Dürüst siyasete özlem!

Türkiye bir yanda terör ve dış politika sorunları, diğer yanda iç politikada dengesiz iniş çıkışlar, devamlı seçim atmosferinde yaşatılmak gibi nedenlerle yorgun düşmüş durumda.

Rakiplerini asılsız iddialarla karalamak…

Siyasette kazanmak için ahlaki olmayan yolları da geçerli saymak…

Yalan ve yanlışlarla dolu konuşmalar yapıp düzeltmeye çalışmak… Seçimlerde ortaya çıkan hile iddiaları ve endişeleri…

Liderlerin, bakanların başarısız olmaları halinde istifa mekanizmasının işletilmemesi, yapıştıkları koltuklardan kopmamak için herşeyi göze alması ve daha birçok sorumsuzluk örneğiyle karşılaşıyoruz.

Bu nedenle Batı demokrasilerinde yapılan ve kimsenin hileden şüphe etmeyi aklına bile getirmediği seçimler, referandumlar, başarısız olduğu sonucu çıkan liderin o anda istifa etmesi bizde hayranlık uyandırıyor.

Moraller bozuldu

Konuştuğum hemen herkes milli maçta Fatih Terim’e, hatta kızına ve doğmamış bebeğine, Arda Turan’a yapılan saygısız hatta insanlık dışı müdahalelerin “son nokta” olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Türk insanı kısa süre öncesine kadar saygı sınırını bu ölçüde kaçırmamış, şiddet her alana böylesine yayılmamıştı.

Siyasette artan şiddet ve tahammülsüzlük havası, neredeyse nefret içeren söylemler bırakın başkalarına saygıyı, büyük kitlelerde “kendine saygı”nın kalmamasına neden oldu.

Bunu kabul etmediğimiz ve özeleştiri yaparak doğru yola dönmediğimiz takdirde geri dönülmez şekilde ciddi bir toplumsal ahlaki çöküşle karşılaşacağımız kesindir.

Diğer tarafta, şiddet havasının, partilerin aralıksız çekişmelerinin ve bitmeyen seçim-referandum ihtimallerinin moralleri bozduğunu da görmek zorundayız.

Demokrasi dersi

MHP’de uzun süredir bir değişim hareketi yaşanıyor. Seçim başarısızlıklarından sonra yeni genel başkan adayları çıktı, olağanüstü kurultay için gerekli sayıda imza toplandı.

Grup Başkanvekilliği görevinden istifa eden Oktay Vural dahil olmak üzere Bahçeli’nin en yakınındaki isimler, birçok il ve ilçe başkanı “değişimin şart olduğu” konusunda birleştiler.

Bu durumda normal olan nedir, kurultayı bile beklemeden istifa etmektir değil mi?

Haberin Devamı

En azından İngiltere Başbakanı David Cameron’un “referandumda kendi desteklediği sonuç çıkmadığı için” derhal istifa etmesinden (Thatcher’ın istifasını da hatırlayabilirler) biraz ders alınmalı değil mi?

Akşener’e iftira

Hayır, bizde hiçbir olumlu örnek koltuk sevdasını etkilemiyor. Onun yerine Bahçeli ve Genel Merkez hala mahkeme kararları aldırarak 10 Temmuz’da yapılacak “genel başkan seçimli” kongreyi engellemeye çalışıyor.

Aynı anda en kuvvetli aday durumundaki Meral Akşener’e daha önceki çirkin iftirayı aratmayacak yeni bir iftira atılıyor; “Onu Çiller’e Fethullah Gülen önermişti”.

Rakiplerini “PKK ve HDP’ye ya da Fethullah Gülen’e yakın göstererek yıpratma” modası da ilkesiz siyasetin bir başka örneği olmaktan öteye gidemez.

Artık bu kötü huylardan vazgeçelim.

Koltuğa yapışmak ve tüm toplum değerlerini de bu uğurda feda etmek başarısız siyasetçileri kurtarmayacak!

DİĞER YENİ YAZILAR