Adalet yerini buluyor!

Karaman’da 10 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu için yargılanan öğretmenin 508 yıl hapis cezası alması tüm ülkede gündemin başköşesine oturdu.

Karar verilmeden önce kendisi “10 yaşından beri eşcinsel olduğunu ve hemcinslerine ilgi duyduğunu” açıklayan tecavüz sanığı daha sonra ifadesinde bu sözlerini değiştirmesine rağmen suçlarının karşılığı olan toplam cezayı almaktan kurtulamadı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bu konudaki konuşması çok önemli. Şöyle dedi;

“Karaman’da yaşanan olayın failinin aldığı ceza bundan sonraki suçlar için caydırıcı etki yapacaktır… Kol kırılır yen içinde kalır anlayışıyla suçlar, ahlaksızlıklar konusunda suskun kalmamalıyız. Yargıya çıkarmalı, hesap vermesini sağlamalıyız”.

Toplum infiali

Karaman’da yaşanan çocuk istismarı duyulduğu andan itibaren büyük bir toplum tepkisiyle karşılaştı.

Hukukçular, barolar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olayın peşini bırakmadı. Türkiye Barolar Birliği de içinde olmak üzere 30 baronun avukatları davaya müdahil oldu, mağdur çocukları savundu.

Haberin Devamı

Bu kadar büyük bir tepkinin davanın kısa zamanda sonuçlanması ve alınan karar üzerinde etkisi olmuştur.

Zira böyle bir tepkinin olmadığı tecavüz hatta cinayet suçlarında bile verilen cezalarda “hafifletici nedenler” arandığı biliniyor. Duruşmaya takım elbise ve kravatla gelen cinayet sanıklarına “iyi hal indirimi” yapıldığını görmek bugüne kadar toplum vicdanını yaraladı.

Bundan sonra Adalet Bakanı’nın vurguladığı şekilde her suçun cezasının “yasalara uygun” şekilde verildiğini görmek toplumun hakkı ve beklentisidir.

Okullar ve Bakanlık

İki gün önce Denizli Yetiştirme Yurdu’nda bir çocuğun 2 görevli tarafından dövüldüğü kamera görüntüleriyle haberlere yansıdı.

Bursa İmam Hatip Okulu’nda müdür yardımcısının sille tokat dövdüğü öğrenci günlerdir “iç kanama şüphesiyle” müşahede altında..

Başka yetiştirme yurtlarında, okullarda, cezaevlerinde benzer olaylar yaşanıyor.

Öğretmenlerin ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilerine cinsel istismar haberlerinin arkası kesilmiyor.

Eğer “caydırıcılık ve adalet” önemliyse; Kayseri’de 18 yaşındaki öğrenci Cansel Kınalı’ya cinsel istismarda bulunarak intiharına neden olan öğretmenin de Karaman olayının faili gibi en ağır cezayı alması gerekir.

Haberin Devamı

Böyle öğretmenlerin okullarda görev yapmasına izin verilmemesi, geçmişleri hakkında araştırmaların iyi yapılması okulların ve Milli Eğitim ile Aile Bakanlıklarının sorumluluğunda olmalıdır.

18 yaş altı çocuk!

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2009’da 12 bin 635 çocuk cinsel istismara uğramış. 2014’te bu rakam 18 bin 104’e çıkmış. Bu tablo bile yeterince korkunç değil midir?

Her türlü önlem alınarak “aile içi ve dışında çocuk taciz ve tecavüzlerinin” örtbas edilmek yerine derhal önlenmesi” için başka veriye gerek var mıdır?

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici’nin “TCK’da da 18 yaş altı çocuk olarak belirlenmelidir” şeklindeki kanun teklifi de son derece önemlidir. Toplumun, çocukların ve kadınların korunması devletin görevidir.

DİĞER YENİ YAZILAR