Esad Türkmenleri bombalıyor!

Suriye’de durum giderek anlaşılması ve durdurulması güç bir hale dönüşüyor.

ABD yönetimi PYD-PKK’nın “Fırat’ın doğusuna geçtiğini” iddia ederken Türk güvenlik kaynakları “Bunun doğru olmadığını, PYD’nin hala Fırat’ın batısındaki konumunu koruduğunu” açıkladı.

PYD-PKK önce Suriye Demokratik Güçleri (SDG) maskesi altında sanki farklı bir grupmuş gibi de savaşıyordu, şimdi bunun yanına “Cerablus Askeri Meclisleri” diye bir grup daha eklediler.

Baktığınızda hepsinin arkasından PKK çıkıyor.

PKK Suriye’deki kolu PYD ile “Cerablus-Azez arasında kalan bölgeyi” de alırsa istediği Kürt kuşağını tamamlamış olacak.

Bu örgütlerin amacı bazılarımızın düşündüğü gibi sadece “Suriye ile Türkiye arasındaki coğrafi bağı koparmak” olsaydı belki Türkiye bu kadar büyük çapta bir müdahaleyi açıktan açığa yapmazdı.

Birleşmiş Milletler’e şikayet!

Suriye’nin kuzeyindeki ABD destekli PYD-PKK ilerleyişi “Türkiye’yi doğrudan tehdit edecek şartları” oluşturdu.

Türkiye’nin illerini Kürdistan içinde gösteren haritalar açıkça gösteriliyor. “Suriye’de olanın aynısı Türkiye’de olacak” sözleri açıkça söyleniyor.

Haberin Devamı

Güneydoğu’da PKK terörü azarak devam ediyor, güvenlik güçleri tonlarca patlayıcı ele geçiriyor.

Bu durumda Türkiye’nin “meşru müdafaa” hakkını kullanarak tehlike oluşturacak PKK-PYD ilerlemesini durdurmasına kimse bir şey diyemez.

Bugüne kadar ABD’nin ve Rusya’nın “IŞİD’le savaş” bahanesiyle yaptıklarına göz yuman Esad için de bu geçerlidir.

Oysa Esad bir yandan Türkiye’yi “Suriye’de yaptığı ihlaller” için BM’ye şikayet ederken diğer tarafta –daha önce Rusya ile birlikte bu bölgeyi bombalamış olan- Esad birlikleri Türkmendağı’nı savaş uçaklarıyla bombalayarak saldırı başlattı.

Esad’la karşı karşıya

Patlamaların Hatay’dan duyulduğu saldırıda “ölen ve yaralanan Türkmenler” olduğu bildiriliyor.

Türkiye aslında (Suriye operasyonu nedeniyle yeniden Esad saldırısı altında kalan) soydaşımız Türkmenlere yardım etmeli, onları yalnız bırakmamalıdır.

Öte yanda bunu yaptığı takdirde direkt olarak Esad rejimi ile karşı karşıya gelecektir.

Haberin Devamı

Bunlar olurken ABD’li Albay John Thomas “Suriye’de IŞİD tehdidine odaklanmak için Türkler ve Kürt grupların çatışmayı durdurma teminatı verdiklerini” söyledi.

PYD’nin askeri kolu YPG sözcüsü bunu doğruladı.

Artan tehlike

Cerablus’tan sonra Menbiç’i almayı hedefleyen ÖSO’yu desteklemekte olan Türkiye “IŞİD ve PYD beraber hareket ediyorlar” dedikten sonra “IŞİD’e odaklanma nedeniyle” operasyona ara vermesi anlaşılır bir durum değildir.

Türkiye’nin Suriye’deki savaşa aktif olarak katılması, Esad muhalifleriyle birlikte Cerablus ve çevresini alması ülke için yeni riskler ortaya çıkarmıştır. Ancak… Buna başladıktan sonra “inandırıcı görünmeyen bir nedenle” geri adım atmak çok daha zor bir durum yaratabilir.

Terör örgütlerinin cüretini arttırabilir.

ABD’nin “artan terör tehlikesi nedeniyle Türkiye’deki vatandaşlarını bir kez daha uyardığını” da unutmayalım!

DİĞER YENİ YAZILAR