Kim sorumlu olacak?

Seçimden sonraki üçüncü haftada hala “erken seçim zorunlu olacak” noktasındayız, bir adım ilerleme kaydedilmedi.

Koalisyon konusunda ilk günkü çözümsüz tablo sürüyor.

Dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu “Bahçeli’nin tutumu toplam yüzde 60 oy almış üç partinin koalisyon yapmasını imkansız hale getiriyor. Bundan sonra AKP koalisyonları kalıyor. Şimdiye kadar ‘şu koalisyon kuruluyor’ denecek bir tablo çıkmadı” dedi.

Dil uymadı!

Kulislerde gerçekleşeceğine büyük olasılıkla bakılan AKP-MHP koalisyonunun ise; MHP’nin şartlarının tamamı olmadan bir koalisyonun imkansız olduğunu söylemesi, Bahçeli’nin tüm kapıları kapatması nedeniyle olamayacağı ortada…

Bahçeli’nin katı ilkeler ve şartlar dışında CHP ve AKP’ye karşı sert üslubu da koalisyon ümitlerini kırıyor. AKP içinde “Doku uydu ama dil uymadı” görüşünün yayıldığı haberler arasında… Aynı haberlerde MHP’nin bu nedenle “erken seçim beklentisi” içine girdiği de var.

Sonuç değişmez

Seçim sonuçlarını en iyi bilen araştırma şirketi Metropoll’ün sahibi Prof. Özer Sencar’ın dün Hürriyet’te yayımlanan (Ahmet Hakan) röportajı da erken seçim ve koalisyonun sonuçları açısından çok doğru bilgiler vermekteydi.

Haberin Devamı

Sencar, tüm partilerin aldıkları oyların analizini net şekilde yaparken “Halkın kafasında bir koalisyon modelinin şu anda olmadığını, ikna edici bir açıklamayla yapılacak bir koalisyonun halkın desteğini alacağını” belirtiyor.

Erken seçimin sonucu değiştirmeyeceğini, insanlara “koalisyon kötüdür” demenin bir anlamı olmayacağını, “iktidarın son dönemdeki icraatlarına bakarak” bir koalisyonu rahatlıkla kabul edeceklerini söylüyor.

Bu arada MHP-AKP koalisyonu olursa AKP’yi destekleyecek tek Kürt kalmayacağını da vurguluyor ki diğer şartları da kabul etmeyeceği belli olan AKP’nin böyle bir koalisyonu da istememesi için yeterli neden olabilir.

Üç parti dikkat etmeli!

Uzun seçim süreci ve arkasından koalisyon süreci ekonomiyi, iç ve dış siyaseti, sosyal şartları olumsuz etkilemektedir. Halk bunun farkında ve olumsuz duygular yayılıyor.

Haberin Devamı

Yüzde 60 oy bloku içindeki üç parti bu olumsuz havanın “çözümsüz tutumlar” nedeniyle kendilerine ağır bir fatura çıkarma ihtimalini göz ardı edemezler.

Ak Parti, CHP ve MHP’nin öne sürdüğü şartların hiçbirini kabule yanaşmamakla “koalisyon ihtimallerini ortadan kaldırma” konusunda diğer partiler kadar sorumluolmakla birlikte erken seçim durumunda bu nokta gözden kaçabilir.

“Bizim hükümetimiz olmazsa bir hükümet kurulamıyor” tezi, yolsuzlukların üstüne gidilmesi, baskıların kalkması, çözüm süreci ve diğer önemli şartları unutturabilir.

Bu nedenle önce bir hükümetin kurulup, sonra hesapların sorulması, şartların tartışılması daha doğru bir çözümdür.

Erken seçim ülkeye de partilere de yarar sağlamaz!

DİĞER YENİ YAZILAR