Samimiyetsiz siyaset!

PKK bir yanda “seçime kadar ateş kes” kararını gündeme getirirken diğer yanda sivil, asker, çocuk, kadın demeden kanlı saldırılarını aynı acımasızlıkla sürdürüyor. Diyarbakır Silvan ilçesinde çocukların bulduğu bombanın patlamasıyla bir çocuk öldü, 3 çocuk yaralandı.

Güneydoğu’da birçok il ve ilçede sokağa çıkma yasağı kaldırılsa da kısa süre içinde tekrar uygulanmaya başlıyor. Terör eylemlerini büyük şehirlere taşıyacaklarının işaretini de veriyorlar.

“HDP için” ateşkes!

PKK terörü sürdürürken KCK Yürütme Konseyi Başkanı Bese Hozat “HDP’nin zaferine katkı sunmak için örgütün seçim süresince tek taraflı ateşkes ve eylemsizlik kararı aldığını” açıkladı.

Bu açıklamada hemen dikkati çeken iki nokta var; Birincisi HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın 7 Haziran öncesinde de yaptığı gibi “PKK ile organik bağımız yok” veya bu seçim öncesinde söylediği gibi “Bundan sonra yola HDP ile devam edeceğiz” benzeri söylemleri yalanlıyor olması…

Eğer bu “terör eylemsizliği” kararı HDP yararına alınıyorsa elbette ortada her tür bağ olduğu düşünülecektir. Görünüşe bakılırsa PKK “Demirtaş’ın sözlerinin de geçersiz olduğunu” vurgulamaktadır.

Haberin Devamı

İkincisi PPK ve kardeş örgütleri “tek taraflı ateşkes” söylemini mümkün olduğunca sık tekrarlayarak dünyaya karşı sanki “devletle terör örgütü arasında bir savaş varmış havası” yaymaya çalışsa da bunun artık yurt içi ve dışında hiç de inandırıcı bulunmadığını aslında biliyorlar.

Bakış değişti

Batı medyasında son çıkan yorumlarda “PKK ve PYD’nin Suriye ve Irak’ta IŞİD’le ve diğer cihatçı gruplarla mücadele ettiğine dair haberlerin Kürt militanlarına farklı bakılmasına neden olduğu ama gelinen noktada bu yaklaşımın ortadan kalktığı” anlatılıyor.

Hükümetin tavrı!

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan PKK’nın 15 Ekim’de ateş kes ilan edeceği haberi sorulduğunda “Buna karnımız tok, terör örgütü sıkıştığı zaman veya siyasi uzantısının işine yarasın diye bu tür siyasi taktik hamleler yapıyor. Özerklik ilanı çöktüğü için seçim güvenliğini bahane ediyor” anlamında bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Bu tür açıklamaların, “silahları ya teslim edecekler veya üzerine beton dökecekler” benzeri söylemlerin terörü durdurduğuna dair bir örnek yoktur. Zaten ellerindeki silahları teslim etmelerinin de anlamı yoktur, tonlarca patlayıcının ve sayısız silahın sınırdan kolayca girebildiği “aylardır yakalanan mühimmatla” ortaya çıkmıştır.

PKK bu “eylemsizlik” kararını referandumdan önce de, diğer seçimlerden önce de verdi ama terörü hiç durmadı, çözüm sürecinde bile devam etti.

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy “ En azından seçimlerin barışçıl şekilde yapılması için çalışıyoruz. İnşallah çatışmasızlık durumunu sürdürebilecek bir siyasi pozisyon çıkar” diyor.

HDP’nin söylemesi gereken bu değil, seçim sonucu ne olursa olsun “bugün yaptığı ve sonuç aldığı çalışmayı seçimden sonra da yapacağını” bildirmesidir. Terörün hangi nedenle yapıldığını açıkça anlatması ve Meclis’te çözüm aramasıdır. Samimiyetsiz siyaset tüm partiler için son bulmalıdır!

DİĞER YENİ YAZILAR