Ateş düştüğü yeri yakar!

Dün Bayram gazeteleri ve TV haberleri ne yazık ki bir bayram havasını hiç yansıtmıyordu, hatta neredeyse bir “kıyamet haberi eksikti” diyebiliriz.

Güne Vatan gazetesinin manşetindeki; “Samsunlu baba şehit oğlunun mezarına çok sevdiği üzümü bıraktı, Türkiye’yi ağlattı” haberiyle başladık. Teröre 79 günde 126 şehit verdiğimizi bildiren bazı manşet haberlerinde Sözcü’de olduğu gibi şehitlerin “yürek yakan” toplu fotoğrafları da vardı.

Acımasız katliamlarını sürdüren ve Çarşamba günü Siirt ve Bingöl’de asker-polis demeden roketatarlarla saldıran terör örgütü Diyarbakır’da sivil kıyafetle “birliğine bayramlaşmaya giden” Uzman Çavuş Mehmet Ali Sarak’a da acımamış, bayram günü onu da şehit etmişti.

Ateş düştüğü yeri yakar sözü doğrudur, evlatlarını kaybeden aileler bu bayramı gözyaşlarıyla geçirmektedir ama aynı acının toplumu da kahrettiğine hiç şüphe yok.

Hac’da facia!

Bayramın ilk gününün bir diğer şoku Hac’da “şeytan taşlayanlar”ın yürüyen merdivende yarattığı izdiham sonucu 717 kişinin öldüğü, 805 kişinin yaralandığı haberiydi.

Haberin Devamı

Kısa süre önce vinçin devrilmesi sonunda yaşanan facianın arkasından gelen bu ikinci facia Suudi Arabistan yönetiminin Hac ile ilgili güvenlik sorunu olduğunu ortaya koydu. Dünyanın her köşesinden milyonlarca insanın geldiği bir kutsal alanda “izdiham dahil tüm ihtimallere karşı” her türlü önlemin alınmış olması gerekirken bunun yapılamadığı görülüyor.

Ölen Müslümanlara Allah’tan rahmet diliyoruz.

Acemi kasaplar

Her yıl olduğu gibi bu yıl da otoyollara kaçan boğaları, kırmızıya dönen Boğaz sularını, acemi kasapların acı çektirerek kesmeye çalıştığı zavallı hayvanları görecek miyiz korkusu yaşarken “kurban keseceğim diye kendini kesen acemi kasaplar”ın hastaneleri doldurduğu haberleri geldi.

Bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “belirlenen yerler dışında yapılan kesimlere” getirdiği 186 TL. para cezası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın; kurban kesiminde ve öncesinde hayvanlara eziyet edenlere, acı çektirerek kesen veya kesim öncesinde acımasız davrananlara getirdiği “499 TL’den 2511 TL’ye varan cezalar” Türkiye’de kurban kesiminin medeni şartlarda yapılması adına sevindirici gelişmelerdir.

Haberin Devamı

Bu konuda Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun yaptığı açıklayıcı ve “denetim olacağını bildiren” konuşma takdire şayandır. Yapılan “ceza” uyarılarına rağmen acemi kasapların hiç umursamaması yaptırımların sözde kalmamasını gerekli kılıyor.

Bayram mesajları!

Parti liderlerinin bayram mesajlarında Türkiye’nin ciddi sorunları da yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında; Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde “Türkiye’deki mülteciler için yapılacak 1 milyar Avro yardım kararı” alınmasına değindi ve bunun “dünyanın sorunu” olduğunu vurguladı.

Dünyanın sorunu olmakla birlikte Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş “2 milyon 200 bin mültecinin çoğu kalıcı” dediğine göre en çok bizim sorunumuz olduğu ortadadır. Bu nedenle, gelecek yardımların her kuruşu özenle korunmalı ve geleceği düşünerek kullanılmalıdır.

ABD’nin PYD ile ilgili açıklaması ve bunun Türkiye’deki yansımalarının ne olacağı konusunu yarın paylaşacağım.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR