Süpürme operasyonu

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bugüne kadar yaptığı açıklamalarda hep yalnızca IŞİD vardı.

PKK’ya ise “Türkiye’ye yaptıkları terör saldırılarından, öldürdükleri sivillerden dolayı endişe içindeyiz”den başka bir tepkisi duyulmadı.

Türkiye, Ocak ayından bu yana Kilis’e Suriye’den yapılan roket saldırılarını durdurmak için “Suriye’nin 20 km içine girerek süpürme operasyonu” yapacakmış.

Kime yardım?

Anlaşma sağlanırsa ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan, Türkiye ise karadan bölgeyi temizleyecek deniyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken “Türkiye sınırında yer alan ve IŞİD’in elindeki Minbic-Mare Hattı’nın IŞİD’den temizlenmesi için Türkiye ile işbirliği yapmakta uzlaştıklarını” söyledi.

“Geçen yıl kaydedilen en büyük başarı sınırın Fırat Nehri’ne kadar olan yüzde 90’lık bölümünü IŞİD’in elinden almak oldu. Hala Minbic cebi denilen bir alan var. Burayı almak için yerel güçleri destekleyeceğiz” diyor.

Daha önce de yazdım, “yerel güçler” dediği “Demokratik Suriye Güçleri”nin başında YPG yani PKK-PYD var. Söz ettiği “IŞİD’den alınan bölge” de ABD desteğiyle PYD’nin eline geçti.

Haberin Devamı

YPG ise “Rojova’nın 3 kantonunu birleştirmeye hazır olduklarını, Afrin-Kobani arasını açmak için Minbic’e operasyon yapacaklarını” söylemişti. Bu durumda ABD kime yardım etmiş olacak?

Bazı büyük devletler…

Suriye iç savaşının başından beri yapılmak isteneni gerçekleştirerek Türkiye’yi Suriye kaosunun içine itiyor olmasın?

Kilis’e atılan roketlerin kim tarafından atıldığı, o bölgede IŞİD ve PYD arasında “çatışma yerine bir ortak plan” olup olmadığı belli değil.

Kara harekatı yapacak olan ve bir yandan da ülke içinde PKK terörüyle mücadele eden Türkiye büyük bir risk altına girecektir.

AKP’nin eski Dışişleri Bakanı ve Ortadoğu konusunda uzman bir diplomat olan Yaşar Yakış birkaç ay önce:

“Bazı büyük devletler Türkiye’yi savaşa itmek istiyor. Suriye’ye girecek olursak başarılı çıkmamız çok zor. ABD ‘Rusya cepheye inmeden önce bile Türkiye’nin Suriye kuzeyindeki Kürt kuşağını bölme girişimine izin vermedi. Uçuşa yasak alan, güvenli bölge taleplerini geri çevirdi” diyerek olayı özetlemiş ve Suriye politikamızın yanlış olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Kilis’e aralıksız olarak atılan bombalar “Türkiye’yi savaşa sokmak” için kasıtlı atılmıyorsa nedeni ne, bu araştırıldı mı?

Hiç değilse Yaşar Yakış’ın ve diğer deneyimli diplomatların fikri alınmadan “süpürme” işine girilmemelidir.

‘Bir değer’in kaybı!

Perşembe gecesi onlarca yıldır en yakın dostlarımdan biri olan, iş adamı sevgili Erdal Danyal’ı kaybettik.

Son derece çalışkan, dürüst, iyi bir aile babası, ülkesini çok seven ve turizm alanında yaptığı yatırımlarla Türkiye’ye büyük yararlar sağlayan, benzersiz güzellikte oteller bırakan, dostları tarafından çok sevilen Erdal Bey benim için de “yeri doldurulamayacak” bir arkadaştı.

Ona Allah’tan rahmet, aylardır başından bir an bile ayrılmayan sevgili eşi Filiz’e ve kızları Ayşe’ye, tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Nur içinde yatsın!

DİĞER YENİ YAZILAR