Darbe girişimi ve terör ilişkisi!

Suriye ve Güneydoğu konuları giderek daha anlaşılmaz, daha karmaşık hale geldiği için biraz daha netleştirmekte fayda var.

Örneğin “15 Temmuz darbe girişimi oldu, PKK saldırıları ondan sonra arttı” demek doğru bir teşhis sayılmaz.

Darbe girişiminden önce de IŞİD ve PKK Türkiye’de “sırayla yaptıkları canlı bomba saldırılarını” fazlasıyla arttırmıştı.

Bu saldırıların artmasının darbe girişimiyle değil başka 2 nedenle bağlantısı var ve bunları öz eleştiriyle ortaya koymadığımız takdirde bundan sonrası için de ciddi güvenlik sorunları yaşarız.

Birincisi; Çok uzun bir süre, “Açık kapı politikası” dediğimiz; “sınırımıza gelen herkese kolayca giriş imkanı tanıma” politikası çok büyük hata oldu.

Daha en başta “Kobani’de PYD ile IŞİD savaşıyor, Kobani’deki Kürtler bizdekilerle akraba” diyerek açtığımız sınırlardan Suriyeli Kürtlerle birlikte IŞİD militanlarının rahatça girdiği o günlerde medyada görüntüleriyle verilmişti. (Sonra bizim desteğimizle “IŞİD’den alındı” denilen Kobani Kürdistan kantonu yapıldı.)

Haberin Devamı

Hücreler duruyor

Terör örgütlerinin elemanları Ankara, İstanbul dahil birçok ilimizde hücreler kurarken onları tek tek yakalayıp sınır dışı etmek ve sınırlarımızı kapatmak yerine yakalananlar serbest bırakıldı.

Kontrolsüz IŞİD militanları evler kiralayıp oralarda bomba imal ederek birçok saldırıda vatandaşlarımıza katliam yaptı.

PKK’nın devamlı PYD takviyesiyle artan teröristleri yanında IŞİD de hala faaliyetlerini rahatça sürdürüyor.

Bu şartlar altında (ve şimdi Suriye’de IŞİD ve PYD-PKK ile çatışma yaşanırken) ülkeye yayılmış birçok örgütün militanları nasıl temizlenebilir tek konumuz bu olmalıdır.

Batı kendini koruyor!

Düşünecek olursak AB ülkeleri ve ABD zaten Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilmek istenen planı biliyorlar.

“Suriye ile sınır komşusu olmadıkları için” bizim kadar büyük tehlike altında da değiller.

Irak’ta “Kürdistan’a şimdi her zamankinden daha yakınız diyen Barzani”nin televizyonu onların illerini (Hatay, Mersin, Ağrı, Van, Sivas, Erzurum dahil) Kürdistan olarak göstermiyor.

Haberin Devamı

Buna rağmen sınırlarını mültecilere kapatıp en üst düzeyde güvenlik alarmı verdiler.

İstemedikleri mültecileri hala “geri dönüş anlaşması” diye Türkiye’ye yutturmak peşindeler . Onun için terör onları Türkiye kadar vurmuyor.

Savaşa çevirerek…

Dün de Cizre de Çevik Kuvvet Amirliği’ne yapılan canlı bomba saldırısında 11 polis şehit oldu, 75’i polis 78 yaralı var. Adeta savaş zayiatı gibi can kaybı yaşanıyor.

Türkiye’de terörün artmasının 2’inci nedeni; Suriye Kürdistanı’na da “her zamankinden yakın” olduklarını…

“Buna paralel olarak Türkiye’deki planı ilerletmeyi ve terörü ‘Suriye’deki savaş havasına’ sokmayı” düşünmeleridir.

Cerablus, Menbiç gibi sınırımızdaki koridoru tamamlayacak “kalan son noktalar”dan çekiliyor görünseler bile bir süre sonra tamamlamak üzere ABD desteğiyle tekrar yola koyulabilirler.

Kısacası; Türkiye şimdi Güneydoğu yanında bir de “Suriye ve ona bağlantılı riskleri” gözetmek zorundadır, azami dikkat gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR