Rusya gerilimi tırmandırıyor!

Dünyanın gözü önünde ve olayların iç yüzü açıkça görünür şekilde oynanan bir Rusya-Suriye oyunu izlemekteyiz.

Hatay sınırında bulunan Türkmen Dağı bölgesine ve diğer Türkmen köylerine saldırılara ara vermeyen Rusya destekli Esad güçleri dün “2 gün önce Türkmenler’in aldığı” Kızıldağ’ı tekrar ele geçirdi. Türkmendağı’na saldırıları ise sürüyor.

Bu arada, Türkiye tarafından “sınır ihlali yaptığı ve uyarıları dinlemediği için düşürülen” Rus uçağı nedeniyle ortaya çıkan gerilim de sürüyor.

Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gerilimi tırmandırmak gibi bir niyetimiz yok” ifadelerine ve Davutoğlu’nun “Ekonomik, siyasi ve kültürel bağlarımızın güçlü olduğu Rusya’yla ilişkilerimizde bu tür kazalara yer verilmemesine hassasiyet gösteririz” demesine rağmen Rusya aynı görüşte değil.

Rusya Başbakanı Medvedev daha önceki açıklamaların aksine “Alacakları önlemlerin gümrük, yatırım projeleri ve turizmi etkileyeceğini” bildirdi.

Nato uyarıyor

NATO ise son olarak “Rusya’nın Türkiye ve NATO ile, Türkiye ve NATO’nun da Rusya ile çatışma istemediğini” açıkladı ve “Gerilime karşıyız” uyarısında bulundu.

Her ne kadar ABD, Almanya gibi ülkeler “Türkiye’nin sınır güvenliğini korumada haklı olduğunu” belirtiyorsa da, ABD “NATO müttefiki Türkiye’nin yanında olduklarını” söylüyorsa da, Ortadoğu’da neyin peşinde olduğu, kendini kimlerle müttefik gördüğü ve AB ülkelerinin nasıl bir tutum alacağı gibi konular dikkatle düşünülmelidir.

Haberin Devamı

Kirli ortaklık!

Diğer tarafta Rusya dikkatleri uçak konusunda yoğunlaştırırken, havadan ve denizden vurduğu Bayırbucak Türkmenleri Türkiye sınırına toplanıyor. Dün sınıra yakın Yamadi köyü çadır kampından 80 Türkmen’in sınırı aşarak Hatay Yayladağ’a geçtiği haberi geldi.

Kaçanlar “yağmur gibi bomba yağdığını ve Türkiye’ye göçün hızlanabileceğini” bildiriyor.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa’nın “Demografik yapıyı değiştirmek amacıyla Türkmen ve Arapların PYD tarafından Tel Abyad’dan tehcir edildiği, şu anda ellerinde bir tek Bayırbucak’ın kaldığı ve o bölgede IŞİD veya bir başka radikal örgüt olmamasına rağmen Rusya’nın bir haftadır ‘terörle mücadele’ adı altında çok şiddetli bombalama yaptığı” açıklaması Esad-Putin arasındaki kirli planı yeterince anlatmaktadır.

Haberin Devamı

Bu planı Times gazetesi de başyazısında benim günlerdir yazdıklarımla örtüşecek şekilde şöyle anlatmış; Rusya lideri “IŞİD’e karşı savaşıyor” numarası yaparken aslında Esad rejiminin muhaliflerini bombalıyor.

Temel kaygısı IŞİD yenildiğinde bu örgütün boşluğunu muhalif grupların doldurması ve bu grupların Esad’ın güçlü olduğu bölgeye saldırmaları. Türkmen Tugayı’nı bombalıyor çünkü onu “Esad’ı devirmekte kararlı” Türkiye’nin kuklası olarak görüyor.

Burada dış politikamızdaki “Esad’ı devirme önceliği”nin yarattığı sonuca vurgu var. Times’ın eksiği; aslında “Türkmen bölgelerinin de Esad ve PYD kontrolüne geçmesi amacı”dır.

Türkiye bu planı bozmak için ABD, AB, NATO ve her platformda olayı gündemde tutmak ve tüm önlemleri almak zorundadır.

DİĞER YENİ YAZILAR