Sistem böyle değişmemeli

“Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta sarf ettiği bu söz, ülkemiz üstüne yorum yapan Batılı medyanın hareket noktası oluyor.

Economist Tayyip Erdoğan’ın sözlerine bir meydan okuma havası kazandırmak için şu şekilde vermişti:

“İster kabul edilsin, ister edilmesin; Türkiye’nin yönetim sistemi fiili olarak değişmiştir.”

Bu ifade, Erdoğan’ın hedef güttüğü sistem değişikliği için Anayasa ile oynamak mecburiyetinden kurtuldukları anlamını içeriyor.

Cumhurbaşkanı bu şekilde istediği hedefe ulaşmayı başarmış, bu başarıyı Anayasa’yı değiştirerek değil, başka bir yöntemle, oldu-bittiler yaratarak elde etmiştir.

Başkanlık sistemine geçişi güvenceye bağlayacak tedbir Anayasa değişikliğidir ve AKP iktidarı ister istemez Kasım’daki seçimi bekleyecektir.

Sistemi alt üst edecek riskleri göze almak kumardır.

Başkanlık sistemini dayatma zorlamaları Türkiye’ye çok şey kaybettirmiştir. Son ekonomik krizin sarsıcı maliyetini bu kadar ağır bedeller ödemeden aşmayı becerebilirdik.

Haberin Devamı

Bundan böyle hiç değilse istikrarın değerini bu tufanda öğrenmiş olabilsek!

Türkiye’nin hem ekonomisi, hem etnik yapısı çok kırılganlık taşıyor. Yeni bir kumar anlamı doğuracak tutumlardan sakınmak, sorumluluk mevkiinde oturan tüm aktörler için mecburiyettir.

Bu iklimi Cumhurbaşkanı’nın tercihi sağlayabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasanın sınırlarına çekilme basireti göstermesi, yerinden oynamış taşları yerli yerine koyabilir.

Denemekte yarar var!

Operasyonlar etkili oldu

Anadolu Ajansı terörle savaş konusunda dikkate değer bir haber verdi abonelerine.

PKK’nın kendi içindeki telsiz konuşmalarından derlenen bu değerlendirme, son zamanlardaki çatışmaların terörü bastırmak yolunda önemli bir ilerleme olacağı ümidini veriyor.

Telsiz konuşmalarında örgüt mensupları Kandil’den eskisi gibi destek alamadıkları, hava operasyonlarının Kuzey Irak’ta büyük kayba sebebiyet verdiği, yöre halkından eskisi kadar destek görmedikleri ifade ediliyor.

Konuşmalardan çıkan bilgiler son operasyonların etkisini ve caydırıcı unsurları çoğaltıyor.

Haberin Devamı

Mesela bu açıklamaya göre güvenlik güçlerinin 22 Temmuz’dan bu yana PKK’ya yönelik operasyonlarda 943 terörist etkisiz (yani savaşamaz) hale getirilmiştir.

Raporlar bu bilançonun bölücü örgüt mensupları arasında panik yarattığını belirtiyor.

Korku ve paniğin hükmünü yitirdiği günlere kavuşmak dileğiyle..

DİĞER YENİ YAZILAR