Muhaliflerle baş başa!

Suriye iç savaşı başladığı günden beri Türkiye bu savaşın içine itilmek istendi.

ABD binlerce askerini kaybettiği ve Irak’ın daha da karışmasına neden olduğu “Irak fiyaskosundan sonra” Suriye’ye müdahale etmek istemiyordu.

Bunun yerine Türkiye’yi bu savaşa yönlendirmek daha kolay ve risksizdi. Suriye’de 2011 yılının bahar aylarında Esad rejimi ile muhalifleri arasında başlayan çatışmalar sırasında ve sonrasında Türkiye uzmanların yaptığı aralıksız uyarılara rağmen “muhaliflere açık destek” verdi.

Öyle ki bu muhalif savaşçılar toplantılarını Türkiye’de yapıyor, hatta gündüzleri Suriye’ye geçip savaşarak geceleri Türkiye’de konaklıyordu.

PYD, IŞİD nereden çıktı?

Daha önce duyulmamış PYD, IŞİD, ÖSO gibi örgütler Suriye’de bu süreç içinde ortaya çıktı. PYD ile IŞİD’in “kimlerin desteğiyle” çıktığı, bu kadar güçlendiği ve toprak alarak ilerlediği, silah ve para desteğini hangi ülkelerden aldığı, iki örgütün arasındaki ilişki yepyeni soru işaretleri içeriyor.

Örneğin; “IŞİD-PYD çarpışıyor” söylemleriyle geçen Kobani savaşı sırasında “gerçeğin ne olduğu” anlaşılmadı.

Haberin Devamı

Örneğin; Haziran 2015’te Suriye Dışişleri Bakanı Muallim “IŞİD’in en büyük sponsorunun ABD olduğunu” söylemişti, neden?

Örneğin; IŞİD’in “kontrolü ele geçirdiği bazı bölgeleri fazla zorluk çıkarmadan PYD’ye bıraktığı” defalarca gündeme geldi.

Esad’ın Suriye’nin kuzeyindeki alanları “Türkiye’nin muhaliflere yardımlarından sonra” PYD’ye gönüllü olarak verdiği, bugün sınır boyumuza yerleşmesini onun sağladığı da biliniyor.

Rusya-ABD ortaklığı

Rusya ve İran’ın Suriye rejimine hava ve kara desteği vererek Türkmenlere ait alanlar dahil, Türkiye sınırında PYD ile beraber savaşmaları ve toprak kazanmaları tamamen Türkiye’nin aleyhine işledi.

Bu süreç içinde AB ülkelerinden ve ABD’den “Rusya’nın Suriye’de yaptığı saldırılar ve katliamlar” konusunda dikkate alınacak bir itiraz duyulmadığı gibi; IŞİD bahanesiyle “PYD’ye ortaklaşa verdikleri sınırsız destekle” dolaylı olarak “Rusya ve Esad rejimiyle aynı saflarda” bulundular.

BM ve NATO’nun “uyarı, kınama” gibi hafif açıklamalar dışında ciddi bir tepki göstermemesi sonunda cesareti artan Rusya ve Esad rejimi haftalardır Türkiye’ye meydan okuyan birçok adıma imza attı.

Haberin Devamı

Bugün Suriye rejimi ve Rusya bir yandan Hatay sınırının 20 km yakınına yaklaşarak, diğer yandan Halep’i kuşatarak (aralarına teröristlerin de karışabileceği) on binlerce kişiyi Türkiye’ye göç ettiriyor..

PKK’yı unutturuyorlar

Türk Hükümeti bu göç dalgasının “milyona ulaşabileceğini” açıkladı ki Türkiye bunu asla karşılayamaz.

Bu arada, muhalifleri destekleyen ABD ve Batı ülkeleri olanları seyrediyor.

Merkel’in söylediklerinde de eskisinden farklı bir şey yok, sonuç da bunu gösterecektir.

Türkiye şu anda “Suriye muhalifleri”yle baş başa kalmıştır.

PYD’ye 50 ton silah indiren ABD nedense Rusya’nın muhaliflere yaptıklarını uzaktan izliyor.

Biz ise kendi ülkemizde can güvenliğini sağlamaya, PKK terörüne öncelik vermemiz gerekirken Suriye ile uğraşıyoruz.

Hükümet “bir savaş ihtimalini önlemek için” ne gerekiyorsa yapmalıdır!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR