ABD’nin rolü ne?

Koalisyon görüşmeleri başlayacağı sırada yaşanan ve IŞİD’in yaptığı söylenen Suruç katliamı ve buna misilleme olarak PKK’nın Ceylanpınar’da 2 polisi evlerinde şehit etmesiyle başlayan “paralel terör” hızını arttırarak sürdü.

PKK’nın Güneydoğu’da karayollarını kesmesi, kimlik kontrolü yapması, araçları yakması, asker-polis-sivil demeden onlarca kişiyi katletmesi neden IŞİD eylemleri ve tehditleriyle aynı zamana denk geldi, bu bilinmeyenlerden biridir.

HDP yüzde 13 oyla Meclis’e güçlü bir parti olarak girdikten ve demokratik çözüm şansını arttırdıktan hemen sonra terör örgütünün en kanlı şekilde teröre geri dönmesinin nedeni de bilinmemektedir.

Çözüm, IŞİD, PYD

Çözüm sürecinin sonucuna gelindiği söylenirken Dolmabahçe’de yapılan ve mutabakat olarak açıklanan AKP-HDP zirvesinden sonra ne oldu da çözüm sürecinin bittiği söylendi, bu bir muamma!

Suriye’deki cihatçı örgütlere Türkiye’den TIR’larla yardım gönderildiğini öne süren AB ülkelerine itiraz ederken IŞİD militanlarının Türkiye’ye girişine, hastanelerimizde tedavi edilmesine neden göz yumuldu bu da anlaşılmayan bir nokta.

Haberin Devamı

Türkiye Kobani-IŞİD savaşı sürecinde (ABD’nin de ısrarıyla) sınırda koridor açıp peşmergeleri geçirerek PYD’ye yardım etmişken PYD’nin ortağı olan PKK’nın kanlı eylemlere başlaması nedendir, merak edilecek bir soru…

Kısacası Türkiye’ye sıçratılan Ortadoğu karmaşasında anlaşılmayan çok şey var. Ama en anlaşılmayanı ABD’nin bu konulardaki rolü… Ortadoğu’yu dizayn planı!

Şimdi PKK’lı Cemil Bayık “ABD ile gizli görüşmeler yapıyoruz. ABD garantörlüğünde ateşkesi kabul ederiz. Barış için arabulucu olsunlar” diyor. Peki Dolmabahçe öncesinde defalarca devlet-hükümet temsilcileriyle, heyetlerle görüşen HDP dururken Kandil ne istemektedir?

ABD garantörlüğü ne fark yaratacak? Neden PKK’nın bazı bölgelerde özerklik ve kanton ilan ettiği haberleri veriliyor?

Suriye sınırında ne oluyor?

Bu soruların cevabı 17 Ağustos’ta Hürriyet’te çıkan “Ortadoğu uzmanı Hasan Kanbolat röportajında” bulunabilir. Bazı alıntılar yapalım:

“ABD’nin IŞİD’e yönelik hava bombardımanı muhalif güçleri korumak için değil, Kürtleri korumak, onların ilerleyişini rahatlatmak içindir. IŞİD aslında yoğunluklu olarak Orta ve Doğu Suriye’de. Peki hava bombardımanı neden kuzeyde yapılıyor?

Haberin Devamı

Türkiye’nin güney sınırında oluşmaya başlayan 2 Kürdistan ve ikinci bir Suudi Arabistan yapısının Türkiye’yi etkilemeyeceğini beklemek saflık olur”.

Kanbolat sınır ötemizde olanları ve ABD’nin Türkiye için bir de “IŞİD terörüne fırsat verecek” şekilde İncirlik’i de kullanma amacının aslında ne olduğunu açık şekilde yorumlamış. Kerkük’ün, petrol bölgelerinin sessizce nasıl alındığını, IŞİD’in PYD ve PKK’ya meşruiyet kazandırdığını anlatmış.

Bu durumda Türkiye bir yanda PKK terörüyle savaşırken, diğer tarafta PKK-PYD ortaklığına ABD yoluyla destek vermiş oluyor.

Savaş değil, terör!

İyi düşünülünce tablo, Türkiye’de olanların siyasi hatalardan kaynaklandığını, Bah3ve kaos ortamıyla Güneydoğu’da Suriye’ye benzer bir yapı oluşturulma çabasından söz etmek gerektiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Çelişkili siyaset ve zaman kaybı çok can kaybına ve geleceğimize mal olabilir!

DİĞER YENİ YAZILAR