Başımıza gelen birçok şey!

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Türkiye’nin başına gelen birçok şey Suriye politikamızın sonucu” sözleri haklı bir tartışma yarattı.

Haklı bir tartışma çünkü Suriye iç savaşı çıktığı günlerde birçoğumuz “Biz karışmayalım, ABD Türkiye’yi öne itiyor, müdahale edersek aleyhimize olur” diye defalarca uyarmamıza rağmen tam aksi yapılmıştı.

Türkiye açık bir şekilde Esad muhaliflerinin yanında yer aldı.

Bunun üzerine Esad Suriye’nin kuzeyinde bazı illeri “PKK’nın Suriye kolu PYD”ye bırakarak çekildi.

Arkasından ortaya bir PYD-IŞİD savaşı çıkarıldı.

ABD başta “muhalifleri destekleyeceğim” demesine rağmen PYD’nin yanında yer aldı…

Rusya, ABD ve Esad “IŞİD’le savaşıyoruz” diyerek, PYD’yi havadan-karadan destekleyerek “devlet kuracak bölgeyi almasını” sağladılar.

Buraya kadar anlaşılmayacak bir şey yok çünkü bunları biz de aralıksız yazarak uyardık, Türkmenler, muhalifler ve aldıkları şehirlerdeki Araplar da olayın bu yönde geliştiğini açıkladılar.

Geç kalındı

Ne yazık ki genelde olaylar geri dönüşü imkansız noktaya gelmeden anlamıyormuşuz gibi bir durum mevcut.

Haberin Devamı

Numan Kurtulmuş şöyle diyor; “Başkaları da öyle ama biz de geçerli bir politika ortaya koyamadık… Yakında İnşallah ‘Suriye halkının kabul edeceği’ bir çözüm bulunacaktır. Böyle bir süreç yaşanmaktadır. Burada Rusya ile ilişkiler önemli”.

Doğru sözler bunlar ama Türkiye açısından yine “geç kalınmış” bir açıklama.

Her şeyden önce Batı’nın para yardımı bile yapmadığı 3 milyon mültecinin maddi manevi sorunları Türkiye’nin üzerine kaldı.

Suriye halkının tüm tepkilerine rağmen birçok il “IŞİD’le savaş” bahanesiyle ellerinden alındı, IŞİD bazılarından hiç savaşmadan çekildi ve Kuzey’deki bu iller PYD’nin özerk bölgesine dahil edildi.

Artık “Suriye halkının” değil ancak “Esad’ın kabul edeceği” çözümler ortaya çıkabilir çünkü Kurtulmuş’un söz ettiği “Rusya ile ilişkilerimiz”in Esad’ın isteği dışında bir gelişme sağlaması pek mümkün değildir.

Esad jest yapmaz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü 2 gün önce yaptığı açıklamada “Türkiye ile Rusya arasında ‘Suriye konusunda ciddi görüş ayrılıkları’ var. Bir günde çözülmesi mümkün değil, görüşüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Eğer “görüş ayrılıkları” dediği konu Esad’ın gitmesi ise Rusya bunu zaten kabul etmiyor, eğer “Rusya’nın PYD-PKK’ya verdiği destek” ise PYD’nin istediği özerk bölgenin tamamlanması için az bir alan kaldı.

Suriye’de PYD’nin güçlenmesi ve ona arka çıkılması Türkiye’de PKK’nın da moralini düzeltti, şüphe yok ki sınırdan patlayıcı, silah ve militan desteği de alıyor. (Demirtaş’ın “Güneydoğu’da Suriye’dekinin aynı olacak” sözlerini hatırlayalım.)

Bu nedenle bazı meslektaşlarımızın “PKK’yla mücadele ‘silah bırakmaya hazırız’ diyene kadar sürmeli” önerileri maalesef gerçek tablodan uzak görünüyor.

Anlaşılmayan tek nokta Esad’ın neden son olarak “PYD’nin elindeki Haseke’yi bombaladığı”dır.

PYD’ye bu kadar destekten sonra Türkiye’ye jest yapmayacağına göre belki de “Türkiye sınırına daha yakın bir koridorda kal, aşağılar benim olacak” demek istiyordur!

DİĞER YENİ YAZILAR