Türkiye savaşa mı çekiliyor?

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk 23 Nisan’da birlikte Gaziantep’e gelerek “Suriyeli mültecilerin kaldığı kampları” ziyaret ettiler.

Batı ülkelerinin kendilerini koruma planıyla uzak durması sonunda milyonlarca mülteciyi tek başına kabul eden Türkiye’de “sığınmacıların şartlarını” denetlediler, verecekleri paranın nasıl harcanacağını planladılar.

IŞİD’e karşı koalisyon güçlerinde yer alan Almanya’nın Başbakanı ve AB yetkilileri bunu yaparken Gaziantep’in bitişindeki Kilis’in ateş altında olmasının, Suriye’den yapılan aralıksız saldırıların onları pek ilgilendirmediği görüldü.

Aynı şekilde “müttefikim” dediği PYD’nin Türkiye sınırı boyunca ilerlemesi için aylarca hava saldırısıyla destek veren ve bugün de Menbiç ve Cerablus’u almak üzere operasyon hazırlığındaki PYD’ye desteğini sürdüren ABD, Suriye’den Kilis’e atılan roketler ve havan mermileriyle ilgilenmiyor.

İçler acısı durum!

Suriye iç savaşı başladığında ABD Türkiye’yi “Esad’a karşı” bu iç savaşa müdahaleye yöneltmişti.

Haberin Devamı

Türkiye aktif olarak karışmasa da ilk günden muhalifleri desteklemesi sınır ötemizdeki değişikliklerde, özellikle PYD ve bugüne varan sorunlarda olumsuz rol oynadı.

ABD ise zaman zaman “Esad çekilmeli” benzeri açıklamalar dışında Suriye rejiminin karşısına geçmedi.

Şimdi ise Obama BBC’ye verdiği mülakatta “ABD veya Batılı ülkelerin askeri müdahaleyle Esad rejimini devirmesi hata olur” diyor. Peki sormaz mısınız; başta neden bizi ittin diye?

Obama aynı konuşmada “Suriye’nin çok içler acısı ve karmaşık durumda olduğunu, Avrupa’ya yabancı savaşçı gönderen yerlerde ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’i hedef almaya devam edeceğini” söyledi.

Görülüyor ki ABD için sadece “Batı’nın çıkarları ve PYD’nin “Kobani ile Afrin kantonlarının birleştirmesini sağlayacak son noktaları alması” önem taşıyor.

IŞİD’le karşı karşıya

Bu noktayı anlamak “Kilis’e yapılan saldırılarla Türkiye’yi Suriye’de sıcak savaşa itmek” arasındaki ilişki açısından çok önemli.

Zira görünüşte “IŞİD ile YPG-PYD arasında çekişme olduğu” havası yaratılsa da, terör uzmanları Kilis’e atılan havan mermileri ve katyuşa roketlerinin “kim tarafından atıldığının” kesinlik kazanmadığını bildiriyorlar.

Haberin Devamı

18 Ocak’tan bu yana Kilis’e Suriye’den yapılan saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti, 88 kişi yaralandı.

YPG’nin 29 Ocak 2016’da “Cerablus, Menbiç ve Azez’e saldıracağız” açıklamasını…

PYD Lideri Salih Müslim’in “Biz yalnızca Kobani ile Afrin arasındaki bölgeyi almayı ve Rojova’yı birleştirmeyi istiyoruz” açıklamasını unutmamak gerekiyor.

Deneyimli emekli asker ve terör uzmanı Abdullah Ağar “7 Nisan’da muhalifler Azez-Cerablus hattındaki Çobanbey’i IŞİD’den aldı, 11 Nisan’da IŞİD tekrar ele geçirdi” dedi.

Suriye’deki “içler acısı karmaşa”ya düşmemek için IŞİD-PYD arasındaki bağlantının ortaya çıkarılması şarttır.

Acaba o bölgede savaş; göründüğü gibi IŞİD ile muhalifler arasında mı, yoksa “IŞİD-PYD” ile “muhalifler” arasında mı?

Hangi ülkenin hangi planla hareket ettiği bilinmeyen bir ağın içindeyiz!

DİĞER YENİ YAZILAR