TSK’daki zafiyet!

Komutanlar darbe girişimi gecesiyle ilgili açıklama yapıyor…

Kiminin yaveri kafasına silah dayamış, kiminin emir subayı darbeciler arasındaymış, yere yatırılmışlar, ağızları bağlanmış, boğazları sıkılmış… Örneğin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak “Genelkurmay Başkanlığına girdikleri anda eli silahlı Özel Kuvvetler mensubu kişilerin kendilerini yere yatırdığını” söylüyor.

Hava Kuvvetleri üst kademesi “Genelkurmay saat 16’da uyarılmasına rağmen” Moda’da düğüne gidip darbeci subaylar tarafından rehin alınıyor. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ifadesinde “15 Temmuz akşamı 17-18 sıralarında makamında çalışırken Genelkurmay 2’inci Başkanı Org. Yaşar Güler’in yanına gelerek MİT’ten gelen istihbaratı ilettiğini” söylemiş.

Neden gecikildi?

Sonra Yaşar Güler Paşa ve Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’la acilen tedbirleri tartışmaya başlamış ve Ankara Garnizon Komutanını aramış.

Akar çalışmasına makamında devam ederken saat 21’e doğru kapı çalınmış ve Tümgeneral Mehmet Dişli gelip “Operasyon başlıyor” demiş. Akar da bunun “bir kalkışma olabileceğini” düşünmüş.

Haberin Devamı

Genelkurmay 2’inci Başkanı Yaşar Güler ise birkaç gün önceki ifadesinde “Saat 21.25 sıralarında makamında yalnız çalışırken oda kapısının çalındığını, girin dediğinde içeri 10 kişi kadar silahlı askerin girdiğini” söyledi. Akar’ın ifadesinde “MİT’in kendilerini saat 16’da faksla uyardığı, 18’de ise Hakan Fidan’ın Genelkurmaya geldiği; Fidan, kendisi, Yaşar Güler ve Salih Çolak’la toplantı yapıp konuyu görüştükleri” yok.

Haberleri varken neden?

Akar, Güler ve Çolak sanki “darbe girişimi olacağı” bilgisi hiç gelmemiş gibi odalarına girip çalışmaya devam etmişler.

Daha 2009 yılında TSK içindeki FETÖ faaliyetlerini gözlemleyerek uyarılara başlayan (ama bu uyarılar dinleneceğine hakkında soruşturma açılan), 6 ay önce de “TSK’daki komutanların yüzde 50’si FETÖ’cü” diyen Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok ise farklı noktaları vurguluyor.

Diyor ki; “Birçok kamu kurum ve kuruluşlarında 17-25 Aralık sonrası FETÖ için önlemler alınırken TSK’da alınmadı.Askeriye’de kuvvetli bir yapılanmaları olduğu bilinmesine rağmen müdahale edilmedi.

Haberin Devamı

Nasıl olur da Genelkurmay Başkanı yaveri bunu yapar? Bizim bildiğimiz konuları o nasıl bilmez? Birinin kafasına basıyorlar, birinin ağzını bağlıyorlar… Örtüşmeyen, insanların kafasında oluşmayan birşey var.”

Komuta’nın sorumluluğu

Devam ediyor; “Bu kalkışmanın içinde olan ve katliam yapacak kadar gözü dönmüş kişiler ‘şu andaki ve Necdet Özel dönemindeki komuta kademeleri tarafından’ general ve amiral yapılmıştır.

‘Darbeci olduklarını anlamadık’ demek sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Komutanlık ‘altını tutabilmek’tir. Bugün de gördük Sayın Komutanımızın, komuta kademesinin altından haberi olmadığı için tutamadılar.”

Bütün açıklamalar mercek altına alındığında… Bugüne kadar TSK içindeki FETÖ’cüleri temizlemeyen, 15 Temmuz gecesiyle ilgili çelişkiler yansıtan Genelkurmay’ın olaydaki sorumluluğunun incelenmesi gerektiği sonucu çıkıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR