Rusya Türkmenler'den ne istiyor?

Suriye’de Rusya, ABD ve Esad Hükümeti’nin neler yaptığı anlaşılmaz bir hale geldi.

Suriye’nin kuzeyindeki Türkmenler önce PYD Kürt güçlerinin kendilerini “köylerini terk etmeye zorladıklarını ve boşalan bölgelere kendilerinin yerleştiğini” anlattılar. Türkmenler IŞİD ile PYD arasında sıkıştırılıyor ve zulme uğratılıyordu.

Haziran başından bu yana Türkmenler o bölgede “IŞİD’le muhalif güçler savaşıyor” denilerek çıkarılan çatışmalardan kaçarak Türkiye sınırına koşuyor.

5 Haziran’da “çatışma arasında kalan Türkmenler’in bir hafta Türkiye sınırından girmek için bekledikleri” haberi çıktı.

6 Haziran’ın haberi “Binlerce Türkmen Türkiye’ye girmek için Kürdüm demek zorunda kaldığı” idi.

Ortak bir proje!

Rusya’nın Esad’a yardım etmek ve daha çok muhalif güçlerin bulunduğu bölgelere saldırmak üzere Suriye’de operasyonlara başlamasından sonra “daha çok Türkmenleri hedef aldığı” duyuldu. Bunun arkasından “IŞİD’i bombalıyoruz” diyerek yine Türkmenlerin yaşadığı Bayırbucak ve Cebel Ekrad bölgelerini yoğun şekilde bombalamaya başladılar.

Haberin Devamı

Evler yıkıldı, taş üstünde taş kalmadı, Türkmenler çadır kentlere sığındılar ve her ne kadar Türk Kızılay’ı onlara mümkün olduğunca yardım etse de buralarda da hayatları emniyette değil.

Bugün saldırıdan kaçan 40 bin Bayırbucak Türkmeni Türk sınırına sığınmış halde. Rusya’nın “hava harekatı” adı altında yaptığı bombalamaların ve “Suriye ordusunun kara harekatının” neden Türkmenleri hedef aldığının ve yurtlarından sürüldüklerinin açıklanması gerekiyor.

Burada bilinçli bir oyunun, ortak bir projenin yürürlüğe sokulduğu bellidir. Nitekim Türkiye Rusya Büyükelçisini Bakanlığa çağırarak kınadı. Ama kınama yeterli değildir.

Bölge kime geçecek?

Rusya ve Suriye’nin, adeta her saldırı için kilit sözcük haline gelen IŞİD’i kullanarak “IŞİD’e operasyon” bahanesiyle Türkmenleri yaşadıkları bölgede bombalaması, kara harekatıyla bunu desteklemesi ve diğer tarafta PYD’nin de Türkmenlere “köylerini boşaltma baskısı” yapması tesadüf değildir.

Türkiye sınırındaki Türkmen bölgelerinin (örneğin Hatay’ın Yayladağı ilçesinin hemen karşısında bulunan Türkmen Dağı bölgesinin de) ele geçirilmesi amacıyla üç taraftan saldırı yürütülmektedir.

Haberin Devamı

Rusya’nın “IŞİD’e karşı” dendiğinde ABD’nin de ses çıkarmayacağı saldırıları –ki ABD’nin bu olayların neresinde olduğu anlaşılmıyor, sadece PYD’nin yanında, IŞİD’in karşısında olduklarını açıklıyorlar- Türkiye ve Türkmenlerin zararına, Suriye ve Kürt güçlerinin yararına gelişiyor, Arap ve Türkmenlere aylardır katliam yapılıyor.

Türkiye’ye alınmalılar

Bunu daha önce de yazmıştım. Türkiye sınırından Arap ve Kürtler, hatta PKK, PYD, IŞİD dahil terör örgütü militanları rahatça girerken nedense Türkmenler hep sınırda bekletiliyorlar.

Türk milletiyle kan bağı olan Türkmenler’in sınırdan geçmek için Kürt olduklarını söylemek zorunda kalmaları son derece üzücüdür. Aylardır saldırılar arasında sıkışmış, yakınları katliama uğramış Türkmenler mutlaka Türkiye’ye alınmalı ve mülteci kamplarında rahatları sağlanmalıdır. Suriye’de oynanan 3’lü, 5’li oyunları dikkatle izlemek ve tuzağa düşmemek de en önemli görevimiz olmalı!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR