler oldukları kabul edilir, kötü ruhları savuşturması için insanlar bunları yanlarında taşır ya da bebeklerin beşiklerine asarlar. Ancak “uğurlu tavşan ayağı” inancı 20’nci yüzyıl Amerika’sından eskiye gitmez.

Yemek yerken dilini ısırmak yalan belirtisidir

Bu inanç açıkça yalan söyleyen, birini hak etmediği halde öven ya da hakikati saklamak için dolambaçlı sözler eden kişinin dilinin üstünde bir kabarcık belireceğini savunan eski bir inanıştan gelmedir.

Haberin Devamı

Cuma günü çarşaf değiştirmek uğursuzluktur

İki farklı batıl inancın bir araya gelmesinden oluşmuştur. Cuma gününde ev işleri de dahil, herhangi bir işe başlamak kötüye işarettir. Yatak çarşaflarını değiştirmenin anlamı, ise Cuma uğursuzluğu ile kişinin rüyalarını etkilediğine dair batıl inançların birleşmesinden doğmuştur.

Bir çemberin içinde duran kişiye kötü ruhlar zarar veremez

Çember bir çok kültürde tamamlanmışlık ve sonsuzluk sembolü olarak yer almıştır ve günümüzde alyans şeklinde hala sembolik olarak kullanılır. Çemberin içinin güvenli olduğuna dair çağdaş inanç ise büyünün yeniden uyanışı ile gelmiştir. Günümüzde iyi enerjiyi tutmak ve koruyucu bir bariyer oluşturmak için büyülü çemberi kullanırlar.