Milli iradeye saygı

Sandıktan çıkan sonuç Türkiye’de yeni bir iktidar anlayışının başlangıcı olacak.

Özellikle son yıllarda “kötü olduğu” empoze edilen koalisyonların belki de o kadar kötü olmadığını göreceğiz. Yazımı yazarken AKP yüzde 40.80, CHP 25.02, MHP 16.35, HDP ise yüzde 13.04 görünüyordu.

İktidar partisinin oylarının 2011 seçimlerindeki “yüzde 49.84” oyundan yüzde 9’a yakın daha düşük çıkmasına Başbakan Davutoğlu’nun ilk tepkisi “Hiçbir güç karşısında eğilmemiz söz konusu olmaz” şeklindeydi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “üzgünüm” demekle yetinirken Burhan Kuzu “Sonuçların Ak Parti için kötü olduğunu” söyledi.

Kuzu aynı konuşmada “Türkiye’nin uzun süre koalisyonlarla çalkalanacağı bir kaosa gireceğini, bu tablodan hükümet çıkmayacağını” öne sürdü. Sonuçların “parlamenter sistemin zaaflarını gösterdiğini, bu sistemin dünyanın başına bela olduğunu” vurguladı.

Oysa partisini iktidara getiren ve orada 13 yıl kalmasını sağlayan da parlamenter sistemdir. Çıkan sonuç “milli iradenin tercihi”ni göstermektedir.

Haberin Devamı

Demokrasi budur!

Siyasi partiler seçim sonuçları istedikleri gibi çıktığında “milli irade böyle istedi, biz milli iradeyi temsil ediyoruz” diyorlarsa, sonuç istedikleri gibi çıkmadığında da milli iradeye saygılı olmak zorundadırlar.

“Demokrasi” işte tam da budur!

7 Haziran seçimi vatandaşın Ak Parti’yi ciddi şekilde uyardığını, gidişten memnun olmadığını gösterdi. Bu düşüşte Ergenekon-Balyoz süreci, yargı ve medya bağımsızlığına müdahaleler, israf, yolsuzluk operasyonu, Soma, ekonomi ve daha birçok etkenin rolü var.

Hükümet üyeleri de seçim sürecinde “halk puanımızı düşürür”, “çok israf yaptık” gibi açıklamalarıyla bu düşüşün olacağını önceden beklediklerini ortaya koymuşlardı.

Koalisyon öcü mü?

Cumhurbaşkanı Erdoğan “tarafsızlığı bir yana bırakarak” yaptığı mitinglerde 400 milletvekili istemişti, sonra “330’a ulaşmamız yeterli” dediler ama seçim sonucu “256 milletvekili” gösteriyor.

Bu durum aynı zamanda Erdoğan’ın istediği “başkanlık sistemi”ne de seçmenin destek vermediği anlamındadır. Burhan Kuzu’nun “kokuşmuş” dediği parlamenter sistemi değiştirmek ancak aynı görüşteki bir koalisyonla mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

Koalisyonların söylendiği gibi öcü olmadığını AB ülkelerinde yıllardır süren ve tercih edilen koalisyonlar gösteriyor. Ama acaba bu seçim sonucuyla Türkiye bir koalisyon hükümeti çıkarabilecek mi?

Seçim öncesinde “AKP ile asla koalisyon yapmayız” diyen muhalefet liderleri aldıkları oylarla görüşlerini değiştirirler mi? Ak Parti daha önce “6’lı çete” diyerek Cemaat’le birlik gibi gösterdiği partilerle koalisyon yapar mı?

Sürpriz bekleniyor

Yoksa kenara çekilip diğer 3 partinin ne yapacağına mı bakar?

AKP’li Mehmet Metiner’in “İşte izzeti ikbal ile çekildik, buyrun kendi aranızda kurun, 4 yıl muhalefette kalmak kayıp değil” sözleri eğer Partisinin yönetimine aitse yukardaki ihtimal olabilir.

Yine de… Türkiye her sürprizi bekleyebilir!

DİĞER YENİ YAZILAR