Suriye’den önce Türkiye!

Rusya Devlet Başkanı Putin’le Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında “Esad’ın gitmesi” konusundaki görüş farklılığı net şekilde ortaya çıktı.

Putin “Esad’ı devirmek değil, güçlendirmek gerek. Suriye’de mevcut yönetimi devirmek bana göre senaryoların en kötüsü olur” derken, Erdoğan “Suriye politikasıyla ilgili görüşüm değişmedi. Esad ile Suriye’nin kurtuluşu söz konusu değildir” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bununla birlikte Erdoğan “IŞİD’e karşı diğer ülkelerin yapacağı işbirliğini destekleme” kararı almış gibi görünüyor. “Geçiş sürecinde Esad’la gidilme gibi bir şey olabilir” sözüyle bunu kast ettiğini söylüyor.

Putin ise sadece söylemle kalmıyor, bir yandan Suriye’ye silah ve asker yığıyor. Yarın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’a gidecek olan Putin ve ABD Başkanı Obama bu konuda ikili bir görüşme de yapacaklar.

IŞİD’e karşı PYD…

Bundan önce ABD Başkanlığındaki “IŞİD’e karşı koalisyon”un operasyonları her nasılsa hiçbir sonuç vermediği için şimdi Rusya’nın da içinde olduğu ve Esad’ın destekleneceği yeni bir koalisyon ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Türkiye de ister istemez bu koalisyona destek verecek ve Esad’la aynı safta olacak.

Rusya da, Türkiye de Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı diyor, oysa Suriye’nin toprak bütünlüğü hali hazırda ortadan kalkmış durumda…

Hızla yayılan IŞİD Türkiye sınırındaki Tel Abyad’ı alarak kritik bir sınır kapısını da ele geçirmiş oldu.

PYD ise Kobani savaşından bu yana ABD’nin verdiği destekle geniş bir bölgeyi kontrolü altına aldı. PKK’nın da yardımıyla adeta bir etnik temizlik yapmaya ve Türkmen köylerini boşaltmaya girişti.

Sonuç bizi nasıl etkiler?

ABD’nin ve AB ülkelerinin IŞİD’e karşı PYD’nin yanında yer alması PYD ve PKK’ya uluslar arası statü kazandırmıştır. Bundan sonra alınacak kararlar da büyük ihtimalle aynı yönde olacak.

Burada hemen PKK lideri Murat Karayılan’ın “PKK’nın zayıfladığı ve Suriye’deki PYD güçlerini Türkiye’ye çekme kararında olduklarını” bildiren konuşmasını hatırlamak gerekiyor.

PYD Lideri Salih Müslim “Türkiye sınırından silah geçirmenin çok kolay olduğunu” söylemişti. Karayılan’ın sözlerine bakılırsa sadece silah değil, silahlı terörist geçirmek de aynı derecede kolay... Peki ABD, Rusya, Esad başta olmak üzere oluşacak yeni koalisyonun vereceği küresel destek PYD ile birlikte PKK’yı da güçlendirdiğinde Türkiye ne yapacak?

Haberin Devamı

Esad’ın tehdidi!

Suriye iç savaşı başladığında Türkiye “Suriye yönetimine karşı muhaliflere” destek verir ve hatta Türkiye’de barınarak savaşmalarına yardımcı olurken Esad “Siz benim iç işlerime karışırsanız ben de PKK’ya yardım ederim” tehdidi savurmuştu.

Daha önce de PKK’ya yıllarca destek vermiş olan Suriye yönetimi şimdi “oluşacak yeni koalisyonla beraber” IŞİD’in elindeki alanların da PYD’ye geçmesi için çalışacak.

Türkiye bundan sonraki dış politikasını sıkça duyulan; IŞİD’in “bazı ülkeler tarafından Ortadoğu haritasını yeniden çizmek için hazırlanmış bir proje olduğu” söylemlerini de göz önüne alarak oluşturmalıdır.

Ortadoğu’da atılacak her adım Türkiye’yi o koalisyondaki tüm ülkelerden daha çok etkileyecek, bunu unutmayalım!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR