Rusya özürle de açıklayamaz!

Biz hatamızı düzelttik ama acaba Rusya Suriye’ye tepeden inerek yaptığı saldırıları, Türkiye aleyhine gelişen “Suriye rejimine ve PYD’ye verdiği destekleri” nasıl geri çevirecek?

Suriye sınırımızı ihlal ettiği için düşürülen Rus savaş uçağı olayından sonra Rusya ile yaşanan ve büyük mali kayba neden olan kriz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e yazdığı mektupla birlikte düzelecek gibi görünüyor. Ancak… Rus Parlamentosu’nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi Uluslar arası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev “Türkiye’den özür dışında, Suriye ve Irak’a yönelik politikalarını da değiştirmelerini beklediklerini” açıkladı.

Plajlarda Rus olmaması…

“Türkiye’den yalnızca Rusya’yla olan ilişkilerinin kötüleşmesine değil, aynı zamanda terörist yapılarla doğrudan işbirliği yaparak Suriye ve Irak’taki durumun kötüye gitmesine neden olan yaklaşımlarını yeniden değerlendirmesini bekleyeceğiz” dedi. Konuşmasının iyice küstahlaşan ve Türkiye’yi aşağılayan bölümü şöyleydi: “Bana göre özür dilenmesinde en etkili olan Türkiye’nin aldığı ekonomik darbe oldu. Türkiye’deki plajlarda Rus olmaması, Rusya’daki inşaatlarda Türklerin olmaması her türlü askeri ve politik tehditten daha etkili oldu”.

Haberin Devamı

Rusya Türk tarafının uçak olayında en başta yaptığı hatalı açıklamalarla bozulan ilişkileri düzeltmeye çalışırken Rusya’nın adeta sütten çıkmış ak kaşık rolü oynaması kabul edilemez. Her türlü desteği vererek Suriye haritasını değiştirmeye yardımcı olduğu süreçte uçak olayından sonra Rusya’nın yaptığı tehditlerle bizim elimiz kolumuz iyice bağlandı.

Gizli değil açıkça

Geçen Cumartesi, 25 Haziran haberi şöyleydi: Rusya hava gücü saldırılarıyla Suriye ordusu ve ABD hava gücü desteğindeki YPG, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’ya girdi. Başında PYD’nin olduğu Suriye Demokratik Güçleri Türkiye sınırındaki Menbiç’e de aynı sıralarda saldırı başlatmıştı. Yine aynı sıralarda Rusya destekli Suriye ordusu Türkmendağı’na top ve füze atışlarıyla saldırıyordu.

Suriye sınırımızın ötesinde Kobani’den başlayarak hep “IŞİD’den alıyoruz” bahanesiyle PYD’ye alan kazandırıldı. Bu saldırılar olurken Rusya, ABD, PYD ve Suriye Rejimi aynı saflarda hareket ettiler.

Haberin Devamı

PYD’ye ortak destek

Yani Rusya’nın aniden Suriye’ye inmeye karar vermesindeki tek neden muhaliflerin aldığı bölgeleri geri almak veya IŞİD’le savaşmak değil. Öyle olsaydı Türkmenlerin “Burada muhalifler yok ama yine de saldırıyorlar” dedikleri, köylerinin, evlerinin yerle bir olduğu Türkmendağı da hedef alınmazdı. Şam Cephesi Sözcüsü Muhammed Ahmet olayı net şekilde anlattı:

“ABD’nin hedefi Azez-Cerablus bağlantısını sağlamak ve bu bölgeyi PYD’ye teslim etmek. Önce muhaliflerin ve IŞİD’in olduğu Mare Hattı’nda şimdi PYD var. PYD, ABD ve Rusya’nın desteğiyle Afrin’in doğusunda 6 köy ve Tel Rıfat kasabasını ele geçirdi.” Hepsi bu kadar değil, devam edeceğim ama bu kadarı bile Rusya’nın sınır ötemizdeki PYD-PKK devleti hedefine verdiği desteği yeterince anlatmıyor mu?

DİĞER YENİ YAZILAR